Rokas Pukštas

 TOM DUBRAVEC/Cropix
NIKAD VIŠE TALENATA

Jesu li Brkljača i Kapulica pogriješili? Hajdukova Akademija blista, a Leko ‘klincima‘ otvara sva vrata

Dugo godina splitski klub nije imao tako dobre rezultate u svim mlađim kategorijama
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. veljača 2023. 14:43

Hajdukovi juniori vodeći su u prvenstvu. Imaju dva boda više od Rijeke koju su u četvrtak u derbiju igranom na Poljudu u izravnoj borbi za vrh pobijedili 3:1. Ne bi to bio neočekivan rezultat da Splićani u toj utakmici nisu igrali skoro pa s rezervnom postavom, u prosjeku skoro godinu i pol dana mlađom od Rijekine. Hajduk je naime igrao bez ozlijeđenog prvog golmana Silića, stoperskog tandem Prpić - Vušković, lijevog beka Letaja, veznih igrača Capana, Pukštasa i Ćubelića, krilnog napadača Brajkovića...

Hajduk je i inače ljetos puno juniora poslao na posudbu, odlučivši se posvetiti novoj generaciji igrača koje predvode Luka Vušković (16), Marin Ćalušić (16), Duje Reić (16), Noa Skoko (17), Roko Brajković (17)... Redom kadeti koji već igraju za juniore. I igraju sjajno, kako u Ligi prvaka, tako i u domaćem prvenstvu.

Pioniri već osigurali naslov

Posljednjih je godina splitski klub očito bitno podigao razinu rada u Akademiji. Juniori su dvostruki uzastopni prvaci države, u Ligi prvaka ih čeka osmina finala i veliki okršaj s Manchester Cityjem. Šteta što će morati igrati bez Vuškovića, Pukštasa, Capana, Prpića... Oni su trenutačno nužni Ivanu Leki.

Da je Prpić zdrav Hajduk bi sutra protiv Dinama možda istrčao s tri igrača (Prpić, Pukštas, Capan) od 18 godina, te s Vuškovićem koji je tek napunio 16. I oni su samo potvrda velikog iskoraka koji se dogodio u Akademiji. Ne samo rezultatskog. I jasna potvrda da se Hajduk u godinama koje dolaze treba u najvećoj mjeri posvetiti razvoju tih talentiranih klinaca.

image

Luka Vušković

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Hajduk je i među kadetima vodeći na tablici - ima isti broj bodova kao i Dinamo - dok su pioniri već osigurali naslov s devet bodova više od najvećeg konkurenta iz Maksimira. Dugo godina Hajduk nije imao tako dobre rezultate u svim godištima. A već smo naglasili da najbolji kadeti igraju za juniore, što je dokaz kako ljudima koji brinu o Akademiji nije rezultat na prvom mjestu, nego da najvećim talentima pokušavaju osigurati najveće moguće podražaje.

Trebali su imati više strpljenja

Vušković, Pukštas, Capan, Prpić, Letaj i Brajković već su stalni dio seniorske momčadi i Leko nema problema gurnuti ih u vatru. Nitko se od njih nije pojavio slučajno, netko ih je kroz dugi niz godina selektirao i radio s njima.

Znamo da su Marko Brkljača (Dinamo) ili Luka Kapulica (Gorica) svojim odlascima s Poljuda naizgled stvorili sliku da Hajduk u Akademiji ne radi kako treba, odnosno da ti dečki ne vide pravu perspektivu u Splitu. Iz današnjeg kuta čini se kao da su pogriješili, da su trebali imati više strpljenja. Leko bi im dao šansu ako bi je kvalitetom i radom zaslužili. To barem nije upitno.

Kao što je neupitno i da kompletan Hajduk treba imati više vjere u svoje mlade igrače. I otvoriti im prostor prije nego što ga otvara starijim i skupljim strancima dvojbenih kvaliteta.

image

Ivan Leko

TOM DUBRAVEC/Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 16:48