TOM DUBRAVEC Cropix
DVA IGRAČA U FOKUSU

Karoglan sprema promjene, u udarnih 11 uskače hajdukovac kojeg zazivaju navijači?

Poljudska momčad ima očitih problema u uvjerljivosti izvedbi, na potezu je, dakako, trener
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 13:17

Hajduk ne izgleda dobro, ali što je najvažnije, ipak pobjeđuje. Međutim, iskusni analitičari slažu se u konstataciji koju je već na početku proljeća izrekao Tomislav Ivković.

- Ne može Hajduk računati da će se stalno provlačiti, da će na taj način doći do naslova prvaka - ustvrdio je Ivković pred TV auditorijem.

Bez gatanja

Bijeli su proteklih mjeseci inaugurirali model po kojem je jedan pogodak najčešće njihov maksimum. Ukoliko obrana ostane neprobojna, takav je doseg dovoljan za pobjedu. U protivnom, sve ovisi o kvaliteti i raspoloženosti protivnika. Istra nije bila ofenzivno toliko moćna da bi naudila Bijelima, hoće li Gorica biti na višoj razini nećemo gatati, ali ćemo se pozabaviti pitanjem gdje je Hajdukov prostor za napredak.

Pred gostovanje u Velikoj Gorici dva su igrača u fokusu, dva napadački orijentirana veznjaka. Brekalo je nedovoljno spreman zbog ozljede, Sahiti je u padu forme, kao i Pukštas. Karoglan mora pronaći osvježenja za prednju liniju. Mora pronaći igrače koji će pružiti novu dimenziju kreativnosti. Nakon Istre jasno je Karoglan poručio “trebali smo stvoriti više prilika”, zbog toga se Marokanac Yassine Benrahou nameće kao prvi izbor u potrazi za kreativcem ofenzivne linije.

- Zašto vam ne igra Benrahou? - jedno je od pitanja koje navijači znaju postaviti u temi napretka igre Hajduka.

image

Yassine Benrahou

TOM DUBRAVEC Cropix

Znalac, nogometni virtuoz. Takav je igrač 25-godišnji Marokanac, kojeg čitavu karijeru prati konstatacija “mogao bi puno više”. Nadali su se tome u Bordeauxu i Nimesu, nadaju se i u Hajduku. Na Poljud je doveden da bude “desetka”, da pomakne kreativnu dimenziju na viši nivo. Kod Leke je prije godinu dana polako ulazio u ritam, da bi u završnici sezone postao jedan od glavnih igrača. Međutim, igralo se bez pritiska i pritom Benrahou nije imao ključni doprinos u susretima s najjačim protivnicima. Prošlog proljeća zabijao je dvaput Lokomotivi, Varaždinu i Šibeniku. Slično kao i ove sezone, kad je u 18 nastupa postigao pogodak Lokomotivi, a dvije asistencije upisao je kontra Varaždina i Gorice.

U godinu dana se pokazalo kakav profil utakmica može istrpjeti Benrahou. Nedostaje mu obrambena faza, nema izraženu duel-igru. Razvidno nije igrač koji može igrati na istoj razini u oba smjera, zato Karoglan preferira Kalika, a ne Benrahoua. Australskog Hrvata krasi veća doza agresivnosti i trke, to su karakteristike koje Karoglana primarno zanimaju. Međutim, Hajduk već od Gorice mora pronaći kvalitetnije rješenje u napadu.

Karoglan je Marokancu ponudio prigodu u Kupu s Varaždinom, gdje je Benrahou pozitivno odgovorio.

- Imao je odličan ulazak s klupe - kazao je Karoglan nakon “petice” Varaždincima.

Klupa kao svakodnevica

Ali već četiri dana kasnije ponovno je ostao na klupi. Igrač koji je prije godinu dana angažiran kao veliko pojačanje, na proljeće je odigrao tek 45 minuta u prvenstvu kroz dva ulaska s klupe. Zadnji put je Benrahou bio prvotimac kada se ozlijedio protiv Dinama jer na proljeće je uglavnom imao status zaboravljene pričuve. Međutim, igra traži promjene kadra, a Benrahou se jednostavno nudi kao rješenje za utakmicu razine Gorice. Može igrati polušpica u 4-2-3-1, može igrati i krilo. Ali, bolji je kao “kontra noga” na desnoj strani. Polivalentan u prednjoj liniji, igrač raskošnog potencijala, koji se već dva i pol mjeseca nalazi na margini...

Kleinheisler je drukčiji profil, ali također se nudi kao opcija napretka. Lijevi vezni na poziciji “osmice” ili krilo na istoj strani. Može igrati i “polušpica”, ali dvije prethodno spomenute uloge njegova su preferencija.

