VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
OKRŠAJ NA POLJUDU

Kritike Igora Štimca jako su zapekle neke Hajdukove igrače. Mogu li mu danas pokazati da je u krivu?

‘Pobjeda je imperativ‘. Izostane li, Hajdukova će jesen definitivno biti označena kao neuspješna
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. studeni 2022. 09:16

Hajduk je prošle jeseni posljednju utakmicu na Poljudu igrao protiv Osijeka. Ambijent je bio spektakularan, tribine krcate. Hajduk je pod vodstvom tek pristiglog Valdasa Dambrauskasa igrao sjajan nogomet, što je izazvalo veliku euforiju među navijačima koji su pohrlili na stadion unatoč tome što smo već bili duboko zagazili u prosinac.

Danas će Hajduk zaključiti jesensku polusezonu na Poljudu. Suparnik je ponovo Osijek (17.30), ali tribine neće biti krcate, nema traga euforiji koja nas je oduševila prije 10 mjeseci. Prognoza za današnju utakmicu je doduše loša, najavljuje se i kiša i jak vjetar, ali nema prognoza veze s euforijom. I da je vrijeme idealno teško bi se na tribinama okupilo više od 17.000 tisuća ljudi. Odlična je to posjeta, posebno iz perspektive HNL-a, ali velika je razlika između 33.000 i 17.000.

Hajduk ne igra dobro, to je glavni razlog zbog kojeg Poljud danas neće ni izbliza biti rasprodan. Svašta se izdogađalo između tog upečatljivog 19. prosinca 2021. i 5. studenog 2022. Hajduk je od tada bitno osnažio momčad (Nikola Kalinić, Mikanović, Grgić, Awaziem, Kalik...), zadržao sve iole važnije igrače, osvojio prvi trofej (Kup) nakon dugo godina. I kada se očekivala konačna eksplozija momčadi nakrcane iskustvom dogodio se - pad.

Ne toliko rezultatski, jer 31 osvojeni bod u 15 kola ukazuju da će Hajduk ponovno do kraja sezone imati preko 70 bodova, a prošle ih je sezone prikupio 72. Napokon, Hajduk već punih 10 kola nije izgubio utakmicu. Nije dakle problem u bodovima, problem je u igrama, u činjenici da Hajduk ni protiv slabijih momčadi ne uspijeva igrati na način kakav smo prošle jeseni gledali u završnici sezone kada je Dambrauskas tek preuzeo momčad.

Igor Štimac je gostujući u podcastu "Sportcast" prije nekoliko dana u svom stilu vrlo otvoreno govorio o tome kako vidi današnji Hajduk. "Momčad je jako skupa i previše stara, nema balansa i energije koju donose mladi igrači i to je jako opasna situacija za Hajduk. Posebno zato što je Marko Livaja doista jedini igrač koji igra na visini i koji sam nosi Hajduk na leđima. Tako se ne može do rezultata".

Štimac već godinama nije na popisu omiljenih likova navijača Hajduka. Pustimo međutim na stranu "političke" odnose i držimo se samo terena. O njemu je Štimac govorio vrlo realno. Maknemo li fenomenalnog Marka Livaju na stranu, učinak ostalih igrača je poražavajući i daleko od igračkog renomea, a onda i novca kojeg zarađuju na Poljudu.

Štimčeve su riječi zasmetale dosta igrača u Hajdukovoj svlačionici, ali za njih bi bilo bolje da se suoče s istinom. Kako su tog 19. prosinca u dva dana rasprodali Poljud čekajući derbi s Osijekom, tako su se sada doveli do toga da trpe pregršt kritika i da ih malo tko vidi kao momčad sposobnu osvojiti naslov prvaka. Što je bila ideja vodilja tandema Jakobušić - Nikoličius kad su tolike igrače dovodili u Split.

Prošle jeseni Hajduk nije pobijedio Osijek, utakmica je završila 0:0. Gosti su bod odnijeli zasluženo, realno su pod ravnanjem Nenada Bjelice pokazali više nego Hajduk. Možemo reći da je i taj remi na neki način bio signal Nikoličiusu da morao bitno pojačati kadar kako bi pobjeđivao u derbijima.

Hajduk ipak ni ove sezone ne pobjeđuje u derbijima. U dva s Dinamom osvojio je samo jedan bod. U Gradskom vrtu je bio poražen. Dva je puta doduše pobijedio Rijeku, ali Cosmijeva je momčad u grčevitoj borbi za ostanak. Pobjeđuju je svi redom.

I zato Hajdukovi igrači nemaju pravo biti ljuti na Igora Štimca. Rekao im je ono što ih realno i pripada. Sada je na njima da mu odgovore, a to mogu samo na - terenu. Pobjeda protiv Osijeka bila bi sjajan prvi korak, a svaki drugi rezultat samo bi osnažio kritike.

Trener Karoglan toga je svjestan. "Pobjeda je imperativ", kazao je u najavi. Izostane li, Hajdukova će jesen definitivno biti označena kao neuspješna. Kao korak unazad u odnosu na godinu dana ranije. Što za tako iskusnu momčad zvuči dosta alarmantno...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 11:48