Mislav Karoglan

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
PUNO JE OPCIJA

Karoglan je ostao bez važnog igrača za rotacije, jasno je što će trener Bijelih mijenjati za susret s Dinamom

Splitska momčad prvi od dva završna dvoboja u Zagrebu okončala je osvajanjem boda
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. prosinac 2023. 10:56

Dva boda su ostala u Zagrebu, Lokomotiva je kao i mnogo puta zadnjih sezona bila kobna za Bijele. Nije momčad s Kajzerice nikakva “crna mačka”, ali ne odgovara Hajduku, kao ni ostalima. Na Lokomotivi su već zapinjali Rijeka i Osijek ove sezone. Momčadi s Pampasa dvaput su otkidali po dva boda, a Rijeci jednom. Uz sve to, i Dinamo su imali na “konopcima” sa zicerom pri vodstvu 1:0.

Lokomotiva je opasna, zanimljiva i, što je najvažnije, brza. U proteklih šest dvoboja nije se Hajduk susreo s tako okomitom i hitrom momčadi, koja u tranziciji ide “sto na sat”. Težak teren, brzi i lagani suparnik, na kraju svakome po bod.

- Nisam zadovoljan, ali rezultat je na kraju realan - mirno je remi primio Mislav Karoglan.

Prigoda konkurenciji

Prvi remi u drugom mandatu evidentno će pružiti prigodu konkurenciji da se približi Hajduku. Poredak jest nerealan, kako to danima naglašava Karoglan, ali i dalje je Hajduk na prvom mjestu.

Pred utakmicu s Lokomotivom puno se pričalo i pisalo o jesenskom naslovu.

- Previše se o tome raspravlja, a puno je zaostalih utakmica kod naših konkurenata - konstantno je naglašavao Karoglan.

Nakon Kranjčevićeve ne izgleda Hajduk tako suvereno na vrhu, premda je prednost u apsolutnom omjeru još uvijek velika. Ali, prvo ćemo se pozabaviti recentnom prošlosti, a tek potom bliskom budućnosti.

image

Mihael Žaper protiv Lokomotive

RONALD GORSIC Cropix

Hajduk je u Kranjčevićevoj bio na razini proteklih izdanja, a to što nije uzeo puni plijen zasluga je prije svega odličnog vratara Čavline. Jasno, i kvalitetne Lokomotive, koja je kontinuirano prijetila vratima sigurnog Lučića.

Od svih sedam protivnika s kojima se susreo Karoglanov Hajduk u posljednjih 40 dana potvrdila se Lokomotiva kao najteži suparnik. Nećemo pritom uzeti travnjak kao alibi, s obzirom na to su isti uvjeti bili za obje strane, ali ipak je evidentno da je Hajduk imao više problema. Laganija je momčad Lokomotiva, lakše se adaptira na zahtjevniju podlogu. Ali, uspio se i Hajduk aklimatizirati, međutim, potrošio je pritom dragocjeno vrijeme. Je li zbog terena, hladnoće ili nečeg trećeg, ali trebalo je Bijelima pola sata da bi dosegli “radnu temperaturu”. Za to vrijeme Lokomotiva je nizala prigode i povela.

- Nezadovoljan sam kako smo ušli u utakmicu, izgubili smo sredinu terena - kazao je Karoglan nakon dvoboja.

Morat će u korekciju

U drugom dijelu Hajduk je bio bolji, s Kalikom je u sredini dobio na agresivnosti. Igra se pomaknula pred kazneni prostor Lokomotive, devet su udaraca imali Splićani prema vratima domaćina u nastavku, ali sveukupno premalo da bi se stiglo do pobjede. Što je još bitnije, morat će Karoglan ponovno u korekciju vezne linije za derbi.

Ostao je strateg Bijelih bez ozlijeđenog Žapera i kartoniranog Kalika, vrlo bitnog igrača rotacije. Nema stoga u sredini velikih opcija za promjene, pa se logičnim nameće povratak Sigura u sredinu, a Moufi je taj koji bi trebao na poziciju desnog beka.

Pritom ostaje skromnija konkurencija za alternacije startnim veznjacima.

image

Anthony Kalik

TOM DUBRAVEC Cropix

S obzirom koga je i kako dosad koristio s klupe, Karoglan ima Odjidje-Ofoea kao prvu zamjenu za vezni red, ali mora se priznati, sa skromnom minutažom. Iskusni Belgijanac nije kod Karoglana dobivao nikad više od 25 minuta u pet ulazaka s klupe.

Prorijedila se konkurencija za derbi, oslabio vezni red i nije isključeno da se Karoglan vrati igri s dva zadnja vezna, s Krovinovićem i Sigurom u ulozi korektora, a Pukštasom u ulozi povučenog “špica” iza napadača. Može se kao u Osijeku posložiti i u rombu s 4-4-2, gdje bi Sahiti i Pukštas imali uloge krila u veznom redu. Puno je opcija, ali daleko je derbi. Jasno je da će se vezni red drukčije posložiti. Sigurno kadrovski, a vrlo je izgledno i formacijski. Ostale linije ne bi trebale doživjeti bitnije korekcije, jasno, ukoliko svi ostanu spremni za maksimirsku nedjelju.

Karoglanu je najvažnije da momčad u tjedan dana mentalno spremi za važnu utakmicu jer svi automatizmi igre već su usvojeni. Hajduk je i protiv Lokomotive imao visoki presing, imao je šanse, ali u konačnici nije imao najvažnije - rezultat koji ga je pratio kroz proteklih mjesec i pol. Međutim, nogomet svaki vikend nudi novu šansu, a nema bolje prilike za dokazivanje od maksimirskog derbija.

Žaper četiri tjedna izvan nogometa

Dva važna vezna igrača nedostajat će Bijelima u maksimirskom derbiju sljedeće nedjelje. Anthony Kalik zaradio je treći žuti karton u dvoboju s Lokomotivom, zbog čega je završio jesensku polusezonu, a u istom statusu je i Mihael Žaper. Ne zbog kartona, već radi ozljede mišića zadnje lože, koju je zadobio u posljednjim minutama utakmice. Žaper je zamijenjen, šepajući je napustio travnjak i prema prvim prognozama četiri tjedna neće moći trenirati. (jr)

NUŽNE KOREKCIJE ZA MAKSIMIR

1. ZADNJA LINIJA

- prisilno će se najvjerojatnije mijenjati desni bek jer u nedostatku defenzivnih veznjaka trebao bi Sigur u sredinu, a na njegovo mjesto ide Moufi, koji je dolaskom Karoglana preselio na klupu.

2. VEZNA LINIJA

- bez standardnog Žapera i prve alternacije Kalika očekuje se Sigur na mjestu korektora uz pitanje je li u tandemu s Krovinovićem ili je kanadski Hrvat usamljeni igrač na poziciji zadnjeg veznog.

3. ULAZAK U UTAKMICU

- nakon Kranjčevićeve najviše će se Karoglan morati pozabaviti pitanjem ulaska u utakmicu jer takav “mekani” pristup nije podnio susret s Lokomotivom, a kamoli puno zahtjevniji dvoboj s Dinamom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 08:42