Lovre Kalinić

 TOM DUBRAVEC Cropix
LEGENDA BIJELIH PORUČUJE

‘Kalinić prima previše golova? A što je mogao više napraviti? Hajduk ima jedan puno veći problem...‘

‘U osam pogodaka koliko ih je primio, tu nema ni jedne pogreške vratara‘, govori Ivan Pudar.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. rujan 2022. 11:34

Kada ne ide dobro, kada ne ide po planu, analize se nižu. Na tapetu prvo dolaze najiskusniji, najvažniji “kotačići” momčadi. Kapetan je također tema, jer kod svakog se trebamo zapitati “je li se moglo više?”.

- O svakom se igraču može razgovarati, nitko nije imun na kritike, a kamoli na razgovore o formi - u startu će otvoreno kazati Ivan Pudar, bivši vratar i trener Hajduka.

U većini slučajeva

Zahtjevan je život vratara, dobro to zna Pudar koji je kroz karijeru prošao uspone i padove. Kao i Lovre Kalinić koji se zahvaljujući obranama u Hajduku ponovno vratio među Vatrene.

- To je činjenica, a ostalo bih rekao da je podložno dojmu, Jer, ako netko upita “prima li Lovre previše golova?”, ja bih uzvratio s pitanjem “što je mogao više napraviti?”.

Pudar će za argument pri takvom odgovoru jasno posegnuti za detaljima iz susreta s Istrom 1961 gdje je Kalinić dvaput išao po loptu u mrežu.

- Možemo se zapitati što se dogodilo sa defenzivnim blokom, ali Kalinić nije taj kojem bi neki od dva primljena pogotka išao na dušu. Tako je i s većinom primljenih zgoditaka ove sezone. Kalinić je po mom sudu korektno obavio svoj posao, ali vratari su uvijek izloženi većoj kritici nego ostatak momčadi. Da je Zlatko Vujović zabio neku od šansi koje smo imali protiv HSV-a, tko zna kako bi se kasnije povijest pisala. Ali, uvijek se na kraju gleda kako je vratar primio pogodak i pritom se od vratara traži neko čudo. Kalinić nije imao tih čudesnih obrana, nije bilo spektakla i zato se sigurno navijači pitaju “je li se moglo bolje?”.

Statistika kaže da je Kalinić u šest prvenstvenih utakmica primio osam zgoditaka, s tim da je u dva navrata ostao čiste mreže u HNL-u. Od tih osam primljenih pogodaka, četiri su iz maksimirskog derbija i dva protiv Istre na Poljudu, te po jedan protiv Lokomotive i Šibenika.

image

Ivan Pudar

VOJKO BASIC Cropix

Bez bitne pogreške

- Od tih osam zgoditaka nema nijedne bitne pogreške vratara - ustvrdit će Pudar.

Pritom je poznato da je Kalinićev forte kroz karijeru bio obrane u situacijama “jedan na jedan”.

- Kod navijača može biti prisutan dojam da se možda moglo više, međutim Kalinićeve obrane nisu problem. Gledajući objektivno, uzmite samo tri posljednja pogotka u analizu. Sva tri su gotovo identična. U sva tri susreta, protiv Šibenika i Istre, protivnički igrači šutiraju bez bloka kroz Hajdukove obrambene igrače. Zato bih rekao da je tu puno veći problem. Kako se dopustilo da suparnički napadači imaju toliko nebranjenog prostora za udarce prema vratima. To nije pitanje za Kalinića nego užu obranu.

Nije bio u situacijama

Lovre Kalinić vratio se u Hajduk u siječnju prošle godine. Odradio je godinu i pol na posudbi iz Aston Ville, a ovog ljeta je potpisao trogodišnji ugovor s Bijelima. S 32 godine u životnom kalendaru, Kalinić je u najiskusnijem razdoblju karijere.

- Sigurno je da može još godinama biti na vratima, ali jasno je i da klub mora pripremiti alternaciju. Ponuditi priliku nekom tko će sutra zamijeniti Kalinića kao što je to Stipe Pletikosa napravio s Tončijem Gabrićem. Ali, ono što moram naglasiti iz vratarskog kuta gledanja, Lovre Kalinić sigurno nije pitanje na kojem bi se lomila sezona Hajduka. Istina je da nije imao spektakularnih obrana, ali ruku na srce, posebno u prvenstvu nije ni bio u situacijama da bi čudesnim obranama sačuvao Bijelima neke bodove - zaključio je Pudar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 06:12