Marko Rog

 DAMIR KRAJAC Cropix
PREOKRET PREKO NOĆI

Kriza se s Poljuda preselila na Maksimir. Evo zašto likovanje i sprdnja nisu bili dobrodošli

U HNL utrci ne treba podcijeniti ni mogućnosti Rijeke, koja se vjerojatno oporavila od ružne katastrofe
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 21. rujan 2024. 08:48

Onaj zgodni moto zadrtih navijača Hajduka kako je "rezultat trend, a ideal vječan", zapravo se često pretvara u floskulu, jer je to u nedostatku željenih rezultata obična frazetina, pokušaj da se prikaže kako uspjeh u nadmetanju klubova uopće nije bitan. A svi itekako dobro znaju koliko su rezultati značajni, dapače presudni u životu jednog kluba.

Jedan od pravih primjera je start Hajduka u davnom prvenstvu 1973/74, do zimske stanke "bijeli" su postigli šest pobjeda, sedam neriješenih uz četiri poraza, pa su brojni navijači splitskog kluba stenjali, čak se pitali kome je uprava povjerila vođenje prve momčadi. A radilo se o, kako se ubrzo ispostavilo, Tomislavu Iviću, najboljem treneru Hajduka svih vremena. Jedan od viđenijih drukera, pravi "hajdukolog" Ante Dorić, nažalost pokojni, ustrajno je ronjao (po splitskome prigovarao): "Ko ovo more izdurat, ‘Ajduk nima igru". A ono na kraju - Hajduk je prvak!

I sada, na devet startnih utakmica pod trenerom Gennarom Gattusom, ista pjesma, čak se tumačilo kako to nije niti "antinogomet", nego "nenogomet". Na europskoj sceni težak udarac, "bijeli" eliminirani (jedna pobjeda od 2:0, dvije neriješene po 0:0, debakl od Ružomberoka i to na Poljudu 0:1, autogol Zvonimira Šarlije), a u prvenstvu tri mukom izborene pobjede i dva mršava remija u gostima protiv Lokomotive i Istre 1961, što je izazvalo najtežu krizu u povijesti kluba.

Uoči derbija doimalo se da bi ove sezone Dinamo mogao rutinski do novog naslova. To se sad može zakomplicirati

U to vrijeme bilo je dovoljno čitati i slušati komentare, s jedne strane nezadovoljnih, pa i doslovno nesretnih pobornika Hajduka, a s druge lamentiranja onih iz suprotnih tabora, uz likovanja, pa na društvenim mreža i tonovima sprdnji. No, kako nogomet, katkad igra čudnovata, dogodio se, barem privremeno ovih dana, preokret izazvan pobjedom Hajduka u derbiju protiv Dinama u Zagrebu, pogotovo uslijed debakla "modrih" u Münchenu protiv Bayerna. Odjednom se kriza preselila na Maksimir…

image

Tko bi doli, sad je gori: Jakirović i Gattuso

Do zimske stanke Dinamo ima 18 utakmica: jedan formalni susret za kup u gostima, zatim u prvenstvu pet utakmica za bodove u Maksimiru i sedam na strani, te u Ligi prvaka tri kod kuće i dvije na gostovanju, dok Hajduka čeka slični lagani ispit za kup na strani, te po šest utakmice na Poljudu i na gostovanjima. Uz ipak bitnu napomenu da su se, kad je Hajduk u pitanju, možda samo privremeno smirile žestoke tenzije, dok je sada Dinamo u problemima.

"Modri" kao primarno moraju riješiti pitanje nasljednika Sergeja Jakirovića, pa uz to imaju zahtjevni program, vrlo neizvjesne nastupe u europskoj eliti, te uz borbu za bodove u prvenstvu. Uoči derbija doimalo se da bi ove sezone Dinamo mogao rutinski do novog naslova. Međutim, to se može zakomplicirati s obzirom na non stop igranje. U svim tim utakmicama imaju imperativ je osvajanje bodova u prvenstvu, a zbog visokih novčanih bonusa od Uefe, pa i demonstracije vrijednosti igračkog kadra, nikako ne bi smjeli dozvoliti seriju novih neuspjeha.

U tjedan dana rasut je sav optimizam, a stvari su vraćene na početnu postavku

Sve to ipak ne znači da će Hajduk do kraja prvog dijela prvenstva barem održati korak s Dinamom. U toj utrci ne treba podcijeniti ni mogućnosti Rijeke, koja se vjerojatno oporavila od ružne katastrofe, pa i navijačke sramote u Ljubljani. Uglavnom, čeka nas vrlo zanimljivi, baš neizvjesni rasplet trke za vodećim pozicijom u Super HNL-u. Potom je pitanje što će donijeti zimski prijelazni rok, moguće je da će rivali posegnuti za pojačanjima, ali da će se dogoditi neki odlasci (na primjer, Rokasa Pušktasa).

Pritom, pak, treba znati kako su u Zagrebu likovanje na račun splitskog rivala, neki mudriji odmah stavili pod znak kontrole. Dobivali su zagrebački kolege prošloga tjedna poruka tipa "Polako, nikad ne znaš što se nama može dogoditi". I eto, dogodilo se i prije nego je itko mogao očekivati. U tjedan dana rasut je sav optimizam, a stvari su vraćene na početnu postavku. Nogomet je to: tko je doli, sad je, ispada, gori...

Linker
21. rujan 2024 08:48