IVAN PERIC Cropix
BIVŠI VATRENI PORUČUJE

‘Jednim je detaljem Hajduk pokazao da je velik. Sve se preokrenulo i sada su glavni kandidati za titulu‘

‘Moraju pobjedom protiv Varaždina potvrditi Osijek, ali Hajduku se svejedno otvara pozitivna situacija‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. studeni 2023. 20:43

Mislav Karoglan neporažen je u trinaest prvenstvenih utakmica na klupi Hajduka. Zbrojeno u dva mandata, jasno. Ni trinaesta nije bile nesretna za Karoglana, koji nam je pred polazak za Osijek bez okolišanja poručio:

- Nisam praznovjeran, svaka je jednako teška.

Osijek je, eto, apsolviran, pred Karoglanom je u nedjelju Varaždin, a zatim još četiri utakmice koje nude veliku prigodu za dva velika dosega. Karoglan može doći do serije od 18 utakmica bez poraza, što je lakši cilj, a uz to ima priliku okititi se naslovom jesenskog prvaka.

Ugodne uspomene

Kad je Hajduk zadnji put zimsku stanku prespavao na prvom mjestu? Lagan je odgovor - u sezoni kada su posljednji put bili prvaci osvojili su i jesenski naslov. Karoglan ima priliku ponoviti doseg koji su prije 19 godina ostvarili Baka Slišković i njegov pomoćnik Mišo Krstičević. Da priča bude još zanimljivija, Hajduk je do jesenskog naslova došao pobjedom nad Dinamom 1:0, zgoditkom Bušića u 88. minuti na Poljudu. Kako život piše interesantne priče, dodat ćemo tek da i ove jeseni Hajduk zadnju utakmicu polusezone igra s Dinamom. Doduše, u Maksimiru, ali prilika za jesenski naslov nije zbog toga ništa manja.

Odličan raspored

Hajduk je, dakle, lider prvenstva nakon odigranih 14 utakmica. S tri boda viška i jednom utakmicom “plusa” ulaze u zadnji vikend prije stanke uslijed obveza reprezentacija. Varaždin je prva prepreka, zatim nakon stanke slijedi gostovanje u Puli, potom Gorica na Poljudu i za kraj dva gostovanja u metropoli. Lokomotiva kao test spremnosti za Dinamo, koji stiže kao “šlag na torti”.

image
IVAN PERIC Cropix

- Raspored je odličan, ali treba pobjeđivati svaku sljedeću. Hajduk se premetnuo u najvećeg kandidata za naslov. Ali, puno je do kraja, još uvijek pričamo o kandidatima... - rekao nam je Jurica Vranješ, koji je u srijedu navečer gledao dvoboj u Opus Areni iz kojeg je Hajduk izašao kao veliki pobjednik.

- Hajduk je puno napravio s pobjedom u Osijeku. U nedjelju ima Varaždin na Poljudu, a Rijeka i Dinamo su međusobno na Rujevici. Očekujem remi u Rijeci, poraz bi predstavljao veliki korak unatrag za gubitnika. Bude li se rezultatski scenarij odigrao na takav način, Hajduk će nakon vikenda biti s još većom prednošću - kazao je Vranješ.

Sve se otvara

Znači, opravdat će Bijeli status najvećeg kandidata za jesenski naslov?

- Moraju pobjedom protiv Varaždina potvrditi Osijek, a s obzirom na to da se najbliži konkurenti sastaju međusobno, Hajduku se otvara pozitivna situacija.

Sve se preokrenulo utakmicom u Osijeku. Hajduk se “lansirao” na vrh, a Osijek potonuo s drugim porazom zaredom.

- Zasluženo je Hajduk pobijedio, kao i Osijek nedavno u Splitu. Odlično prvo poluvrijeme prikazala je splitska momčad, ali u drugom se nešto pitalo i Osijek. U prvom je Hajduk natjerao Osječane na podršku, ali u nastavku je trpio pritisak domaćina. Tu su pokazali da su velika ekipa, da mogu izdržati napade kvalitetnog protivnika. Zekić je sve pokušao u nastavku, ali...

Je li Osijek otpisan u šampionskoj utrci s “minus devet” u odnosu na Hajduk?

