Juniori Hajduka uoči polufinala s Milanom u Ženevi

 Vojko Bašić/Cropix
TSUNAMI S POLJUDA

Juniori Hajduka sljedeće sezone mogu ostvariti još veći uspjeh: Zamislite kakva bi ovo bila momčad

Srebrna medalja predstavlja iznimni potencijal, koji lako može prerasti u pravi Hajdukov kapital
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 25. travanj 2023. 20:10

Ove sezone bili su finalisti Lige prvaka za mlade, a već sljedeće bi juniori Hajduka mogli biti pobjednici. Pravo nastupa u narednoj sezoni 2023./24. imat će igrači rođeni 2005., što znači da bi iz ove, aktualne generacije od 24 juniora, koje je u nastupima tretirao njihov trener Marijan Budimir, imalo pravo igranja čak njih 17.

Pa sada zamislite koliki je to potencijal: Buljan (Fesjuk, Bosančić) - Arković, Kavelj, Vušković, Begonja - Jurak (Šemiga, Ćalušić) - Skoko, Brajković, Reić - Duić, Bobanović (Lončar).

Prirodno je, neki će "tići" odletjeti s Poljuda, potražiti nove seniorske izazove, ali isto tako će, vjerojatno, neki godišta 2007./2008. sletjeti, konkurirati za prvi sastav. Eto, kakvo je bogatstvo ove Budimirove generacije.

Tim prije ovo finale, to jest srebrna medalja za Rokasa Pukštasa i njegove drugove predstavlja iznimni potencijal, koji lako može prerasti u vrijednost, čak pravi kapital Hajduka za budućnost. Neizvjesnost ipak vlada u odnosu na daljnji razvoj, napredovanje, jer ne mogu baš svi nahrupiti u prvu momčad Hajduka. Možda čak većina otiđe na sazrijevanje u druge klubove. A to je zadatak Ivana Leke, iskusnog trenera, koji će prosuditi, procijeniti, odabrati juniore za roster seniora, ovisno o pokrivenim pozicijama.

image

Marijan Budimir

Vojko Bašić/Cropix

Treba vjerovati da se ona glupost, baš totalna, kada se u kadru ostavilo Janija Atanasova, a poslalo s Poljuda Tonija Teklića, više neće dogoditi. Kako je rekao izbornik Zlatko Dalić: "Nevjerojatno je da su ostavili došljaka, a poslali domaćeg igrača, koji je doslovno nemjerljivo bolji".

Juniori Hajduka su sveukupno oduševili, izazvali su tsunami euforije i - što je važnije - nade da se može izgraditi momčad za prvaka u seniorskom uzrastu. Nota bene, to su igrači selekcionirani i forsirani prije nego su ključne pozicije na Poljudu zauzeli Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius, posebno taj drugi koji u posljednje vrijeme potpisuje seriju ugovora s mladim igračima, uglavnom do 2025.

Tomislav Ivić, kao i barba Luka Kaliterna, "evanđelista baluna", tumačio je da struka mora procijeniti, odrediti, prosuditi koji "igrači s 13 ili 14 godina su u stanju zadovoljiti kriterije vrhunskog nogometa kakav će se igrati kroz pet, šest godina". On je kao istinski vizionar tako radio, stvorio generaciju juniora, koji su postepeno ulazili u prvi tim: najprije val Mužinić, Jovanić, Peruzović, Boljat, pa dalje Šurjak, onda Žungul, Rožić, a kraju Matković, Mijač, Šalov, Luketin

E ali treba znati da je Ivić u stvaranju super Hajduka imao dvije olakotne okolnosti, prvu da su onda igrači mogli u inozemstvo tek s 27, odnosno 28 godina i drugu, predsjednik Hajduka je bio Tito Kirigin, koji je u to vrijeme dovodio na Stari plac igračine, vrhunska pojačanja, točno za prave pozicije.

image

Luka Vušković

Vojko Bašić/Cropix

Tako bi trebalo biti i danas, najprije raščišćavanje kadra što je zadatak trenera Leke, u isto vrijeme vrednovanje juniora za prvu momčad, onda angažman prinova kako bi se upotpunio ansambl po želji trenera, ali svakako dovođenje "kapitalaca", koji će Hajduku u najmanju ruku osigurati ravnopravnu borbu za naslov prvaka sljedeće sezone.

Što se tiče sredstava, sve je jednostavno, najprije će se zaraditi od onih kojima će se zahvaliti, u najmanju ruku klub će se profitirati oslobađanjem od njihovih plaća (često pretjerano visokih), te ostvariti transfer najvrednijeg Luke Vuškovića za deset, dvanaest, dao Bog za petnaest milijuna eura i tako dobiti bazu za investiranje u tri, četiri igrača pojačanja.

Ključno je kod dovođenja igrača osloboditi se Nikoličiusove prakse, koja se svodi, u prvom redu, na angažiranje onih kojima ugovor istječe, odnosno uzimanja iskusnih na posudbu.

Linker
27. travanj 2024 15:03