Mislav Karoglan

 Ante Čizmić/Cropix
NEKI NOVI HAJDUK

Karoglan neće ‘izazivati vraga‘, ali spreman je testirati ideju od koje su bježali Dambrauskas i Leko

I kad nema Livaje, Bijeli mogu zabijati i pobjeđivati
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. veljača 2024. 15:14

U najavi utakmice Hajduka i Slaven Belupa istaknuli smo Nikolu Kalinića kao ključnog čovjeka, kao igrača pred kojim je u 36. godini perspektivna budućnost. Obilježavao je dvije godine od povratka u Hajduk i da, zvučalo je pomalo pretjerano. Kalinić igrač koji će tek najbolje pružiti.

Ali opravdao je novinarsko povjerenje. Da su godine samo brojka na papiru, teza je koju je još jednom potvrdio 36-godišnji centarfor. Vratio se iz nogometne mirovine, šest mjeseci se odmarao, pomalo rekreativno trenirao da bi se ponovno uhvatio treninga, priprema i onog što najbolje zna, zabijanja pogodaka.

- Svaka čast Nikoli - rekao je nakon utakmice 10 godina mlađi Emir Sahiti.

Svaka čast Nikoli, rekli su i navijači nakon pobjede protiv Belupa. Raspjevani Poljud slavio je Hajduka kojem je put ka pobjedi otvorio Nikola Kalinić. Nije bilo boljeg trenutka za pogodak, jer svi su se spremali na odmor. Na poluvrijeme straha i zebnje. Ali onda se ukazao Kalinić. Poput stripovskog junaka Nippera Lawrencea zabio je gol koji je okrenuo utakmicu.

image

Nikola Kalinić

Ante Čizmić/Cropix

- Loše smo ušli u dvoboj, bilo je pitanje kada će Hajduk postići prvi pogodak. U tom trenutku sve je bilo riješeno, jer mi smo zakazali u svim segmentima igre - morao je nakon dvoboja skrušeno priznati Roy Ferenčina.

Trener Belupa pripremio je defenzivnu utvrdu, ali na igrača poput Kalinića, na iskusnog majstora ne možeš se nikada do kraja spremiti. Potez kojim je prelomio utakmicu ne uči se na treninzima. To je nešto u igraču. Individualna klasa, dar od boga. Kao što Livaja zabija s prirodnim instinktom, tako isto radi i Kalinić. Profil igrača koji je Hajduku tako silno nedostajao. Jasno je i zašto.

Najviše golova zabio je upravo Slaven Belupu

Da je Slaven Belupo ekipa koja odgovara Nikoli Kaliniću svjedoči i statistika. Najviše pogodaka u HNL-u postigao je Farmaceutima, sedam je lopti s Kalinićevim potpisom završilo u mreži Belupa. U tih sedam je i jedan hat-trick, iz pobjede 3:1 u kolovozu 2008. godine. Nakon Belupa protiv kojeg je igrao devet puta, u HNL-uj je najviše zabijao Dinamu, pet puta. Za Hajduk je ukupno upisao 114 nastupa s 53 postignuta zgoditka.

U svakoj ligi gdje se dulje zadržao imao je omiljenu "žrtvu". U Italiji je najviše zabio Cagliariju, šest zgoditaka, dok je u Ukrajini najčešće zabijao Černomorec Odesi. U dresu Dnjipra postigao je tom protivniku čak osam pogodaka u isto toliko nastupa.

Najveći profit iz dvoboja s Belupom jest činjenica da su Bijeli zabilježili najveću pobjedu u mandatu Mislava Karoglana, a da pritom u momčadi nije bio Marko Livaja. Može Hajduk pobjeđivati i bez Livaje. Jasno, trebat će to potvrditi i u sljedećoj utakmici protiv Rudeša. Ma koliko jednostavno izgledalo, ali dosad na gostovanjima u HNL-u nisu Bijeli zabilježili pobjedu igrajući bez Livaje. Ali s Belupom su pokazali da mogu zabijati i kada nema najboljeg igrača na terenu. Ima Hajduk širinu s Kalinićem, Brekalom i Sahitijem, ima igrače iz drugog plana poput Kalika i Pukštasa koji mogu tresti mreže dolaskom iz dubine veznog reda.

Posluži li zdarvlje Kalinića i Livaju, u posljednja tri mjeseca sezone mogli bismo gledati pakleni tandem na djelu

Kalinić je taj koji je vezao stopere, zabio prijelomni pogodak, otvorio prostor suigračima i nakon 3:0 je mogao iz igre, a tek je 52. svjetlila na semaforu. Karoglan je napravio dobar potez. Nema razloga umarati Kalinića pri visokom vodstvu. Bez obzira na to što su mu potrebne minute, što mu nedostaje utakmica nakon polugodišnje stanke, Kalinića treba oprezno dozirati. U protekle dvije godine imao je toliko pehova s bizarnim ozljedama da je zaista nepotrebno svako nepotrebno trošenje. Istina je da je prošao pripreme, da izgleda jako dobro, ali ne treba "izazivati vraga".

Kalinić se krajem studenoga odlučio na povratak, pritom su rijetki imali povjerenje u njegov veliki comeback. Međutim, razuvjerio je Kalinić i najveće skeptike, pokazao da je HNL liga u kojoj svaki igrač koji redovno trenira i brine o svom tijelu, može i u poznim nogometnim godinama dokazivati klasu.

image
VLADO KOS/Cropix

Jasno, ključno je pitanje kako će Kalinić izgledati u kontinuitetu, može li u seriji utakmica prikazivati izdanja kao u dva protekla susreta s Osijekom i Belupom. Još je zanimljivije pitanje hoće li Karoglan povući onaj najzanimljiviji potez, u "vatru" ubaciti tandem Kalinić-Livaja. Kada se pred dvije godine vraćao u Hajduk svi su sanjali napadački duet koji nema nijedan klub HNL-a.

Karoglan bi krajem veljače trebao imati obojicu na raspolaganju, posluži li ih zdravlje, u posljednja tri mjeseca sezone mogli bismo gledati pakleni tandem na djelu. Kalinić kao "devetka", Livaja u ulozi polušpica. Zajedno su igrali test dvoboj protiv Kopera na istarskim pripremama.

Bila ih je milina gledati, kako se razumiju, kako "križaju", ulaze u prostor.... Dambrauskas i Leko nisu previše vremena ni prostor posvetili toj ideji, posebno Karoglanov prethodnik. Kalinić je šest mjeseci proveo na klupi, pa šest na tribinama. Red je da šest mjeseci provede i na terenu. Zajedno s Livajom.

Linker
22. travanj 2024 19:16