Marko Livaja i Bruno Petković

 Božidar Vukičević/Cropix
PARALELNA ANALIZA

Legenda Dinama: Petković je bolji od Livaje, nemojte mi to iskrižati. A jedan igrač bit će otkriće

‘U ovoj utakmici malu bih prednost dao Hajduku‘, oponirao je Dragan Blatnjak
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. rujan 2023. 09:43

Iako je Dinamo tijekom ljeta ostao bez trojice reprezentativaca (Livaković, Ivanušec, Šutalo), i dalje ima pojedinačno jaču momčad od Hajduka, ustvrdili su bivši igrači Bijelih Dragan Blatnjak i Modrih Milivoj Bračun u velikoj analizi za SN.

Nedjeljni dvoboj Hajduk dočekuje s dva boda prednosti, ali i jednom odigranom utakmicom više, u ozračju punog stadiona i s velikim nadama, to Blatnjak vidi kao snagu domaćina, kojem daje malu prednost za pobjedu, iako po njemu, u usporedbi mogućnih početnih postava, trenutačno je 6:5 za goste iliti 4:3 ako se gledaju samo igrači koji su donijeli prevagu.

Po Milivoju Bračunu je Dinamo još dominantniji rezultatom 7,5:3,5, pritom nikome od Bijelih nije dao prednost, po tom kriteriju to je 4:0 za zagrebački sastav. Tri ključna igrača, koji po obojici vuku branitelja naslova naprijed, ovog trena su Josip Mišić, Martin Baturina i Gabriel Vidović. Prvoga cijene, drugu dvojicu vide budućim asovima Vatrenih. Vidović je dobio iznimne recenzije kao pravi nasljednik Luke Ivanušeca.

- Odličan je, vrhunski potencijal, nadam se da neće odigrati na Poljudu kao dvije prethodne utakmice - sa smiješkom je kazao Blatnjak.

Nemojte mi križati

Po njemu su Marko Livaja i Bruno Petković ipak najbolji, ali poravnati. Po Bračunu kvalitetniji i kompletniji je Dinamov vođa napada.

- Petković zna zabiti, kao što je i Livaja strijelac, ali Bruno je i razigravač, oko njega se vrti Dinamova igra, za mene je bolji. Vidović može biti otkriće, okomit je, dobar i u asistenciji i završnici, igrač koji je potreban Dinamu nakon Ivanušeca. Vidi se da je stasao u Njemačkoj, da ima brza rješenja, nema puno filozofiranja. Četvorici dinamovaca sam dao prednost, a niti jednom hajdukovcu, nadam se da mi nećete to iskrižati - na svoj će šeretski način Bračun, dodajući sljedeće:

image

Milivoj Bračun

CROPIX

- Sigur je kvalitetan, ali Mišić je daleko iskusniji.

Po Blatnjaku bolji je i Perić od Šarlije, a od Splićana prednost imaju Lučić, Melnjak i Krovinović. Blatnjak je 3,5 sezone igrao za Hajduk, ima preko 130 utakmica računajući i prijateljske, jednom je zabio Modrima za pobjedu i to u Superkupu 2004. kad je bilo 1:0. Bračun je u plavom dresu igrao 148 službenih susreta, sve zajedno 309 s prijateljskima, od derbija s Bijelima najviše pamti isključenje mitske 1982. kad su on i Zlatko Vujović zajedno morali pod tuš nakon pola sata igre, a Dinamo je na kraju dobio 2:1. U tom času je vodio 2:0.

Kako gledaju na derbi? Prvo Blatnjak...

- Hajduk je nakon dugo godina konkurentan Dinamu. Dobio je u Zagrebu 2:1, a i ljestvica to pokazuje. U ovoj utakmici malu bih prednost dao Hajduku jer igrat će pred svojim navijačima, bit će izuzetno motiviran. Mislim da ima snage dobiti, iako će to biti jako teško. Dinamo je vrlo kvalitetna ekipa, s novim trenerom. Volio bih da prođe u miru, da ne bude nikakvih ekscesa na tribinama. Hajduk je na svojem stadionu favorit protiv svake ekipe u HNL-u, tako i Dinama.

Navijačka uloga

Što je najveća snaga, a što slabost Hajduka?

