Mislav Karoglan

 ANTE CIZMIC Cropix
LOV NA TITULU

Karoglanova otvorena pitanja: Tko će na lijevog beka i što će biti sa zvučnim pojačanjima Bijelih?

Treneru splitskog sastava je preostalo riješiti posljednje dvojbe uoči nastavka prvenstva
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. siječanj 2024. 06:26

Nešto manje od dva tjedna ostala su do početka proljetne polusezone, pred Bijelima je još pet dana treninga uz dvije utakmice na pripremama u Umagu. Konture sastava se naziru, uostalom, nema većih iznenađenja u odnosu na jesen s obzirom na to da su tek dva novaka stigla među Bijele - povratnik Nikola Kalinić i posuđeni veznjak Panathinaikosa Laszlo Kleinheisler.

Na istarskim pripremama odigrao je Hajduk dva susreta, uvjerljivo svladao Aluminij (3:0) i MOL Fehervar (5:2). Pritom su Bijeli izgledali moćno, nadasve autoritativno. U oba susreta su dominirali igrom, ne samo rezultatski. Međutim, unatoč pobjedama, ima i otvorenih pitanja. Tri smo upitnika izdvojili na ulasku u posljednji tjedan istarskih priprema...

Eksperimentirao je Karoglan u potrazi za lijevim bekom, ali još uvijek nije pronašao adekvatno i konačno rješenje. Igrali su dva desna beka na lijevoj strani, međutim, Karoglan drži stav da ljevak treba biti na lijevom beku. Takav je samo Šimun Hrgović, prošlogodišnji junior.

Problem s Diallom

Fahd Moufi počeo je protiv Aluminija, Niko Sigur kontra Mađara, a oba puta igrao je i Hrgović u drugom dijelu. Zna se koji je problem Bijelih, nema Dialla koji na Afričkom kupu nacija igra za Obalu Bjelokosti. Protiv Rijeke ionako nije imao pravo zbog tri žuta, ali velika je vjerojatnost da neće Diallo stići do sredine veljače. Obala Bjelokosti je domaćin, ostanu li do kraja natjecanja (10. veljače) to bi značilo da nema Dialla tri početna kola. Do tada Hajduk igra s Rijekom, Osijekom i Slaven Belupom, a Karoglan mora pronaći rješenje.

Treba li beka dovesti na posudbu, pa će s njim širiti konkurenciju, ili će nekog od desnih bekova ipak prisilno staviti da privremeno “glumi” lijevog beka, redom su pitanja s kojima se bori strateg Bijelih. Lijevi bek je jedina pozicija koja je izgubila standardnost u odnosu na jesensku polusezonu. Karoglan je izgradio momčad, a sada je ostao bez Dialla, koji, usput rečeno, nije trenutno u natjecateljskom ritmu. U kadru je, ali ne igra, što također stvara problem Karoglanu. Zbog svega navedenog otvorena je pozicija lijevog beka, a premda zimski mercato u HNL-u traje do 15. veljače, Bijeli bi pojačanje na toj poziciji mogli dovesti do susreta s Rijekom. Treba im za početak proljeća, poslije toga moglo bi biti kasno, možda i nepotrebno.
Drugi upitnik naznačio je već Jure Ivanković nakon susreta sa Fehervarom.

- Moramo Kleinheislera uskladiti sa igrom za momčad u obrambenoj fazi.

Poruka je bila jasna, od Kleinheislera se traži povratna trka, traži se da se više posveti defenzivnim zadaćama u sredini terena. Hajduk se prošle jeseni definirao kao iznimno kvalitetna obrambena ekipa, o čemu najbolje svjedoči i rekordno mali broj primljenih pogodaka (10 u 19 utakmica). Nije taj obrambeni učinak došao isključivo zbog rada zadnje linije, već kompletne momčadi.

Konkurencija u sredini izuzetno je jaka, bez obzira igra li Hajduk 4-3-3 ili 4-2-3-1 u svakoj od tih kombinacija sustava puno je kandidata za početni sastav. Prirodni konkurenti za isto mjesto su Krovinović i Kleinheisler. Zimsko pojačanje Bijelih iz Panathinaikosa u ovom je trenutku “kratak” za obrambenu fazu, zato je Krovinović ispred Kleinheislera. Moguće je da obojica zaigraju ako Kleinheisler popravi obranu do početka sezone, pa se bivši igrač Osijeka nađe na lijevom krilu u 4-2-3-1, međutim, mora dobro zapeti da bi još ozbiljnije konkurirao za mjesto u startnoj postavi. Kleinheisler ima kvalitetan prekid, ima igru prema naprijed, ali Hajduk je svoj rezultat prošle jeseni napravio primarnim žrtvovanjem kompletne ekipe u obrambenoj igri. Ako može Livaja u povratnu trku, morat će i Kleinheisler. Nema mu druge, jer bez obzira koliko veliko pojačanje bio za napadački segment, obranu svi trebaju igrati na visokoj razini. Takav se Hajduk sprema za proljeće, defenzivno jak s kvalitetnim individualcima u napadu. Uostalom, Krovinović je svom defenzivnom učinku dodao pogodak i asistenciju u prvom, te asistenciju u drugom nastupu na pripremama. Podigao je Krovinović je svoj ofenzivni učinak, zato je ispred Kleinheislera, ali borba traje i dalje.

image

Laszlo Kleinheisler.

GORAN SEBELIC Cropix

I na kraju, treći upitnik. Filip Čuić postao je četvrta opcija na “devetki”, a “krivac” je primarno Nikola Kalinić, koji svakog dana sve više napreduje. Baš kao iz kultnog filma “svakog dana, u svakom pogledu...” Kalinić zabija na treninzima, napore podnosi bez većih problema i premda je još uvijek u posebnom tretmanu, jasno je da bi mogao predstavljati neočekivano pojačanje za Bijele u nastavku sezone.

Upitat ćete se zašto neočekivano ako se zna kakva je klasa Nikola Kalinić, ali realno je bilo njegovom povratku pristupiti s velikim oprezom jer Kalinić je šest mjeseci bio izvan natjecateljskog ritma. Međutim, nije se ostavio ideje igranja, nije odustao od nogometa. Vratio se s golemim motivom, koji se zasad pokazuje presudnim faktorom uspjeha.

Kisik u plućima

Iz stožera Bijelih nema izjava, međutim, sve upućuje na činjenicu da su Bijeli dobili pojačanje iznad očekivanja. Vjerovalo se u Kalinića, ali s obzirom na njegovu dugu stanku, nije se očekivalo tako brzi povratak. Istina, još uvijek ga treba dozirati, paziti da se ne pretjera s količinom treninga i minutažom, ali Kalinić je taj koji svojim angažmanom tjera i Karoglana da razmišlja kakvu će mu “rolu” ponuditi na proljeće. Očito je da će na Kalinić moći računati, da je solinski centarfor puno spremniji nego li su se i najveći optimisti nadali u trenutku kada se odlučio vratiti nogometu. Međutim, u mjesec dana ozbiljnog rada vratio je “kisik u pluća”, s 36 godina uživa u treningu, motiviran je kao da su mu prve, a ne posljednje pripreme u karijeri. Ali, ima Karoglan o čemu razmišljati jer Kalinića može kombinirati s Livajom, a može biti i alternacija za prvog golgetera Bijelih. U konkurenciji za “devetku”, kao jedna od opcija, nalazi se i Trajkovski, zbog toga je Čuić postao igrač koji može razmišljati o posudbi u potrazi za ozbiljnijom proljetnom minutažom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 00:53