Maris Verpakovskis u dresu Hajduka

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
MILJENIK SJEVERA

Latvijac kojega Torcida dobro pamti: ‘Bilo bi savršeno stići u Split na proslavu titule‘

‘Imam krasne uspomene o Hajduku i Torcidi, najvećoj navijačkoj skupini od svih klubova u kojima sam bio‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. studeni 2023. 18:45

Osjetio je Maris Verpakovskis, sportski direktor latvijskog prvaka RFS-a i čari HNL-a, bio je član Hajduka u sezoni 2007./08. Glavne napadačke zvijezde bili su Nikola Kalinić i Ante Rukavina, vezom je dirigirao Florin Cernat, važne karike bili su i Srđan Andrić, Boris Živković, Goran Sablić, Goran Rubil, Mirko Hrgović, Drago Gabrić, Jurica Buljat... Hajduk je bio tek peti s 30 bodova zaostatka za Dinamom, a Verpakovskis je za splitski klub odigrao 23 službene natjecateljske utakmice i zabio pet golova. Kakva su sjećanja na to razdoblje?

- Bilo je to čudesno iskustvo, imam krasne uspomene o Hajduku, Splitu, Torcidi, najvećoj navijačkoj skupini od svih klubova u kojima sam bio. Malo i žalim jer smo imali dobru momčad, ali nažalost nismo ništa napravili.

Pratite li danas HNL?

- Ne gledam utakmice, ali pogledam highlightse, rezultate, u toku sam. Stvarno se nadam da je ovo Hajdukova godina, da mogu napokon uspjeti prekinuti crni niz bez naslova prvaka. Start je odličan, sada samo tako treba nastaviti. Nadam se, stvarno se nadam da je došlo vrijeme...

Kad ste zadnji put bili na Poljudu?

- Bio sam sa suprugom u Splitu prije pet godina i odlučio sam je odvesti na derbi s Dinamom, bio je to onaj dvoboj kad je vatrogasac nažalost ostao bez prsta, jer u vrijeme kad sam igrao za Hajduk još nismo bili zajedno. Bila je zadivljena atmosferom, nije mogla vjerovati. Doći ću opet, naravno, bilo bi savršeno kad bih stigao sljedećeg proljeća na proslavu naslova prvaka.

Stipić je odradio dobar posao, ali mi smo prvaci s četiri puta manjim budžetom

RFS je cijelo prvenstvo zaostajao za gradskim rivalom Rigom, ali je prošlog vikenda na kraju ipak prvi pošao ciljnom linijom.

- Jako sam sretan, svi u klubu smo jako sretni. Slavlje će još malo trajati pa krećemo s pripremama za sljedeću sezonu. Naravno da smo vjerovali do kraja da možemo biti prvaci, da nismo, ne bismo uspjeli. Imali smo jaku vjeru i, hvala Bogu, prvi smo.

Poraženi u toj utrci je hrvatski trener Tomislav Stipić.

- Generalno gledajući napravio je dobar posao, prvi je nakon dugo godina koji je cijelu sezonu izdržao na klupi Rige. Vidjelo se da je imao nešto posebno, vodili su cijelo vrijeme na ljestvici, bili su nam stvarno snažan rival. No na kraju smo imali više sreće, bili bolji za samo jedan bod. Tako je to u nogometu, mali detalji nekad presude.

Verpakovskis je naglasio:

- Riga FC ima barem četiri, ako ne i pet puta veći budžet od RFS-a, što je poseban razlog za naše uživanje u uspjehu. Pokazali smo da velik novac ne mora biti presudan, da dobro odrađen posao u klubu može donijeti sjajan uspjeh kakav je osvajanje naslova.

Možda jednog dana pozovem Leku za trenera

S kim se od Hrvata, bivših suigrača, najčešće čuje?

- Najviše kontaktiram s bivšim suigračem iz kijevskog Dynama Jerkom Lekom, još uvijek smo jako dobri prijatelji, svaki tjedan se čujemo, komentiramo sve što se događa. S Goranom Sablićem također, iako nešto manje, vidimo se svakako kad dođem u Split. U kontaktu sam i s Dariom Zahorom s kojim sam bio u Ergotelisu, kao i s Mariom Budimirom kojeg podsjetim kad sam u Zagrebu. Možda sam još nekog zaboravio, neće se momci ljutiti...

Zna, naravno, da je Leko trener drugoligaša Jaruna. Možda ga Verpakovskis angažira u RFS-u?

- Da, jednog dana, zašto ne. Sad stvarno nemam razloga mijenjati trenera Viktorsa Morozsa koji nam je osigurao naslov prvaka i koji smo uspješno odradili i četvrtu sezonu zaredom. No u budućnosti nije nemoguće da Jerko dobije naš poziv da preuzme momčad.

Linker
29. travanj 2024 05:48