Hrvoje Vejić

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PORUKA UPOZORENJA

Kako je Hajduk zadnji puta došao do titule? ‘Bili smo predzadnji! Ovo sad ne mora ništa značiti...‘

‘U Maksimiru nas je pomilovala sreća, Rijeku smo dobili dominantno, ali ne treba stvarati euforiju‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. kolovoz 2023. 22:54

Hrvoje Vejić posljednji je kapetan koji je podigao šampionski pehar u dresu Hajduka. Dodat ćemo - zasad!

- Svi se nadamo tom danu kada će uz moje ime biti prefiks “pretposljednji” - kazat će Vejić.

Ali, dug je put do tog cilja, a na tom putu puno je prepreka. Trenutno su Bijeli na svojevrsnom odmoru jer kako drukčije nazvati situaciju u kojoj na početku sezone imaju deset dana bez službene utakmice.

- Trebalo bi promijeniti to pravilo, svake godine imamo tri-četiri odgode na startu sezone. Za mene neshvatljivo, nitko u ozbiljnim ligama ne radi na takav način. Igrači se pripremaju da mogu izdržati ritam od dvije utakmice tjedno. Uostalom, ekipe koje igraju Europu imaju roster za rotaciju, a da pritom ne izgube puno u izvedbi na travnjaku. Po mom sudu, to je samo ispadanje iz ritma, ne donosi nikakvu korist, što je i trener Leko naglasio.

Najveći podražaj

Tih deset dana bez utakmice, smatraju neki, bespotrebni je gubitak. Može se reći, hlađenje igrača.

- Da, upravo tako, utakmica je najveći podražaj za koji se igrač sprema. Kad znaš da je nema deset dana, drukčija je situacija. Znam da su svi oni profesionalci, da će svaki trening odraditi na maksimumu, ali u podsvijesti stoji da nema onog za što se spremaš. Na kraju je najveća odgovornost na treneru da iz momčadi izvuče najviše što može, da iskoristi stanku za dodatno uigravanje...

Prva sljedeća utakmica je dvoboj s boljim iz ogleda PAOK-a i Beitara. Uzvrat je u Jeruzalemu nakon “nule” u Solunu. Koga držite za favorita?

- Vjerojatno je PAOK favorit, premda je prva utakmica pokazala da Izraelci nisu autsajderi. Međutim, dojam je da ni PAOK, ni Beitar nisu momčadi od kojih bi Hajduk trebao strahovati. Mogu se Bijeli “potući” s bilo kime od tih protivnika. Bit će to ravnopravne utakmice, a dobro je poznato što prolaz donosi.

Kako ste vidjeli Hajduk na početku sezone?

- Sreća nas je pomilovala u Maksimiru, Rijeka se dominantno pobijedila, ali treba izaći iz filma neke umjetne euforije. Dugo je prvenstvo, start je pozitivan, međutim, ne mora ništa značiti.

Dobro se Vejić sjeća kako je Hajduk krenuo u ljeto 2004. godine, a na kraju sezone slavila se titula.

image

Hrvoje Vejić u šampionskoj sezoni 2004/05

- Nakon nekoliko kola bili smo predzadnji, da se tada po startu gledalo ne bi nikada pomislili da možemo do naslova prvaka. I ranije je bilo loših ulazaka u sezonu, a na kraju se dolazilo do prvog mjesta. Kraj je najbitniji, zato ne bih sada izvlačio neke preuranjene zaključke. Nema potrebe. Liga je jaka, ne možeš nigdje očekivati sigurnu pobjedu. Treba biti strpljiv i pobjeđivati, pa ćemo nakon jesenske polusezone imati jasniju sliku.

Kako ocjenjujete stoperski tandem s obzirom na to da je mjesto srednjeg braniča vaša uža specijalnost?

- Šarlija sve bolji i sigurniji, a vidim da Ferra nije poljuljala pogreška iz Maksimira. Vidjet ćemo kako će se i kada vratiti Elez. Dugo je devet mjeseci izbivanja, a pritom je i ozljeda bila jako neugodna. Ali, generalno gledajući, držim da je Hajduk dobro pokriven na stoperskoj poziciji. Teško je Bijelima zabiti pogodak.

Treba li Hajduku još pojačanja za novu sezonu?

- Ne vidim neku posebnu potrebu. Mislim da je momčad dobro posložena, da postoji širina i kvaliteta rostera.

Teška usporedba

Može li se aktualna ekipa usporediti s jednom od najjačih koju je Hajduk imao u sezoni 2008./09. s Vejićem, Subašićem, Ibričićem, Kalinićem, Strinićem, Gabrićem, Anasom Sharbinijem...

- Teška je to usporedba s obzirom na veliki protok vremena. Obje momčadi imaju spoj talenta i iskustva, a jedino mogu reći da bih volio da se aktualna ekipa pokaže boljom i rezultatski uspješnijom.

Tada je Hajduk ostao drugi u prvenstvu uz izboreno finale Hrvatskoga kupa, a što će biti ove godine tek ćemo vidjeti. Zasad je sigurno da je navijački interes golem jer već se na premijeri s Rijekom igralo pred rasprodanim Poljudom za koji se tri dana prije utakmice više nije mogla kupiti ulaznica.

- Nije to za mene nikakvo iznenađenje jer ne znam kako bi Liga izgledala bez Hajduka. Na Poljudu 33.000 gledatelja, a na svim ostalim utakmicama 9.000 i to sve govori. Hajduk je začin HNL-a, bez ikakve dvojbe. I tako će biti cijele sezone. Uz pravi europski rezultat teško će biti doći do ulaznice, toga smo svi svjesni.

Odjidja-Ofoe? Daj mu Bože samo zdravlja...

Dva igrača prošle su nedjelje izazvali najviše komentara. Pozitivnih, dakako. Vadis Odjidja-Ofoe i Rokas Pukštas silno su zaintrigirali navijače, ali i nogometne stručnjake.

- Pukštas oduševljava zrelošću i smirenošću za svoje godine. Za Odjidju mogu samo reći “daj mu Bože zdravlja”. Treba ga dobro dozirati i nadati se da će potrajati još nekoliko godina u Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 02:35