ANTE CIZMIC/CROPIX
Mr. Derby za SN

‘Jedan pogodak Hajduku neću nikad zaboraviti. Iskreno, uopće nisam bio spreman za taj derbi...‘

‘Neće Dinamu biti lako, ali vjerujem u trijumf mog bivšeg kluba. Želim čuti vijest - Dinamo je pobijedio!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. travanj 2022. 14:31

El Arabi Hilal Soudani u punih je pet godina u maksimirskom klubu osvojio četiri naslova prvaka Hrvatske, tri Hrvatska nogometna kupa i nacionalni Superkup, dvaput je s Plavima igrao u skupinama Lige prvaka, dvaput u skupinama Europske lige... Uostalom, golom u petoj minuti produžetka nezaboravne utakmice u Salzburgu u play-offu lansirao je Dinamo u Ligu prvaka. Definitivno je bio najbolji stranac u povijesti Dinama...

Ali posebno ga pamtimo zbog sjajnih igara i golgeterskog učinka u derbijima protiv Rijeke i Hajduka. Punio je njihove mreže, zato je i dobio nadimak Mr. Derby. Soudani je zabijao u derbijima kad je trebalo, odlučivao je utakmice.

Peto mjesto u povijesti

Triput je odlučio derbi protiv Hajduka u - sučevoj nadoknadi vremena. U sezoni 2014./15. je u 90.+1. i 90.+4. asistirao za potpuni preokret i pobjedu 3:2 i to u utakmici u kojoj je bio trostruki asistent. Sljedeće je godine zabio u 90.+5. u Maksimiru za pobjedu 2:1, a sezonu kasnije na Poljudu u 90.+3. za pobjedu 1:0. Soudani se nalazi na petom mjestu povijesne ljestvice Dinamovih strijelaca u službenim utakmicama protiv Hajduka. Postigao je sedam golova. Na vrhu je Franjo Mara Wölfl s 15 pogodaka, a slijede August Lešnik i Slaven Zambata s po 12. Četvrto mjesto dijele Igor Cvitanović, Eduardo da Silva i Duje Čop, koji su zabili po osam golova, dakle, jedan više od Soudanija. Nije tema, ali ne treba zaboraviti da je bio i “krvnik” Rijeke, postao je klupski rekorder i po broju postignutih pogodaka u dvobojima protiv Rijeke. Zabio ih je ukupno 14, čime je na povijesnoj ljestvici prestigao slavnoga kapetana Zambatu, koji je mrežu Rijeke tresao 13 puta.

image

Soudani u dresu Dinama

ANTE CIZMIC/CROPIX

Jučer nam se pred današnji derbi javio iz Saudijske Arabije, tamo igra za klub Damac. Trenutačno je zbog blagdana Ramazana prekinuto prvenstvo, ali svakodnevno se trenira u večernjim satima.

- Zbog tih treninga ću moći gledati samo prvo poluvrijeme utakmice na Poljudu... - kaže nam Soudani.

Podsjetili smo ga ne vremena kad je presuđivao Hajduku.

- To su bila lijepa vremena, zabio sam sedam pogodaka Hajduku, ali bitnije jest od te brojke da sam zabijao u sudačkim nadoknadama i rješavao derbije. To mi je posebno ostalo u sjećanju.

Kad je u pitanju najdraži pogodak Majstoru s mora, onda kaže...

- Ona utakmica u prosincu u sezoni 2015./16. kad smo u Maksimiru pobijedili s 2:1, zabio sam pogodak desnom nogom u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Četiri dana prije te utakmice bio sam u Alžiru jer mi je otac bio jako bolestan. Nisam uopće trenirao, došao sam izravno na utakmicu. Iskreno, uopće nisam bio spreman za derbi, u glavi sam bio s ocem. Međutim, zaigrao sam, a kad sam zabio u zadnjoj minuti, ako se sjećate, podigao sam dres i pokazao majicu na kojoj je pisalo “Za mog tatu”. Taj pogodak Hajduku nikad neću zaboraviti.

Pozitivan pritisak

Za današnji derbi kaže...

- Nije to obična utakmica za Dinamo, jer držim da bi pobjedom osigurao naslov prvaka. Ne sto posto, ali bio bi jako blizu, recimo 90 posto. Dinamo danas lovi prvenstvo. Nadam se da će Dinamo pobijediti na Poljudu, makar niti bod ne bi bio loš, jer igraju još doma s Osijekom i Hajdukom u zadnjem kolu, pa ako danas ne riješe sve, ostaje im još prilika.

Veli da mu nedostaju utakmice protiv Hajduka.

- Meni je na Poljudu u onoj atmosferi uvijek bilo sjajno igrati. Pred prepunim stadionom stvarno je užitak igrati nogomet. Imaš onaj pozitivni pritisak, Hajduk je uvijek poseban, jak protivnik bez obzira na kojem se mjestu na ljestvici nalazio. Uvijek je bila velika borba. Neće Dinamu danas biti lako, ali vjerujem u trijumf mog bivšeg kluba. Uglavnom, moj Dinamo ima velikog navijača u meni, želim čuti vijest: Dinamo je pobijedio!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 19:28