Dinko Jeličić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
GORICA STIŽE NA POLJUD

Jeličić: ‘Dolazimo u Split nadigravati se i uzeti što je više moguće, vidjet ćemo tko će se veseliti‘

‘Hajduk će napraviti sve da nastavi niz, ali i mi da im ga poremetimo‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 01. prosinac 2023. 12:58

Posljednje gostovanje u 2023. godini Gorici donosi dolazak na Poljud. Četvrti protiv prvog, 10 bodova razlike u korist Hajduka s odigranom utakmicom viška, ali i neizbježno podsjećanje na rujanski poraz Splićana 1:2 u turopoljskoj prijestolnici. Kada se film vrati još dalje u siječanj i uvjerljivo posljednje mjesto s golemom strepnjom ostanka u eliti, ovo je za Velikogoričane "raj" i oni u Dalmaciju dolaze uživati. Pune tribine Poljuda i njima su dodatni motiv, bit će i njihovih navijača, a momčad trenera Dinka Jeličića je na vrhuncu forme, prošle 353 minute bez primljenog gola, samo devet puta suparnici su im tresli mrežu u 15 susreta, jednako kao i Hajduku u jednom više.

- Sigurno možemo očekivati dobru utakmicu, a mi dolazimo u Split nadigravati se i probati uzeti što je više moguće. Očekuje nas fenomenalna atmosfera, praznik nogometa, a mi stižemo sa svojim planom igre - kaže trener gostiju Dinko Jeličić, koji će biti bez ozlijeđenih Merveila Ndockyta i Valentina Majstorovića, oba su dala po dva gola ove sezone, ali imaju Turopoljci mnogo jakih aduta i momčad su koju je teško baciti u podređeni položaj.

- Za nas je ključ utakmice izdržati početni pritisak Hajduka, a vrijeme također može biti jako bitan faktor, potencijalni vjetar i kiša koji su najavljeni za vrijeme dvoboja. Znamo što u Splitu znači bura. Ako igraš kontra vjetra, to je u startu veliki hendikep. Očekujem da će Hajduk krenuti jako kao protiv Osijeka i Istre kada su visokim pritiskom lomili utakmicu u prvom dijelu. No, isto tako imali su u tim utakmicama dio igre u drugom poluvremenu kada su ih suparnici izdominirali, Osijek više, Istra manje, ali imali su šansi za poentirati. Mi ćemo sve učiniti da bismo iskoristili situacije koje ćemo sigurno stvoriti, a suštinski je najvažnije istrpjeti početni pritisak, biti pametni i ne podleći atmosferi - naglašava strateg Velikogoričana.

Je li se na Poljudu lakše nadigravati, što ste najavili, ili ipak braniti?

- To je kao pitanje što je prije - jaje ili kokoš? Mislim da mora biti i jednog i drugog. Ako se opredijeliš samo za jedno teško ćeš profitirati, pogotovo ako je Hajduk u dobrom izdanju. Ako se zatvoriš i igraš bunker 90 minuta, teško je zadržati koncentraciju bez jasne ideje što napraviti kada imaš loptu. Prije ili kasnije doći će do nekog odbijanca, greške i primljenog gola. Obrnuto je pak ako kreneš grlom u jagode u posve otvorenu igru jer tada će do izražaja doći velika individualna kvaliteta Hajduka. Dobar balans je ključ cijele priče, kao u svemu - smatra Jeličić, koji povlači paralelu i s prvom ovosezonskom utakmicom u Velikoj Gorici.

- Zna se da smo mi smo dosta opasna ekipa u tranzicijama i ako suparnik krene skroz naprijed, možemo brzo razviti napade i iskoristiti otvorene prostore. Tu je i ona famozna reakcija na takozvanu "drugu loptu" koja je jako bitna jer te može uloviti u situaciji kada naoko možeš doći u šansu poentirati, a dogodi se da primiš gol. Tako je bilo u prvom dvoboju s Hajdukom u kojeg nismo ušli najbolje i dopustili smo dvije šanse, koje oni nisu iskoristili, a tko zna što bi bilo da jesu. Kasnije je došla naša stabilizacija, a za kraj i realizacija.

Mnogi u fokus stavljaju kako je novi Hajdukov trener Mislav Karoglan izvukao iz krize Marka Livaju kao najboljeg igrača, ali golema je važnost Mihaela Žapera u sredini terena?

- Slažem se da Žaper donosi jako puno Hajduku, iznimno je bitan u razvoju igre i u blokiranju suparničkih napada, ali ne bih sve stavljao u kontekst jednog igrača. Pozitivan rezultat i dobre igre uvijek daju dodatni motiv i igrači u takvim okolnostima puno lakše love dobar nivo. Krovinović se digao na pristojnu razinu, mladi Pukštas u određenim trenucima radi razliku i jako je opasan, Livaja se vraća na razinu na kojoj je bio, Sahiti opet daje ključne golove, vratar Lučić je stabilan. Obrana Hajduka je znatno stabilnija nego prije. Karoglan je malo drukčije posložio stvari u odnosu na prethodnika Leku i meni to jako dobro izgleda. Mi se moramo dobrim dijelom i prilagođavati, ali gledati i kako Splićane iznenaditi. Karoglan ih je probudio i gdje im je nedostajalo pozitivne atmosfere, iako rezultat sve determinira. Hajduk će napraviti sve da nastavi niz, ali i mi da im ga poremetimo. Vjerujem da ćemo dobro odgovoriti zahtjevima, a nakon utakmice ćemo vidjeti tko će se više veseliti - zaključio je trener Gorice Dinko Jeličić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:52