Lovre Kalinić

 TOM DUBRAVEC Cropix
ČUDESNO IZDANJE

Kalinić je izvedbom podsjetio na mitsku predstavu Vatrenog iz 1999., ali oko ‘HR-jedinice‘ nema nedoumica

‘Lovre je najbolji vratar u Hrvatskoj‘ - zadovoljno je uskliknuo Dambrauskas nakon Superkupa.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 11. srpanj 2022. 15:38

Prije 23 godine, u svibnju 1999., u prvenstvenom je okršaju Hajduk odnio bod iz Maksimira, završilo je 1:1. A junak dvoboja bio je tada mlađahni, 20-godišnji vratar Splićana, Stipe Pletikosa, koji je u 29. minuti zamijenio isključenog, iskusnog Tončija Gabrića, kojem je to ujedno bio i posljednji nastup za Hajduk. I u tih je završnih pola sata Pletikosa zaključao svoja vrata, do očaja je sjajnim obranama dovodio Dinamove (tada Croatijine) napadače i bio je najzaslužniji što je Hajduk neporažen napustio metropolu...

- Prije 20 godina odigrao sam najbolju utakmicu svoje karijere. Moj san iz djetinjstva postao je stvarnost, biti junak na jedan dan svoga grada, kluba, navijača - na Instagramu se, prije tri godine, Pletikosa prisjetio najblistavijih trenutaka bogate karijere.

Prvo ime dvoboja

A u subotnjem Superkupu Hajdukov kapetan Lovre Kalinić podsjetio nas je svojim briljantnim obranama na to Pletikosino izdanje. Statistika je rekla da je Kalinić imao šest vrhunskih obrana, izludio je Petkovića, Ademija, Ivanušeca, Špikića..., samo i isključivo zbog njegovih parada Dinamo nije osvojio Superkup već nakon 90 minuta igre.

Jer, nakon blijedog izdanja u prvih 45 minuta, Dinamo se u poluvremenu posložio. Uvidio je trener Ante Čačić u čemu je bio problem u startnim taktičkim postavkama i u nastavku smo vidjeli sasvim drukčiji, siloviti, moćni Dinamo, koji je apsolutno nadigrao Splićane, stjerao ih je u “mišju rupu” i da nije “šepala” realizacija, pune bi mreže gosti napustili Maksimir.

Takav je, naime, bio odnos snaga na travnjaku u tom drugom poluvremenu, u kojem smo vidjeli i svu raskoš Dinamova rostera. Kad s klupe, naime, u igru ulaze Oršić, Menalo i Baturina, jasno je da donose novi kvalitativni impuls i energiju, pravo je bogatstvo imati takve igrače na klupi. I u tome je trenutačno najveća razlika između Dinama i Hajduka, u tome je najveća prednost Zagrepčana...

Međutim, za kanonadu Plavih, uvijek je spreman bio Kalinić. Iz minute u minutu spašavao je svoju momčad, branio je ono što se očekivalo da obrani, ali je i čudesnim reakcijama zaustavljao lopte koje su mnogi već vidjeli u mreži. Bila je to Kalinićeva večer, Hajdukov je kapetan bio prvo ime dvoboja i svojim je vratarskim vještinama doveo Splićane do 11-eraca. I nagnao je trenera Dambrauskasa da pred novinarima ustvrdi:

- Kalinić je najbolji vratar u Hrvatskoj!

Naravno da Litavac ima pravo na svoj subjektivni stav i jasno je da tim riječima želi još više motivirati svog kapetana u novoj sezoni. Ali i sebe sačuvati, posebno nakon utakmice u kojoj je Kalinić svojim čarolijama spasio trenera od neugodnih upita, kakvih bi sigurno bilo da je Dinamo realizirao barem pola od stvorenih i promašenih “zicera”!

image

Dominik Livaković

DAMIR KRAJAC Cropix

Odlika najvećih

No, o tome tko je najbolji vratar u državi, još kako se može raspravljati. Odnosno, bez suvišne raspre, odmah treba reći da je već godinama najbolji hrvatski vratar Dominik Livaković! Dinamov čuvar mreže to dokazuje iz sezone u sezonu, pa iako ga je izbornik Zlatko Dalić jesenas maknuo s reprezentativnih vrata - u razdoblju kad Livaković nije briljirao, ali nije ni opetovano “kiksao” - ni ta degradacija nije pokolebala Dinamova dokapetana i ubrzo se vratio na visoku razinu forme, koju već godinama drži. Uostalom, i u subotu je obranio 11-erac Vukoviću u raspucavanju i “asfaltirao cestu” do trofeja. Bio je najbolji onda kad je to bilo najpotrebnije, to je odlika najvećih...

Ne bi, dakle, trebalo biti nikakvih dvoumica tko je reprezentativna “jedinica”. A Dalića svakako mora veseliti Kalinićeva forma i nastavi li ovako braniti, istaknut će čvrstu kandidaturu za odlazak na SP u Katar, ali istodobno i ugroziti u Dalmaciji božanski status na Superkupu (pre)malo vidljivog Livaje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:10