- Snaga je Torcida. Navijači. Poljud pune i protivnici koji nisu Dinamo. Druga snaga je Livaja, iako je Petković jednako dobar. Slabost je što ne završavaju utakmice, praktički riješene dvoboje na kraju gube i to je velika šteta. Zaslužili su više bodova nego što ih imaju. Minimalno četiri, u tom slučaju bi Dinamo bio pod većim pritiskom. Hajduk mora igrati sa žarom i dišpetom, a čini mi se da pojedini igrači još nisu do kraja doživjeli što je to Hajduk. Da u svakoj utakmici moraš dati sto posto. Iako imaju kvalitetu.

Nakon domaćina Blatnjak je ocijenio i zagrebačku ekipu.

- Dinamo je najkritičniji u zadnjoj liniji odlaskom Josipa Šutala. Nisu još ustabilili lijevog beka, iako je Mihajličenko dobar, no nije u prvom planu. Važno je što se vratio Ademi jer igrači znaju da u njemu imaju lidera, Petković je po meni najbolji igrač Dinama, a Vidović me oduševio. Vidi se da se radi o ekstra talentu, posebnom igraču. Tu je i Drmić, drago mi je zbog njega što se vraća, nije dao Dinamu koliko se očekivalo. Dinamo ima kvalitetu, dobru atmosferu i energiju, Sergej Jakirović je u kratkom vremenu napravio pravi posao. Bit će neizvjesno cijelo prvenstvo, tako i ovaj derbi. Pritom dodajem da je i Rijeka kandidat za prvo mjesto. Kako god završilo, neće se u ovoj utakmici riješiti prvenstvo.

Tko manje griješi...

Što bi moglo prelomiti derbi?

- Mislim da derbi neće biti ekstra lijep. Volimo najavljivati dobar nogomet, ali u takvim susretima pretjerano kvalitetnog nogometa nema. Pobijedit će onaj tko će raditi manje pogrešaka. Možda će Dinamo pasti pod utjecajem atmosfere. Nisu navikli gubiti dva derbija zaredom i zato mislim da će doći s idejom samo da budu poraženi. Neće igrati otvoreno i po tri boda. Iako će to trener najavljivati. Ako Hajduk dobije, psihološka prednost će biti na njegovoj strani - konstatirao je Dragan Blatnjak, koji je trenutačno trener Primorca iz Biograda.

image

Dragan Blatnjak

ROBERT FAJT/CROPIX

Milivoj Bračun je o nedjeljnom srazu rekao:

- Ako se gledaju sastavi u odnosu na prethodnu sezonu, onda stoji da se Hajduk pojačao u obrani, a Dinamo je oslabljen jer trebat će dosta vremena da se zamijene Livaković, Šutalo i Ivanušec, ali iako je tako, Dinamo je i dalje moćniji. Ima kvalitetnije igrače, koji su osim toga prošli puno europskih utakmica i imaju modalitet osvajanja prvenstva. Hajduk je pod prevelikim pritiskom nakon što toliko dugo nije bio prvak. Dobio je stabilnost u obrani, primaju manje golova, dok prema naprijed imaju problema jer samo Livaja u kontinuitetu zabija. Otišao im je Mlakar, u tom dijelu su čak slabiji. Utakmica će biti otvorena, rezultatski je sve moguće zato što u takvim dvobojima i slabiji zna slaviti - opisao je i zaključio Bračun, pa na pitanje o najjačim i najslabijim karikama dodao:

- Hajdukova je snaga u obrani, dok je Dinamo jači u sredini terena i u napadu.

Kakvu utakmicu očekuje?

- Derbi će biti vrlo tvrd, nitko ništa neće riskirati, igrat će se na 1:0. Tko prvi zabije, blizu je pobjedi. Pogreška u obrani ili u srednjem redu može sve riješiti. Ako padne rani gol možda se otvori susret, ali ne vjerujem.

Sergej Jakirović se s Rijekom defenzivno postavio na Poljudu na startu sezone, hoće li biti hrabriji s Dinamom, još smo pitali Bračuna.

- Bez daljnjega. Tada je imao gust raspored, osjetio se umor, a sad će Dinamo biti svjež kao i Hajduk.