- Kleinheisler ima ogromni prostor za napredak - ustvrdio je i Karoglan nakon pobjede protiv Varaždina u Hrvatskom kupu.

image

Laszlo Kleinheisler

VOJKO BASIC Cropix

Upravo je u tvom dvoboju Kleinheisler postigao prvijenac za Bijele. S pomalo neuobičajene pozicije, budući da je stigao u završnicu kao desni vezni. Ali, s lijeve strane je ipak najopasniji. Ima šut, ima silinu proboja. Zašto ne igra, kako mu trener nije uspio pronaći najbolju poziciju, pitanja su koja se nižu, a vrijeme prolazi. Mađar je u Hajduku na posudbi, pred njim je nešto više od dva i pol mjeseca boravka na Poljudu, s naglaskom da ugovor nema opciju otkupa. Vraća se sigurno u Panathinaikos, a nastavi li ulaziti s klupe, splitsku posudbu neće po dobrom pamtiti.

Potvrđena vrijednost

Kleinheisler je potvrđena vrijednost HNL-a, međutim, u današnjem Hajduku, koji se grčevito bori za svaku pobjedu u prvenstvu, Mađar je pričuva pet utakmica zaredom. Može li barem na jednu utakmicu promijeniti svoj status, jedna je od “vrućih” tema pred Goricu.

Bijelima treba “svježa krv” u ofenzivi, a Mađar se, kao i Benrahou, naprosto nudi kao rješenje u trenutku kada napad pokazuje znakove zasićenosti aktualnim idejama. Traži se novi kreator, koji se nazire u liku Yassine Benrahou, također i dodatna energija, koja bi trebala doći s Kleinheislerom. Hajduk kakav je bio u većini proljetnih dvoboja, a posebno deprimirajuće slab u ogledu s Istrom, jednostavno vapi za novim igračima.

OPCIJE ZA BENRAHOUA I KLEINHEISLERA U GORICI

HAJDUK (4-2-3-1):

Lučić – Mikanović, Šarlija, Elez, Diallo – Sigur, Krovinović – Pukštas, Benrahou, Kleinheisler – Livaja.

HAJDUK (4-3-3):

Lučić – Sigur, Elez, Prpić, Diallo – Pukštas, Krovinović, Kleinheisler – Benrahou, Livaja, Sahiti.

Za kraj, ključno je ipak pitanje ima li Karoglan odlučnosti za veće promjene. Dosad se najčešće u potrazi za osvježenjima fokusirao na trku i agresivnost u sredini. U tom segmentu igre tražio je odgovor na pitanje progresivnosti momčadi. Veznjaci su pritom imali defenzivne zadaće, dok se napad gradio na dugim loptama za Livaju. Igra s Elezom kao distributerom za golgetera Bijelih znala je ponekad donijeti rezultat, ali na duge staze neće proći. Trebat će Hajduku širina klupe, trebat će mu igra koja donosi rezultat, budući da Karoglan ne može očekivati da će istim sredstvima promijeniti način dolaska do cilja.
Muči se Hajduk na svom putu do pobjeda, momčad je u grču, a pobjeda u Gorici novi je imperativ.

Emir Sahiti bi na lijevom krilu davao više

Forma Emira Sahitija stagnira. Svakako u najgorem trenutku, budući da Hajduk od Sahitija očekuje velika djela ovoga proljeća. Dva su razloga, prvi je momčadski s napadom na titulu, a drugi komercijalni jer na ljeto je Sahiti, uz Pukštasa, najvažniji adut mercata za Bijele.

Kako podići Sahitija? Razgovarali smo s mnogim trenerima, neće u javnost jer, ističu, “nećemo pametovati kad se Hajduk bori za titulu”. Ali, u jednom se slažu - Sahitiju je najbolje mjesto na lijevom krilu.

- S lijevog krila Sahiti je opasniji. Ide direktno prema vratima, može šutirati. Puno je opasniji sa lijevog krila - sukus je mišljenja stručnjaka.

Pritom je Brekalo polivalentniji, pa 25-godišnji povremeni hrvatski reprezentativac može jako dobro igrati i na desnom krilu. S tom kombinacijom Hajduk bi puno više dobio jer Sahiti bi napredovao, a Brekalo bi se puno lakše adaptirao. Barem dok se ne vrati Perišić, dok ne uđemo u novo “miješanje karata”.

Dajaku ostaje zlatni džoker bijelog kluba

Zašto Dajaku nije u projekciji traženja novih rješenja za prvu postavu legitimno je pitanje. Ali jasan je odgovor. Dajaku sigurno igra, međutim, njegov najveći doprinos još uvijek stiže s klupe. Karoglan ga čuva kao opciju s kojom može dobiti dodatnu energiju u drugom dijelu dvoboja kao što se dogodilo i protiv Istre prošle subote. Dajaku je “zlatni džoker” Bijelih, koji je u samo 709 minuta na terenu došao do četiri pogotka i tri asistencije u HNL utakmicama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 02:53