Leko traži drugu pobjedu u nizu

 Cropix
TKO UZ LIVAJU?

Koje zamke pripremaju treneri za dvoboj na Poljudu? Igra u Varaždinu Hajduku nije donijela ono što traže

Benrahou, Ferro i Anello čekaju minutažu na pričuvnoj klupi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. veljača 2023. 12:49

Kakav Hajduk ćemo gledati u nedjelju poslijepodne na Poljudu? Bolji nego što je bio u Varaždinu, nada se Leko, ali i navijači.

- Ne zavaravamo se visokom pobjedom jer utakmica je veći dio bila 50-50 - naglasio je Leko više puta nakon varaždinskih 4:1.

Velike promjene ne treba očekivati. Leko se drži svog sustava, radi minimalne korekcije i smatra kako će momčad pohvatati sve ideje igre, koja primarno traži veći trkački angažman. Povećanjem količine trke pokušava Leko nadoknaditi kvalitativni manjak, stoga bi protiv Gorice mogli vidjeti barem djelić igre u visokom presingu što je Hajduk posljednji put pokušao kvalitetnije odigrati u Puli. Od tada se spustila razina očekivanja, opreznije je Leko postavljao igru. Baš kao i u Varaždinu, gdje se u startu opredijelio za jaku sredinu s isturenim Livajom. Primarno je tražio stabilnost i balans u veznom redu razmišljajući kako Varaždin što više udaljiti od Sentićevih vrata. Ipak, na Poljudu bi s Goricom trebala biti malo drukčija priča. Realno je očekivati Hajduk s dva “špica” jer ipak igra u Varaždinu s usamljenim Livajom nije u prvom poluvremenu donijela ono što Leko stalno traži.

- Želim da Hajduk dominira!

Da bi ostvario taj zahtjevni cilj, Leko mora imati trkački spremnu, ali i napadački snažnu momčad. Kalinić još nije spreman krenuti od prve minute, ali nesporno je da će u drugom dijelu dobiti značajnu minutažu, pa se shodno tome povratak Mlakara u startnu postavu nameće kao rješenje. Uostalom, Gorica je Slovencu često bila “mušterija”. Marokanca su svi također željni jer i dalje je Benrahou velika zagonetka, ali teško će Yassine krenuti od prve minute. Baš kao i ovotjedne prinove Ferro i Anello. Ofenzivniji Hajduk nego li je bio u Varaždinu morao bi istrčati protiv Gorice i pobjedom hvatati zalet za derbi.

Pritom je Leko naglasio:

- Nisam primijetio da netko razmišlja o Dinamu. Fokus je isključivo na Gorici.



image

Željko Sopić

VLADO KOS Cropix

Nikad Gorica nije imala težu situaciju pred dolazak na Poljud, čak 10 bodova bježi joj spasonosno deveto mjesto, ali trener Željko Sopić i njegovi igrači ne pomišljaju na predaju, niti se u Splitu žele začahuriti pred svojim vratarom. Hrabri ih drugo poluvrijeme prošlog dvoboja s Rijekom na Rujevici kada su igrali brzo i okomito, stvarali šanse, ali opet nisu mogli zabiti, pa su poraženi rezultatom 0:2.

- Kombinacija drugog poluvremena u Rijeci u napadu i onoga što smo u defenzivnom bloku pokazali na gostovanju kod Dinama u Maksimiru, naša su zvijezda vodilja za nastavak sezone. Ne treba zaboraviti da u rasporedu u ovih šest uvodnih utakmica imamo gostovanja kod naša četiri najbolja kluba, gdje nije jednostavno razviti napadačku igru - pojašnjava strateg Turopoljaca Željko Sopić, koji za Poljud ne sprema bunker.

- Na Poljudu moramo zaigrati hrabro, a ne bojažljivo jer svatko tko je tamo izašao bojažljivo, nije se dobro proveo. Hajduk i atmosfera s tribina lome suparnika i ako dođeš tamo samo se braniti i izbijati lopte iz svog šesnaesterca, nemaš nikakve šanse. Definitivno ćemo morati biti aktivni, a ne samo pasivni - kaže Sopić, koji detektira najveću opasnost.

- Nema ni potrebe posebno spominjati kvalitetu Marka Livaje, jednog od najboljih igrača lige, ako ne i najboljeg. Mi smo svjesni da će predvođen s njim Hajduk biti goropadan i od prve minute pred svojom publikom tražiti novu pobjedu. Idemo im se što bolje oduprijeti i pokušati ostvariti što bolji rezultat. Mi se unatoč zaostatku za devetim mjestom ne odričemo vjere da ćemo na kraju sezone doći tamo gdje želimo doći - zaključio je trener Velikogoričana Željko Sopić, kojem će u Splitu zbog ozljeda nedostajati Toni Fruk i Robert Ćosić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 01:27