Joško Ponoš/Cropix
VELIKA PROMJENA

Ključan čovjek Hajduka odlazi iz kluba, u ponedjeljak objava njegovog nasljednika

Zbog svih neuspjeha već je pala smjena predsjednika Lukše Jakobušića, a neminovni su i daljnji odlasci
Piše: Krešimir Milić/SDObjavljeno: 25. svibanj 2024. 16:50

Novo poglavlje u bogatoj povijesti Hajduka i službeno će krenuti posljednjim sudačkim zviždukom u Kranjčevićevoj.

Proljetno razdoblje bilo je turbulentno, a još je neizvjesno i ono što nas čeka tijekom ljeta. Bilo je i gorih dana i većih nada, pa tako i nova stranica koju klub okreće završetkom ove sezone neće imati ništa manja očekivanja, piše Slobodna Dalmacija.

Nadanja su bila takva i realna s obzirom na sve predradnje obavljene kako bi se bez zadrške glasno reklo po što se ide. Isto će biti i iduće sezone, barem kad su u pitanju ambicije, a kako i kojim putem će se ići prema njima znat ćemo relativno brzo.

image

Mindaugas Nikoličius

TOM DUBRAVEC/Cropix

Sezona velikih očekivanja postala je sezona velikog razočarenja. I ne samo razočaranja zbog izostanka trofeja nego i kasnijih rezultata iz utakmica kao i onog (ne)pokazanog na njima od strane igrača. Problem su bile i brojne ozljede zbog kojih osuti kadar nije iznio ono što se od njega očekivalo. A to je na koncu ono zbog čega se igra i što navijači bez zadrške žele – trofeji. Kako je došlo do toga da se put u smjeru titule račva prema neuspješnoj sezoni pitanje je na koje ima više odgovora, ali i onih prema kojima će se pokazati sad prstom.

Pojedinačne krivnje kao takve zapravo i nema, a takav odgovor je prilično jednostavan i težak za "provariti" svakom navijaču jer krivnja je na koncu kolektivna i svatko snosi svoj dio. Zbog tog neuspjeha već je pala smjena predsjednika Lukše Jakobušića, a neminovni su i daljnji odlasci. Jedan od onih koji odlazi nakon Jakobušića je sportski direktor Mindaugas Nikoličius, najdugovječniji na toj poziciji. Litavac je, kao i mnogi drugi, u Hajduku tijekom ove tri i pol godine prošao put obožavanja i "pljuvanja", a sve to naizmjenično ovisno o rezultatu.

image

Lukša Jakobušić i Nikola Kalinić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Slavilo ga se kad su dolazila zvučna imena za nula eura odštete, a kad neki nisu pokazivali na terenu očekivano bijes je bio usmjeren prema njemu koji je bio zadužen za njihov angažman. Istina na kraju kaže da je u svom mandatu imao dobrih i loših poteza, a mjerilo svega ipak je rezultat. On u slučaju Nikoličiusa govori da iza njega ostaju dva osvojena Kupa, a i Hajduk je nakon dugo vremena u posljednje tri i pol godine imao konkurentnu momčad za napadati titulu koja na kraju nije osvojena.

Potonje je i uzrok skretanja na račvanju u smjeru koji će tek pokazati kakav će rezultat donijeti u budućnosti. Iako je rezultat izostao, postojale su naznake novih struja vlasti u klubu da se Nikoličiusa zadrži na ovoj funkciji, no on je odlučio da ovog puta neće biti toga još. Odlučio je otići nakon smjene Jakobušića s kojim je i došao, a ostao je još neko vrijeme do zaključenja nekih započetih poslova.

Ugovor mu istječe krajem lipnja, ali do službenog razlaza će doći i ranije. Nikoličiusu će susret s Lokomotivom biti posljednji koji će pratiti kao sportski direktor Hajduka, a u ponedjeljak bi na Poljudu kao novi sportski direktor trebao biti predstavljen Nikola Kalinić.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC/Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. svibanj 2024 16:51