ANTE CIZMIC Cropix
TRI RAZLOGA ZA SMJENU

Kako je pao Valdas Dambrauskas: Zbog jednog igrača Hajduka bio je na posebnoj meti kritičara

Litavac je, eto, postao ‘bivši‘, još jedan u nizu na Poljudu. Nije ga spasio ni osvojeni trofej
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. rujan 2022. 22:07

Valdas Dambrauskas od ponedjeljka poslijepodne više nije trener prve momčadi Hajduka! Sa sada već bivšim trenerom Bijelih, nakon obavljenog razgovora, dogovoren je sporazumni raskid suradnje. S njim odlaze i njegovi pomoćnici Marius Skinderis i Justinas Gasiunas, a momčad će u idućem razdoblju voditi Mislav Karoglan, koji je kao pomoćni trener sudjelovao u radu protekla dva stručna stožera prve momčadi.

image

Valdas Dambrauskas

VOJKO BASIC Cropix

Teška odluka

Predsjednik Uprave Hajduka, Lukša Jakobušić, u javnost je izašao sa sljedećim rečenicama:

- Valdas Dambrauskas više nije trener prve momčadi i u narednom razdoblju prvu momčadi će voditi njegov dosadašnji pomoćnik Mislav Karoglan. Od svog dolaska Valdas je u klub donio energiju, strast, a svoje znanje je podredio Hajduku i stvorio atmosferu, a samim time igru i rezultat. Hajduk se nakon dugo vremena borio za trofeje u Kupu i prvenstvu. Na kraju je i uspio. Istina, završili smo na drugom mjestu u prvenstvu, ali osvojili smo Kup na prepunom Poljudu. Svi znamo što to znači, a vidjeli smo što znači i njemu samom. Nama je gotovo nezamislivo da se netko tko nije rođen u ovom podneblju na taj način asimilira i poveže s klubom. Ta atmosfera i energija koju smo imali na kraju prošle sezone, nije se pretočila u ovu sezonu, a atmosferu i energiju koju imamo oko kluba, nismo uspjeli pratiti izvedbama i rezultatima na terenu.

Većini javnosti je poznato kakav odnos sportski direktor i ja imamo s trenerom. Odnos pun iskrenosti i poštovanja. Samim time je ova odluka bila teža za nas. Uvijek smo se sva trojica vodili interesima kluba, te u tom kontekstu treba gledati i ovu odluku.

U javnosti se stvorila slika da je drugo mjesto realnost za nas u ovoj sezoni. Možda je to i točno, međutim, mi se s tim nećemo i ne možemo zadovoljiti. Drugo mjesto tek treba izboriti, a klub mora težiti najvišim ciljevima. Ponavljam, u tom kontekstu treba gledati ovu odluku jer naše nije samo da rješavamo nego da i predviđamo probleme.

Valdasu Dambrauskasu želim svu sreću u životu, samom statistikom koja je skoro nemoguća, trofejom koji je donio nakon dugo godina i pozitivnim stavom pokazao je kako voli ovaj Klub. Želim mu poručiti da su mu vrata Hajduka uvijek otvorena - kazao je Jakobušić.

Još jedan u nizu

Litavac je, eto, postao “bivši”, još jedan u nizu na Poljudu. Nije ga spasio ni osvojeni trofej. Dambrauskasu je presudila igra, zatim rezultat, ali presudio mu je i propušteni prijelazni rok, u kojem tržište nije prepoznalo igrače Hajduka. Nikoga Bijeli nisu bitnije unovčili ovog ljeta, što je sigurno veliki hendikep za klupsku egzistenciju. Pritom je oštrica kritike ponajviše uperena prema Dambrauskasovom procesu razvoja Stipe Biuka.

image

Stipe Biuk

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Šesti trener Hajduka u mandatu predsjednika Lukše Jakobušića postao je, pak, Mislav Karoglan. Prvi je bio Hari Vukas, kojeg je Jakobušić zatekao na mjestu trenera kada je krajem listopada 2020. preuzimao splitski klub. Vukas je otišao nakon prve utakmice s novim predsjednikom, mjesta trenera Hajduka koštao ga je poraz u Puli. Naslijedio ga je Boro Primorac, voditelj Akademije koji je seniorsku momčad s klupe vodio u sedam utakmica, do kraja jeseni. Posljednju je Primorac odradio upravo protiv Dambrauskasa, koji je s Goricom dobio Bijele 4:2 usred Poljuda.

S raznih strana Europe

Primorac je potom odradio zimske pripreme i momčad prepustio Paolu Tramezzaniju. Talijan je došao u tjednu početka drugog dijela sezone, pred utakmicu u Šibeniku. Odradio je proljeće, Hajduk sa šestog mjesta “doteglio” do četvrte pozicije vrijedne igranja u Europi.

Kraj sezone bio je završetak za Tramezzanija, Talijana je naslijedio Jens Gustafsson. Od početka lipnja do kraja listopada, pet mjeseci je izdržao Šveđanin, a zatim je stigao Valdas Dambrauskas. Na klupi Hajduka je proveo 10 mjeseci i 10 dana. Nakon Vukasa, Primorca, Tramezzanija, Gustafssona i Dambrauskasa, stiže Karoglan kao šesti trener u 22 i pol mjeseca Jakobušića na čelu Hajduka.

TRI RAZLOGA ZAŠTO JE BIVŠI

1. IGRA

Igra je bila ispod razine očekivanja. Nije otkrivanje tople vode konstatacija da Hajduk nije imao prepoznatljive automatizme. Nije tajna da se Hajdukova igra oslanjala na individualnu klasu Livaje. Ponekad i Nikole Kalinića, ali prije svega Livaje. Dambrauskas nije uspio kreirati ofenzivnu igru. U odnosu na Gustafssona učvrstio je obranu, podigao momčad prošle sezone, ali ulaz u novu sezonu pokazao je blijedo lice neinventivnog Hajduka.

2. REZULTAT

Rezultat se prošle sezone pokrio osvajanjem Kupa, ali ni prvenstvo nije bilo tako daleko. Međutim, ostao je Hajduk zamalo kratak. Mnogi su analitičari suglasni u tome da se takva prigoda neće u bliskoj budućnost tako brzo ukazati. Ali, nova je sezona već ozbiljno rezultatski kompromitirana gubitkom osam bodova na startu prvenstva. Naslov prvaka postavljen je kao primarni cilj, ali rezultat nije na nivou ambicija, zato bez obzira što se remi iz Šibenika ne stavlja u kontekst smjene, jasno je da je to bila kap koja je prelila čašu strpljenja Lukše Jakobušića.

3. BIUK

Hajdukov talent je ostao sporan, njegov razvoj nije otišao uzlaznom putanjom kako je u klubu bilo planirano. Je li pritom plan bio previše ambiciozan ili Dambrauskas nije znao kako izbrusiti najveći klupski biser, ostat će pitanja na koja će nam odgovor pružiti nasljednici Litavca. Ali, "krimen Biuk" dugo je pratio Dambrauskasa. Pritom je rezultat bio njegov "štit", međutim, kada je nestalo rezultata, ostao je i Litavac bez "imuniteta" u sporom razvoju najvećeg klupskog talenta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. ožujak 2024 21:05