Lukša Jakobušić

 ANTE CIZMIC Cropix
NEMA PRODAJE

Kako je šef Hajduka održao najveće obećanje: Stopiran odlazak dva prvotimca, ali ostaje veliki upitnik

Ostanak na Poljudu stvara novu obvezu za struku koja mora Biuka pripremiti za neki sljedeći mercato
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. rujan 2022. 07:11

Iako se u srijedu navečer transfer doimao gotovo sigurnim, Stipe Biuk nije posljednjeg dana mercata otišao u Sampdoriju. Klub iz Genove je nudio milijun eura za posudbu, a potom pet milijuna za obvezni otkup na kraju sezone. Talijanski web portal TMW (TuttoMercatoWeb) otvorio je priču o transferu, ali je u četvrtak istu priču i ugasio.

- Hajduk ne pristaje na opciju otkupa, Sampdoria nije uvjerila hrvatski klub da će se posao zaista i realizirati - glasila je informacija s TMW-a.

Sampdoria je usporedno pokušavala angažirati dva mlada talenta, Yusufa Demira iz Rapida (klasa 2003) koji je prošle sezone bio posuđen u Barcelonu, te Stipu Biuka iz generacije 2002. Međutim, za obojicu je stigao identičan odgovor, klubovi nisu pristali na ponuđene opcije.

Sampdoria je bila najizglednija mogućnost transfera Stipe Biuka koji se drugo ljeto zaredom nalazi u izlogu poljudskog mercata. Prošle godine Biuk je bio najveća zvijezda, ali i najveće iznenađenje ljetnog prijelaznog roka. Jer, priče o interesu dosezale su vrtoglave svote, čak i preko 15 milijuna eura. Međutim, predsjednik Lukša Jakobušić je na Skupštini kluba u kolovozu prošle godine jasno poručio:

- Nećemo prodavati budućnost za sigurnost.

image

Stipe Biuk

ANTE CIZMIC Cropix

Poruka se lako mogla iščitati. Hajduk nije želio prodati Biuka za rješavanje egzistencije. Uostalom, Hajduk je tada bio fokusiran na prodaju godinu dana starijeg Marija Vuškovića koji je naposljetku otišao u HSV po gotovo identičnom modelu kojeg je nudila i Sampdoria. Posudba uz obavezni otkup, s tim da je HSV otkup uvjetovao plasmanom u prvoligaško društvo. Na kraju su Hamburžani otkupili Vuškovića i bez uvjeta čime je Hajduk zaradio ukupno četiri milijuna eura. Prošle godine Vušković, a 12 mjeseci kasnije bilo je jasno da je Biuk najveći izvozni produkt Bijelih. Splićani jednostavno nisu ove sezone profilirali nekog drugog igrača koji bi na mercatu mogao postići cijenu na razini pet-šest milijuna eura. Preko posudbe s otkupom ili direktno, nije ni bitno. Jedino je bilo važno i relevantno tko može do najveće cijene na tržištu. Biuk je svojim potencijalom izborio taj status i zainteresirao kupce, ali očito je da Sampdoria nije imala dovoljno sredstava da bi nagovorila Hajduk na prodaju.

Biuk je tako ostao u Hajduku, a Bijeli bez priželjkivanog jakog transfera ovog ljeta. S jedne strane, za momčad je dobro da nema turbulencija zadnjeg dana mercata, da je ekipa ostala na okupu. Međutim, isto tako je razvidno da je jedna unosna prodaja bila iznimno važna za klupsku egzistenciju. Ipak, za Biuka ćemo pričekati najmanje do zime, a možda i sljedećeg ljeta.

image

Josip Elez

VOJKO BASIC Cropix

Ostao je i Elez premda se posljednjih osam dana puno razgovaralo o tome da bi 28-godišnji stoper mogao preseliti u Maccabi Haifu. Zvučalo je primamljivo, izgledno, jer Eleza je u Haifi čekala Liga prvaka i to skupina sa PSG-om i Juventusom. Golemi izazov bio bi zaigrati kontra Messija, Neymara i Mbappea, međutim za sada ostaje sve na izazovu i kombinacijama. Elez ima ugovor s Hajdukom do ljeta 2025. godine, ali za razliku od Italije, Izrael nije prvog dana rujna spustio rampu na transfere. Prostora za realizaciju posla ima do 8. rujna, ali Liga prvaka Maccabiju počinje dva dana ranije, što znači da je manevarski prostor ipak sužen na nekoliko dana ovog vikenda.

Kako će Hajduk egzistirati bez milijunskih ljetnih transfera pitanje je o kojem mediji ne bi trebali "razbijati glavu". Koliko puta smo već slušali čelnog čovjeka kluba Jakobušića, koji je sam otvarao financijske teme i pružao optimističke, smirujuće odgovore.

Zato nema razloga baviti se financijskim pitanjima, više je prodaja Biuka pitanje razvoja talenta Bijelih i njegovog nastavka karijere. Jer, ostanak na Poljudu stvara još veću obvezu za struku Hajduka koja mora Biuka pripremiti za neki sljedeći mercato s obzirom da nije sporno kako je prošle sezone stagnirao.

Skupljao je iskustvo, ali nakon "eksplozije" talenta iskazane u proljeće 2021., prošla sezona nije bila nastavak uzlazne putanje. Međutim, nema više kredita za pogreške, jer Biuk je u ovom trenutku najveći projekt kluba i cilj mora biti visoko postavljen.


Biukove sezone u Hajduku

2020./21.

11 utakmica, 710 minuta, 3 gola

2021./22.

34 utakmice, 1877 minuta, 1 gol

2022./23.

10 utakmica, 735 minuta, 1 gol

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:14