Martin Baturina (desno)

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
‘TO JE NEOBJAŠNJIVO‘

Kako je Dinamova zvijezda iz Splita završila na Maksimiru: ‘Za sve je kriv bivši predsjednik Hajduka‘

‘U više navrata sam se osvjedočio da Brbić uopće nije ozbiljno razgovarao s Matom...‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. svibanj 2022. 13:36

Kada je Martin Baturina u dvije, tri minute, u posljednjim trenucima derbija, izveo svoje majstorije i izravno - asistencijom Mislavu Oršiću za 2-1, te golom za 3-1 - srušio Hajduk, mnogi navijači splitskog kluba zažalili su kako su tri talentirana brata Roko, Martin i Marin otišli s Poljuda, najprije u Split na Parku mladeži, pa onda na Maksimir u tabor Dinama. Pitanje je kako to Dinamo ima sluha i mogućnosti, za razliku od Hajduka, gdje su odgojeni i onda ih ispusti drugima.

Jedan od sudionika selidbe braće Baturina s Poljuda pod skute Slavena Žužula, predsjednika "crvenih", začudo je bio Vladimir Dugandžić, fotoreporter Cropixa, intimni prijatelj obitelji Baturina.

Torcidini apeli

- Moram otvoreno kazati da je za sve kriv bivši predsjednik Hajduka Marin Brbić - rekao je nam je Vladimir Dugandžić prisjećajući se tih događaja.

- Neobjašnjivo je kako je dozvolio odlazak Baturina u Split. Provlači se priča kako su Roku i Martinu nuđeni stipendijski ugovori, kako je njihovom ocu Mati garantirano mjesto trenera u akademiji Hajduka, što je djelomično istina. No, fakat je, u više navrata sam se osvjedočio da Brbić uopće nije ozbiljno razgovarao s Matom, niti je pokazivao prave namjere da ih zadrži…

Brbić je svojedobno objasnio kako "Hajduk nema namjeru ulaziti u utrku s novcima za mlade igrače".

Kad su se preko noći Baturine s Poljuda preselile na Park mladeži, zamislite, Brbić je oduzeo akreditaciju Dugandžiću, okrivio fotoreportera, jer je "nagovorio oca trojice mladih igraća da prihvate ponudu Slavena Žužula".

U to vrijeme se čak pronijela ćakula kako je sve izvedeno u dogovoru sa Zdravkom Mamićem, glavnim čovjekom Dinama, što je Žužul u više navrata žestoko demantirao. No, Žužul je jako dobro poslovao s Mamićem (transferi Roga, Zagorca, Rrahmanija, Majstorovića, Rebića, Jakića).

Kada se pročulo da Mate odvodi djecu u Split, dogodilo se da su predstavnici Torcide stigli pred zgradu na Blatinama, u Ulici Branka Šimića, pa su izvjesili transparent s natpisom "Hajduk vas treba", jer u to vrijeme krenula je fama o tri talentirana brata Baturine, što se nije dogodilo u novijoj povijesti "bijelih" od vremena kada su pedesetih godina prošlog stoljeća dres Hajduka nosili Ivo, Boran i Zvonko Bego.

Mate Baturina, bivši igrač Hajduka i drugih klubova (sa Zagrebom je bio prvi strijelac HNL-a sa 17 postignutih golova) vodio je računa o svojoj djeci, svakodnevno ih je dodatno trenirao, usavršavao, motivirao, ali u pravilu nije volio govoriti o njima za novine.

U stvari, ni dječacima/mladićima nije bilo po volji da otac o njima širi propagandu.

Lak dogovor s Mamićem

- Otac nas jako podržava, tu i tamo ponudi nam neki savjet, sugestiju, ali nikad, baš nikad nas ne kritizira. Ne miješa se on previše u naše karijeru. Uvijek govori "slušajte trenera i sebe".

Koliko je Martin samouvjeren može poslužiti primjer: jednom prilikom je određen za prikupljanje lopti na utakmici, uslijedio je odgovor:

- Nisam došao u Dinamo da bih kupio lopte u autu…

Kako bilo da bilo, kada je tata Baturina shvatio da su splitski "crveni" u teškoj financijskoj situaciji, lako se dogovorio s Mamićem, obitelj se u ljeto 2017. preselila u Zagreb. Martin je govorio kako "mu nije drago otići iz Splita", ali se brzo, zajedno s braćom, aklimatizirao na Maksimir

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. ožujak 2024 07:02