Po njemu publika neće imati presudnu ulogu.

- Nema to veze. Što više gledatelja bude, bolja će biti utakmica. Ljepše će biti igrati i Dinamu.

Dragan Blatnjak, nekadašnji nogometaš Hajduka

HAJDUK – DINAMO 5:6

Lučić – Nevistić 1 - Lučić je duže dobar, Nevistić traži pravu formu.

Mikanović – Moharrami X - Slični igrači, nikome ne dajem prednost.

Uremović – Ristovski X - Možda je malo bolji Ristovski, ali ipak dajem X.

Šarlija – Perić 2 - Dino je stvarno dobar igrač, zato njemu plus.

Melnjak – Ljubičić 1 - Melnjak je nakon Livaje najbolji igrač Hajduka.

Sigur – Mišić 2 - Mišić je neprikosnoven, igra vrhunski.

Krovinović – Bulat 1 - Krovinović nedvojbeno ima više iskustva...

Odjidja-Ofoe – Baturina 2 - Martin je igrač za velike stvari, budućnost reprezentacije.

Sahiti – Emreli X - Igrači iste razine, stoga i pišem neriješeno.

Livaja – Petković X - Obojica su vrlo bitno za ekipu, čak najbolji.

Dajaku – Vidović 2 - Vidović je vrhunski talent. Jako je dobar.

Milivoj Bračun, nekadašnji nogometaš Dinama

HAJDUK - DINAMO 3,5:7,5

Lučić – Nevistić X - Sličnu kvalitetu Hajduk i Dinamo imaju na golu.

Mikanović – Moharrami X - Ista razina, nikoga ne stavljam u prednost.

Uremović – Ristovski X - Nisu jednaki po karakteristikama, ali neodlučeno.

Šarlija – Perić X - Obojica su jaki u zraku, podjednake kvalitete

Melnjak – Ljubičić X - Jači su ofenzivno nego defenzivno, izjednačeno.

Sigur – Mišić 2 - Iskustvo i kontrola igre daju prednost Mišiću.

Krovinović – Bulat X - Svaki je bitan na svoj način, otprilike iste kvalitete.

Odjidja-Ofoe – Baturina 2 - Baturina je nedvojbeno klasa, dirigira i razigrava.

Sahiti – Emreli X - Dobri nogometaši, ali isto tako skloni i oscilacijama.

Livaja – Petković 2 - Livaja je strijelac, Petković je i strijelac i dirigent.

Dajaku – Vidović 2 - Vidović je, držim, viša razina kvalitete od Dajakua.

Teže je raditi u Splitu nego u Zagrebu

Kolika će u konačnom rezultatu biti uloga trenera? Na to je odgovorio Blatnjak, a potom i Bračun...

- Ivanu Leki je teže jer dočekali su ga kao spasitelja. I ja sam uvjeren da je pravi izbor i dobar trener, ali teže je raditi u Splitu nego u Zagrebu. Iako je Jakirović došao na ekipu koja je bila malo uzdrmana, puno je iskusnija te je prevladala krizu. Split će specifična sredina gdje se 24 sata priča o Hajduku. Leko je složio dobru ekipu, međutim, nedostaje barem jedno kvalitetno krilo i Pukštas. Navijači su osjetili da se može doći do titule, i ja sam uvjeren da može - naglasio je Blatnjak.

Bračun za kraj:

- Igrači odlučuju. Kad krene utakmica, uloga trenera može biti minimalna, u prednosti je onaj koji ima bolju momčad. Ivan Leko je napravio vrlo vrijedan rezultat, a onda se vidjelo što je nogomet. Hajduk je poražen od Istre 1961, a Dinamo je dobio u Osijeku, jedno i drugo u sudačkoj nadoknadi. Zamislimo si drugu soluciju, da je Hajduk pobijedio, a Dinamo izgubio. To bi bila golema bodovna prednosti za Bijele, pisalo bi se da je Dinamo u velikoj krizi, a ispalo je da je Hajduk u krizi. Sve se lomi u jednoj-dvije utakmice. Daleko je svibanj, bit će do tada svega, padova jednih i drugih. Rezultat ove utakmice neće biti velik upliv na konačan rasplet prvenstva. Iako je važnost bodova prisutna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:24