- Puno je devet bodova minusa u izjednačenom HNL-u. Svaka pobjeda u međusobnim dvobojima iznimno je važna i stvara razliku. Osijek bi se morao više koncentrirati na Goricu i Lokomotivu jer iako je angažiran odličan trener, kojeg iznimno cijenim, ostao je problem igračkog kadra. Trebat će dva prijelazna roka da se napravi nova selekcija. Veliki je nesrazmjer između infrastrukture i momčadi. To što danas Osijek prolazi nekoć je prolazio i Hajduk.

Prolazio je Hajduk i promjene trenera, ali zasad se povratak Karoglana pokazuje kao pogodak.

- Karoglan je očito napravio dobru atmosferu. Nije nikoga u dva tjedna naučio nogometu, ali nesporno je da ima kvalitetan odnos s igračima. Momčad ga slijedi i to je najveći njegov uspjeh. Kako je to napravio, njega morate pitati...

image

Jurica Vranješ

RONALD GORSIC Cropix

Ista valna duljina

Vranješ je pritom ponudio svoj recept kako trener može napraviti pravi posao.

- Najvažnije je da je na istoj valnoj duljini s igračima. Uz to ide nadogradnja, nekih 40% ako imaš trenersku crtu. Ali, moraš imati relaciju s igračima. Danas trener treba biti jedna vrsta prijatelja s igračima. Tako sam doživio Karoglana, ali i Zekića u Osijeku. Ima to i Jakirović, ali njegov je splet okolnosti jako neugodan. Dinamo nema atmosferu, serija poraza mora se odraziti na momčad i sve polako prerasta u jedno mučenje. Dinamo nije nadoknadio Ivanušeca, njegov je odlazak uvjerljivo najteži hendikep.

Hajduk je napravio rezultatski pomak, dijelom vratio i atmosferu novim dolaskom Karoglana na klupu, ali trebat će na zimu Bijelima i pojačanja.

- Dva igrača bi podigla Hajduk - kazat će Vranješ i dodati:

- Nažalost, ozljedom Melnjaka otvorilo se pitanje lijevog beka. Pored popunjavanja lijeve strane, odlično bi Hajduku došao kvalitetni napadač. Kakav? Tipa Tucija iz Lokomotive. Sasvim drukčiji napadač od Livaje i Kalinića, kojeg žele vratiti. S dva prava igrača Hajduk bi na proljeće sigurno bio znatno kvalitetniji. Posebno se to odnosi na “špica” jer Livaja neće moći sam iznijeti sezonu - zaključio je Vranješ.

HAJDUK DO KRAJA GODINE

15. kolo:

Hajduk - Varaždin (12. studenoga)

16. kolo:

Istra 1961 - Hajduk (26. studenoga)

17. kolo:

Hajduk - Gorica (2. prosinca)

18. kolo:

Lokomotiva - Hajduk (8. prosinca)

19. kolo:

Dinamo - Hajduk (17. prosinca)

Bijeli na rezultatskoj razini prošle sezone

Hajduk je s 30 bodova lider prvenstva nakon 14 odigranih utakmica, a isto je toliko bodova splitska momčad imala i prošle godine. Međutim, tada je 30 bodova bilo dovoljno za drugu poziciju koju su Bijeli držali iza lidera Dinama. Zagrepčani su imali pet bodova viška, a uz to i utakmicu manje. Velika je prednost bila na strani Dinama, koji je danas sedam bodova iza Bijelih s dva susreta manjka. Ali, u svakom slučaju, bitno slabiji nego prošle godine, za razliku od Hajduka, koji je učinkom na identičnoj razini, međutim, konkurencija je posustala.
Hajduk se poboljšao u odnosu na učinak iz jeseni 2021. kad su Bijeli imali čak šest bodova manje od terceta na vrhu. Ligu je tada predvodio Dinamo na dva susreta manjka, dok su Rijeka i Osijek imali po jedan, a svi su nakon 14. kola bili na 27 bodova. Hajduk je zaostajao šest bodova, također uz utakmicu manje kao i većina konkurencije. Danas je Hajduk bitno bolji u odnosu pred dvije sezone, ali je bodovnim učinkom na istoj razini kao i prošle sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 16:56