Ivan Lučić sa suigračima prije utakmice s Lokomotivom

 Vladimir Dugandžić/Cropix
LEKINO OTKRIĆE

Kad je došao u Hajduk, nitko nije znao za njega. Sad je na pragu uspjeha koji se nije dogodio osam godina

On je mirno čekao svoju priliku kao zamjena, a trenutno je jedan od najboljih igrača splitske momčadi
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 09. svibanj 2023. 19:38

Kada je krajem studenog Hajduk predstavio Ivana Lučića kao svojeg novog vratara javnost se čudila tom potezu. Lučić je prije toga branio u Istri 1961, a iako se može pohvaliti kako je bio član Bayerna, Bristol Cityja, Austrije iz Beča, ovaj 28-godišnjak nije ostvario karijeru da bi se mogao nazvati velikim pojačanjem.

Lučić nije ni doveden kao pojačanje. Hajduk je trebao novog vratara jer je nakon ozljede Lovre Kalinića ostao samo na veteranu Danijelu Subašiću i mladom Karlu Sentiću. U Hajduku su procijenili da to nije dovoljno te je zbog toga Lučić i doveden. On je mirno čekao svoju priliku kao zamjena Sentiću, a nakon debakla Hajduka na Maksimiru (0:4) Ivan Leko je odlučio zamijeniti vratara i dati priliku Lučiću.

Početak mu nije bio baš najbolji. Nakon utakmice protiv Osijeka u Kupu, Lučić je primio četiri gola od Lokomotive na Poljudu, ali Leko mu je nastavio vjerovati. To je vratar rođen u Beču ubrzo počeo opravdavati pa je trenutno jedan od najboljih igrača splitske momčadi.

Lučić je s prosječnom ocjenom 6,32 drugi najbolje ocijenjeni igrač Hajduka ovog proljeća. Ispred njega je samo nedodirljivi Marko Livaja s ocjenom 6,44, a Lučić je iza sebe ostavio Yassinea Benrahoua, Rokasa Pukštasa i Emira Sahitija, redom igrače o kojima se puno piše posljednjih tjedana. Uz činjenicu da je obrana splitskog kluba napokon povezala nekoliko utakmica bez pogrešaka, Lučićeva sigurnost je uzrok činjenice kako je Hajduk trenutno u nizu od četiri utakmice bez primljenog gola.

image

Ivan Lučić

Vojko Bašić/Cropix

Ovo je najduži niz utakmica bez primljenog gola kojeg je Hajduk imao tijekom ove, ali i prošle sezone dok je u sezoni 2020./21. u dva navrata bio takav niz. No, za pronalazak nekog dužeg niza potrebno je otići malo dalje u prošlost, sve do sezone 2015./16. u kojoj Hajduk u jednom trenutku u sedam uzastopnih utakmica nije primio gol.

Niz je počeo 30. kolovoza 2015. kada je Hajduk s 2:0 pobijedio Inter iz Zaprešića. Slijedilo je slavlje nad Zagrebom (1:0), remi protiv Dinama (0:0), pobjeda u Kupu protiv Sloge iz Nove Gradiške (7:0) te još tri prvenstvene utakmica u kojima su redom padali Split (2:0), Istra (3:0) i Slaven Belupo (1:0).

Na vratima je tada bio Lovre Kalinić, trener je bio Damir Burić, a udarna postava Hajduka u tim utakmicama uz nekoliko zamjena je izgledala ovako:

Kalinić - Velazquez (Juranović), Nižić (Bilyi), Milović, Milić - Jefferson, Sušić (Maloku), Caktaš (Balić) - Tudor, Vlašić - Ohandza.

Kalinić je u ljeto 2017. napustio Hajduk i otišao u belgijski Gent za 3,1 milijun eura odakle je prešao u Aston Villu gdje su počeli njegovi problemi. Nakon posudbe u Toulouse, u zimu 2021. se vratio u Hajduk, prvo kao posuđeni igrač da bi u ljeto 2022. postao stalni igrač splitskog kluba. Ove sezone Kalinić ima velikih problema s ozljedama pa je posljednji put na golu bio 30. listopada prošle godine. Nakon toga je ‘jedinicu‘ preuzeo Karlo Sentić da bi nakon debakla na Maksimiru na gol Hajduka stao Ivan Lučić.

Hajduk u subotu igra protiv Osijeka, a ako Lučić i u toj utakmici sačuva svoju mrežu praznom napravit će nešto što se nije dogodilo osam godina. Nije loše za igrača koji je trebao biti samo popuna...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:42