VLADO KOS Cropix
LEKO UOČI SLAVENA

‘Juniori su kod mene igrali i previše. Meni bi bilo najlakše sutra izvesti juniorsku ekipu i kupiti sebi alibi‘

Hajduk sutra na Poljudu dočekuje Slaven Belupo (18.10 sati)
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 17. ožujak 2023. 14:53

Bijelima je to prilika da tek drugi put u ovoj godini spoje dvije uzastopne pobjede, a uoči utakmice se oglasio trener splitskog sastava Ivan Leko.

Momčad Ivana Leke ima pet pobjeda i četiri poraza u svim natjecanjima u nastavku sezone, a nakon slavlja protiv Osijeka u Gradskom vrtu prošle nedjelje (2:0) i dva uzastopna kiksa Dinama, među navijačima Hajduka se probudila nova nada da Modri ipak nisu nedostižni. Stoga je pobjeda protiv Belupa imperativ.

Trenera Bijelih na početku konferencije za medije dočekalo je pitanje o atmosferi u momčadi, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Atmosfera je bolja nakon pobjede, a dogodilo se i to da su nam juniori otišli na Final Four Lige prvaka i to je ogroman uspjeh. Lijepo je osjetiti ljubav i ponos navijača. Momci, treneri i cijela akademija zaslužuju ogromne čestitke. To nam daje dodatnu motivaciju i vjeru da je moguće pobjeđivati i bolje ekipe.

Ima li u juniorima još kandidata za prvu momčad osim onih igrača kojima ste već dali priliku?

- Mislim da su kod mene igrali i previše. Meni bi bilo najlakše sutra izvesti juniorsku ekipu i kupiti sebi alibi, ali ovdje se zna da trebaš dobiti utakmicu. Nakon poraza te nitko neće pitati jesu li igrali juniori, pioniri ili veterani.

Kakav Belupo očekujete?

- Baš su dobri. Imam ogroman respekt prema Zekiću. To je ekipa koju je jako teško izdominirati i stvarati im šanse. Primili su u nastavku sezone samo pet golova, mogu igrati dva-tri načina nogometa... Tako da mislim da Zekić radi izvanredan posao.

U nedjelju igraju Dinamo - Rijeka. Hoćete li prvi put u životu navijati za Rijeku?

- Ja ću navijati za nas, a što će se dogoditi na drugim utakmicama nije naša stvar.

Tko sigurno ne može igrati?

- Lista je slična, ima pet-šest potencijalnih startera koji ne mogu igrati. Ali tako je kako je, ima nas dovoljno. Individualna kvaliteta je bitna, ali puno je bitnije stanje uma ekipe. Sigurno ne mogu Lovre Kalinić, Elez, Prpić, Kalik i Sahiti, a Lovrencsics i Awaziem su se vratili u trening.

Koji biste segment igre juniora voljeli vidjeti u svojoj momčadi?

- Ja bih volio vidjeti Sporting Lisabon od jučer protiv Arsenala. Tako bih volio igrati.

Koliko će utakmica protiv Belupa imati utjecaja na susret polufinala kupa?

- Ja mislim da neće puno. Ni mi ni oni ne mislimo na to sada. U 15-20 dana situacija se može značajno promijeniti. A i kup je drugačije natjecanje od prvenstva.

Krovinović je u Osijeku odlično odigrao u povučenijoj ulozi. Je li to bilo samo privremeno pa se vraća na ‘desetku‘, ili ga planirate i u budućnosti koristiti u povučenijoj ulozi?

- Ja Krovinovića nisam nikada vidio kao ‘desetku‘, ovdje je silom prilika igrao ‘desetku‘ i ‘osmicu‘ u fazi obrane. On je najbolji nogomet igrao kod Kopića u Zagrebu. Mi smo pokušali kroz pripreme od njega napraviti box-to-box igrača, koji će imati i golove i asistencije i koji će biti dobar u obrani. Nije išlo, jer ekipi nije odgovaralo i sada smo ga prebacili na playmakera na nižoj poziciji.

Može li Hajduk prepisati recept od belgijskog Royal Union St. Gilloisea, koji je izbacio Union Berlin?

- Mislim da ne može. Oni igraju 3-5-2, a to se ne može igrati ovdje. Oni su filijala Brightona, koji im šalje igrače, tako da je to ogromna razlika. Ali je lijepi primjer da no-name ekipa biti uspješna s kolektivnim nogometom. Ali 3-5-2 ne prolazi ovdje.

Znači li to da je onda sutra opet 4-2-3-1?

- Da.

Utakmica s Belupom traži maksimalni oprez, jedini su Rijeci u nastavku nanijeli poraz...

- Istina, oni su prvenstveno zatvorena momčad, ali imaju trenutke kada izlaze u visoki presing, kada kontroliraju posjed... Imaju nekoliko načina na koje igraju i postižu bolje rezultate protiv boljih ekipa. Pobijedili su Rijeku, uzeli su bod Dinamu, uzeli su nama bod u Koprivnici. To je ekipa koja ti ništa neće sama dati.

Koji je ključ pobjede?

- Lopta treba ići brzo, treba nam promjena tempa kroz posjed i puno trke bez lopte u zadnjoj trećini. Ne smijemo raditi neforsirane pogreške, jer imaju brze igrače i dobri su u tranziciji. U njihovim utakmica pada malo golova, ali to ne znači da će tako biti i sutra.

Kad Belupo povede, teško gubi utakmice...

- Istina, na njihovim utakmicama pada malo golova, zato se moramo nametnuti od prve minute.

Slijedi reprezentativna stanka. Koliko je važno pobijediti prije pauze?

- U ovakvim utakmicama bodovi vrijede duplo, jer pobjeda prije stanke može ti dati dva tjedna mira, a poraz donijeti dva tjedna nemira - zaključio je Leko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 13:19