Mislav Karoglan

 GORAN MEHKEK Cropix
POGLED BIVŠIH HAJDUKOVACA

‘Jedna Karoglanova karakteristika mogla bi biti kobna u borbi za titulu. Možda mu je to prevelik zalogaj‘

Negdašnji igrači koji su ostavili trag na Poljudu misle da ne treba mijenjati trenera, ali strahuju
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. veljača 2024. 16:01

Hajduk je u subotu opet zastao, uzeo je tek bod u Varaždinu te tako propustio prenoćiti na vrhu ljestvice. Nije drama, Splićani su još uvijek u ozbiljnoj igri za naslov prvaka, Rijeka ima samo bod više, Dinamo je još uvijek iza, no igra je neuvjerljiva, a bodovi svako malo kliznu kroz prste hajdukovaca.

- Pozornica u Varaždinu je bila blještava, slična onoj na kojoj je moja generacija Hajduka u istom gradu 2001. godine pobjedom došla do naslova prvaka. Nažalost, ovoga puta pobjeda nije upisana, falilo je malo sreće, falilo je nešto... - priča Stanko Bubalo, 50-godišnjak koji je u samo jednoj splitskoj sezoni osvojio srca Hajdukovih navijača.

U Hajduku je igrao i Branko Karačić, danas 63-godišnji trener.

- Ne može momčad koja se bori za titulu doći u Varaždin, igrati više od 40 minuta s igračem više i stvoriti dvije šanse. Veliko je to razočaranje za cijeli klub, posebno za navijače, koji su ogromna Hajdukova snaga - kazao je Karačić.

image

Josip Brekalo

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Koji je to sastojak koji Karoglanu fali da bi igru Hajduka od nejestive učinio slasnom?

- Teško je reći što nedostaje, očito puno toga. Muče se s izlaskom s loptom, dodavanja su uglavnom alibi, nema konkretnosti, silovitosti.

Udahnuo je Karačić pa kazao:

- Reći ću vam nešto što svi misle, ali malo tko to kaže. Veliki problem Hajduka je što svi igrači razmišljaju samo o tome kako loptom pronaći Marka Livaju i to ih jako opterećuje u igri. U Varaždinu mu se, primjerice, zbog toga što mu nije dodao ispričao i Josip Brekalo, iako je bio u situaciji iz koje je i trebao pucati, bez obzira na to što je to učinio loše. Kad Splićani prestanu razmišljati samo o Livaji, sigurno će se osloboditi u igri i ona će izgledati bolje.

Nije bitna atrakcija

Bubalo o kvaliteti igre kaže:

- Nije sad presudna atrakcija, važni su u ovoj utrci jedino bodovi, igra može biti u drugom planu. No, kad nemaš igru, a bodovi ti bježe, jasno je da postoji problem.

Kad igra pati, jasno je kome se treba pokucati na vrata, trener je glavni i odgovorni. Ovo su trenuci u kojima Lukša Jakobušić mora biti jako mudar. Ogromne je stvari napravio otkako je preuzeo Hajduk, ali šlaga na tortu još nema i s obzirom na igre koje momčad pruža, pitanje je hoće li ga i biti. Jakobušić se bori i za svoj posao jer je u listopadu, kad je ponovno postavljao Mislava Karoglana, jasno naglasio: “Ako ne osvojimo naslov, jasno je da je to neuspješna sezona i da me ne morate smjenjivati, sam ću otići”.

Može li ga Karoglan spasiti i produljiti mu mandat? Ili je Jakobušić izgubio vjeru u njega, pa će svoju budućnost na Poljudu povjeriti nekom drugom stručnjaku?

“Nadam se da će Karoglan biti posljednji trener u mojem mandatu, ali ako Mislav pomisli da je on u jednom trenutku prepreka, neću se libiti smijeniti ga. Bitno je da vjeruješ”.

I to je kazao predsjednik Hajduka prije četiri mjeseca. Sve za naslov. No, tko garantira da će s novim trenerom momčad proraditi, a koga od trenera uopće i angažirati u ovako delikatnom trenutku. Jakobušić mora biti oprezan, ali mora biti i odlučan jer ovo su dani kad se sezona lomi. Leko je dobio otkaz u trenutku kad je za prvim mjestom zaostajao dva boda, bi li ipak bilo previše da njegov nasljednik ode kad mu tron bježi tek bod? Karoglan ne bježi od istine, kad igra nije dobra, on to i javno prizna.

image

Mislav Karoglan

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U zadnje vrijeme često...

- U nogometu je to tako, kad se pobjeđuje svi su zaslužni, kad se gubi kriv je samo trener. Jasno je da je to besmislica. Moguće je da je ova borba za naslov prvaka s Hajdukom prevelik zalogaj za Mislava, možda će to njegovo neiskustvo biti na kraju kobno za šampionske ambicije, možda bi bilo bolje da je na klupi neki prekaljeni trener koji je već prošao ovakve stresne trenutke. No, Karoglan je s Hajdukom napravio puno dobrih stvari i ja ga ne bih dirao. Te stalne smjene su i problem hrvatskog nogometa, Hajduk se odlučio za Karoglana i sada treba čvrsto stati iza njega i pomoći mu - kaže Bubalo.

I Karačić je na tom tragu:

- Mi ne znamo što se zbiva na treninzima, kako Karoglan radi, milijun faktora utječe na igru momčadi, trener tu nije glavni krivac. Uvijek ću stati iza trenera, tako i sada mislim da najbolje Hajdukovo rješenje nije smjena Karoglana. O.K., šok terapija zna upaliti, no nekad i ne upali i što onda? No, jasno je da Karoglan mora nešto poduzeti jer Hajduk djeluje loše.

Nema predaje

Ljestvica za Hajduk izgleda puno bolje od njegove igre na travnjaku. Može li se titula vratiti na Poljud nakon 19 godina čekanja? Nije bivši Hajdukov dvojac baš optimističan, iako se nadaju...

- Volio bih da Hajduk nakon toliko godina opet bude prvak, sve je još uvijek otvoreno. No, malo strahujem, vidjeli smo protiv Betisa koliko je Dinamo snažan i ne vjerujem da će išta prepustiti slučaju. Ne smiju se hajdukovci u svakom slučaju predati, već probati pojačati gas do kraja sezone.

image

Mislav Karoglan i Nikola Šafranić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

I Karačić Dinamove utakmice s Betisom vidi kao mogući ključni trenutak.

- Ako Hajduk nije dovoljno iskoristio ovih sedam-osam mjeseci u kojima je Dinamo bio ispod razine, u kojoj se mučio sa svim i svačim, kako ćemo očekivati da će biti bolji od Dinama, igrački najkvalitetnije hrvatske momčadi, sad kad se stabilizirao? Prolaz protiv Betisa sigurno će imati vrlo pozitivni utjecaj na dinamovce, ali nemojmo zaboraviti ni na Rijeku. Puno je do kraja, jasno je da Hajduk ne može nitko otpisati, uostalom, u samom je vrhu, ali da će teško do naslova, to je činjenica - misli Karačić.

Glavno siječanjsko pojačanje Hajduka je Josip Brekalo. Daje li dovoljno?

- Brekalo je klasa i to će u HNL-u sigurno i pokazati. Apsolutno je pojačanje za Hajduk i donijet će mu mnogo. Hoće li to biti dovoljno za glavnu nagradu, to ćemo vidjeti - kaže Karačić, dok Bubalo očekuje više:

- Jako cijenim Josipa, ima vrhunsku kvalitetu, ali trebat će mu vremena da pokaže sve što zna, a zna mnogo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 09:50