FRANCO ROMANO Nurphoto Via Afp
POLJUDSKI POVRATNICI

Jesu li navijački apetiti iznad stvarnosti? Nije realno uz Nikolu Kalinića očekivati i ovu dvojicu igrača

Zima je uvijek bilo najbolje vrijeme za povratničke akcije hajdukovaca u klub podno Marjana
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. siječanj 2022. 06:48

Nikola Kalinić je zasad prvo i jedino veliko ime koje smjera prema Poljudu ove zime. Povratnik u Hajduk nakon 12,5 godina. Hoće li ostati i jedini igrač povratničkog statusa? Vrlo je izgledno da će upravo biti tako jer nema spoznaja da bi netko od igrača koji su nekoć bili u Hajduku na proljeće mogli ponovno odjenuti bijeli dres.

Nema spora, Ivan Perišić je najveća želja pored Nikole Kalinića. Igrač koji početkom sljedećeg mjeseca puni 33 godine ušao je u zadnju polusezonu ugovora s Interom i nema naznake da će produžiti sa Nerazzurrima. Međutim, to nije prednost za Hajduk. Jasno je i zašto - Perišić od Intera traži ugovor od pet milijuna eura po sezoni, što je 25% više od trenutačne zarade koju Vatreni uživa na San Siru. Perišić je u punoj snazi, još uvijek ima mogućnost ostvarivati velike, milijunske zarade i nije realno kazati da Hajduk može ući u konkurenciju s tim ponudama. Uz Perišića, često se spominjao srebrni hrvatski reprezentativac Filip Bradarić, ali nema kontakta s iskusnim veznjakom, koji ovog tjedna slavi 30. rođendan.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Do kraja sezone je očito neupitan ostanak Bradarića u Saudijskoj Arabiji. Ostali? Sanjarilo se o povratku Palaverse, prošlog ljeta pričalo o Baliću, međutim, ništa konkretnog nije se dogodilo. Nikola Kalinić ostaje zasad jedini u kategoriji igrača koji su uvijek bili omiljeni na Poljudu - nekadašnje zvijezde koje su riješile financijski status i ponovno su željni dokazivanja u bijelom dresu. Koliko smo se samo takvih ambicioznih sudbina nagledali proteklih zimskih mercata...

Zima je uvijek bilo najbolje vrijeme za povratničke akcije. Još od doba kada se Zoran Vulić prije 29 godina vratio iz Nantesa na Poljud, pa sve do Marka Livaje koji je također u ulozi povratnika, pomalo iznenađujuće, završio u Hajduku prošle godine nakon raskida ugovora s AEK-om. Prije Livaje povratak je realizirao Lovre Kalinić iz Aston Ville. Doduše, na posudbu, ali vratio se i Lovre na Poljud. Dok je njegov povratak bio očekivan zbog rijetkih pojavljivanja u rosteru Aston Ville u dvije posljednje sezone boravka na Villa Parku, dolazak Livaje bio je pozitivni šok. Na pragu 28. godine, sa šest mjeseci preostalog ugovora u AEK-u nije najavljivan kao povratnik. Dapače, stigao je kao “dar s neba”, a takvim se i potvrdio za navijače Hajduka.

image
VOJKO BASIC Cropix

Livajin povratak pripada među jače poslove u tom segmentu, a takav će biti i angažman Nikole Kalinića ako ove zime sve bude išlo po planu. Oba transfera svakako će ući među najzvučnije povratke napravljene po istom modelu - raskid ugovora i potpis s Hajdukom do kraja sezone.

Baš kako su bila posložena i tri najveća povratka na Poljud od početka stoljeća. Prije 19 godina iz Fenerbahčea se vratio Milan Miki Rapaić u jednom od najvećih povratničkih transfera na Poljudu. S nepunih 30 godina u životnom kalendaru Rapaić je te zime tražio novi klub izvan Istanbula, vagao ponudu Celtica i još nekih europskih momčadi, ali naposljetku je izabrao Hajduk.

image
GABRIELE MARICCHIOLO Nurphoto Via Afp

Isto kao i zimski povratnik Slaven Bilić, koji je u veljači 2000. stigao iz Evertona. Dugo se lomio njegov povratak, danima se čekao signal iz Liverpoola, a čekanje su na Poljudu kratili šalama među kojima se istaknula ona s kartonom deterdženta u klupskoj oružarnici, gdje je pisalo “stigao Faks iz Evertona”. Naposljetku je stigao toliko dugo čekani raskid ugovora, Bilić je krajem veljače potpisao za Bijele, s kojima je osvojio Kup u svibnju 2000. Isto kao i Rapaić tri godine kasnije.

Povratnički angažman potpisao je u veljači 2005. godine Ivan Leko raskinuvši ugovor s Malagom. Došao je kao slobodan igrač i do kraja sezone uspio s Hajdukom osvojiti naslov prvaka. Da, to je ona posljednja titula u kojoj je sudjelovao i Leko.

Pored tri najzvučnija zimska povratnička transfera, imali smo i Tomislava Ercega, koji je stigao iz Greuther Fürtha 2006. godine, te Vejića i Šerića u zimi 2009. godine, koji su se vratili iz Tomska, odnosno, Bešiktaša.

Mato Neretljak je nakon sedam godina u Koreji i Japanu ponovno sletio u Hajduk početkom 2012. godine, a posljednji jači povratnički transfer prije Livaje i Lovre Kalinića upisao je Mijo Caktaš. U siječnju 2018. vratio se iz Rubina potpisavši na tri i pol godine, nakon čega se ponovno otisnuo u inozemstvo prošlog ljeta.

image

Lovre i Nikola Kalinić

Instagram

TOP PET ZIMSKIH POVRATNIČKIH TRANSFERA

1. Milan Rapaić

(Fenerbahče, raskid)

- osvojen Kup 2003.

2. Slaven Bilić

(Everton, raskid)

- osvojen Kup 2000.

3. Ivan Leko

(Malaga, raskid)

- osvojeno prvenstvo 2009.

4. Marko Livaja

(AEK, raskid)

- u igri za naslov u ligi i Kupu

5. Lovre Kalinić

(Aston Villa, posudba)

- u igri za naslov u ligi i Kupu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 11:13