ANTE CIZMIC Cropix
POGLED STRUČNJAKA

Jurčević: Evo što nedostaje Lekinom Hajduku; Vulić: Znamo kako Dinamo igra, ali ovo je bio posjed kao na treningu

Bivši igrači i treneri Dinama i Hajduka prokomentirali su derbi na Poljudu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 02. listopad 2023. 13:33

- Fantastična atmosfera, odličan dekor s obje strane, nezaboravna utakmica, ali nije bilo puno nogometa - priča nam Zoran Vulić nekoliko minuta nakon završetka derbija u Splitu, kojega je pratio uživo s poljudskih tribina. Osim bivšeg igrača i trenera Hajduka, utakmicu smo prokomentirali i s bivšim igračem i trenerom Dinama, Nikolom Jurčevićem.

- Bio je to derbi kakav smo često gledali u Splitu. Atmosfera je bila fantastična, vatrena, ali nije bilo ljepote u igri. Međutim, bilo je puno borbenosti, taktičkog nadigravanja, a od početka je izgledalo da bi to mogla biti utakmica na jedan pogodak.

image

Zoran Vulić

JAKOV PRKIC/CROPIX

Iako su Modri imali dominaciju, držali su loptu češće u nogama, taj se posjed u konačnici nije pretočio, praktički, niti u jednu iole ozbiljniju priliku pred Lučićevim vratima.

- Dinamo je dominirao, ali bila je to jalova dominacija, bezopasna. Dok je Petković bio u igri, dominacija je bila i veća, ali on i Drmić su sasvim različiti igrači. Na kraju, kada se sve zbroji i oduzme Hajduk je jednom dugom loptom zasluženo dobio utakmicu - kaže Vulić.

Kružio je Dinamo po Hajdukovoj polovici, međutim, bez prave ideje. Kako nam kaže Jurčević, Dinamo je već zapinjao protiv sličnih momčadi ove sezone.

- Hajduk je po profilu agresivna, čvrsta momčad koja bolje osvaja druge lopte, takozvane ničije lopte. Dinamo je imao problema s takvim momčadima, ako se sjetimo Sparte u Pragu, pa i dobrog dijela utakmice u Osijeku. Dinamove snage su kontrola igre, posjed i kombinatorika, ali za takvu igru treba imati i raspoložene pojedince.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Lopta je najčešće bila u nogama Dinamovih veznjaka, koji su, u usporedbi s ostalim suigračima, bili njihovi najistaknutiji pojedinci, iako nisu to bile neke pretjerano bajne predstave.

- Znamo kako Dinamo igra, ali ovo je bio posjed kao na treningu, kada se igra 10 na 10 bez cilja. Najveće probleme su, praktički, radili Bulat i Baturina udarcima iz daljine, Mišić je također bio korektan. S druge strane, Hajduk je krenuo s Livajom, Benrahouom i Odjidjom, koji ne mogu napraviti pritisak na zadnju liniju, tako da je Dinamova obrana dobro odrađivala svoj posao veći dio utakmice - kaže Vulić.

Pogodak je bio mat u tri poteza. Nešto nalik na recept koji su Modri iskoristili protiv Chelseaja u Maksimiru prošle godine, kada je zabio Mislav Oršić. Trajkovski je glavom osjetio ulazak Sahitija u prostor, koji je veliku šansu pretvorio u pogodak, ali i pobjedu.

- To je način na koji je Hajduk mogao tražiti svoju šansu. Nisu se upuštali u kombinatoriku, bila su velika očekivanja, zna se kakav pritisak nosi derbi. Livaja je bio dobro čuvan, a Dinamova obrana u toj je situaciji loše reagirala - rekao je Jurčević.

image

Nikola Jurčević

DAMIR KRAJAC Cropix

Nije ovo prvi put da se pompozne najave o derbiju pretvore u tvrdu partiju, svojevrsnu uspavanku, u kojoj prilike stižu na kapaljku. No, u konačnici, igra odlazi u vjetar, a pišu se bodovi.

- Rezultat je bit svake utakmice, što bi vrijedilo Hajduku da su dobro odigrali, ali izgubili? Utakmica je bila u egalu, a Hajduk je iskoristio priliku, i to im je trenutačno najbitnije - komentirao je Vulić.

Bacimo li oko na utrku za naslov, Splićani bježe maksimirskom klubu pet bodova, s utakmicom viška, ali do prvenstva je ostalo ogromnih 27 kola. Ipak, druga pobjeda u sezoni nad glavnim konkurentom velik je poticaj za Hajduk.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

- Što ova utakmica znači za prvenstvo? Još veću zanimljivost i veliku bitku za naslov. Bez obzira na poraz, Dinamo i dalje ima veću kvalitetu u igračkom kadru, ali Hajduk je pokazao da može biti konkurentan sa svojim oružjima. Ovo neće biti lagani hod za Dinamo, to je jasno. Leki možda nedostaju još dva-tri igrača u ofenzivnom dijelu, nekada improvizira i s veznjacima, fali im to da lakše rješavaju "male" utakmice - kaže Jurčević.

Da je prvenstvo "maraton", tvrdi i Vulić.

- Ovo je mali vjetar u leđa. Pobjeda nad Dinamom imat će još veće značenje ako Hajduk slavi i na Rujevici u idućem kolu protiv Rijeke, to je sada ključno po pitanju razmaka nad Dinamom. Ipak, pobjeda u derbiju je i psihološki pomak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 00:24