Jan Mlakar i Filip Krovinović

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
PRAVA DEVETKA

Legenda Hajduka istaknula jednog igrača Bijelih: ‘On jedino ima peh što igra s nogometnim Bogom‘

‘Ovo je idealna utakmica za Hajduk. Ne vidim taj dvoboj kao izuzetno tešku utakmicu...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. listopad 2022. 11:15

Zoran Vulić lakoćom je riješio enigmu. Pred dvoboj s Lokomotivom upitali smo iskusnog stručnjaka kako će Bijeli bez Marka Livaje. Pitanje svih pitanja dobilo je brzi odgovor.

"Momčad mora krenuti u Zagreb s mišlju kao da igra i Livaja. Ne treba dramatizirati bez obzira na to što je Livaja najjači igrač Bijelih. Hajduk ima dovoljno širok kadar koji može zamijeniti Livaju na jednoj utakmici. Ako Nikola Kalinić ne bude spreman, onda je u prvom planu Jan Mlakar", kazao je Vulić.

Nikola Kalinić nije najavljen među putnicima za susret s Lokomotivom, stoga ne čudi da je iskusni stručnjak odgovornost prebacio na slovenskog reprezentativca. Jan Mlakar je igrač kojemu Lokomotiva najviše “leži” jer prošle sezone je više od polovice svojih pogodaka ubacio u mrežu Lokosa. Dvaput po dva zgoditka u Kranjčevićevoj zabio je prošle sezone Mlakar.

"Nikad ne držim presudnim ono što se zbivalo u prošlosti. Tako ne držim puno do statistike, ali kada je u pitanju pojedinačni protivnik ili teren, očito je da ima nešto u činjenici da je jedan igrač zabio toliko pogodaka istom suparniku", rekao je Vulić.

Svaka je zahtjevna

Iskusni stručnjak je potom dodao:

image

Zoran Vulić i Marko Livaja

ANTE CIZMIC Cropix

"Mlakara inače držim za igrača koji je klasična “devetka”. Njegov je peh što, da se poslužim opisnom karakteristikom, igra s Bogom. Nogometnim bogom, Livajom. Da je bilo koji drugi igrač na poziciji “devetke”, sigurno bi dobivao više prigoda. Jer, Mlakar nije ništa drugo nego klasični centarfor. Njegovi zgodici dolaze iz srca kaznenog prostora, gdje najbolje reagira na povratne lopte. Pravi centarfor koji ima sposobnost nadomjestiti Livaju. Jasno, uz kvalitetan angažman kompletne momčadi."

Što reći o Lokomotivi? Vulić smatra da je zagrebačka momčad protivnik po mjeri Hajduka.

"Rekao bih, idealna utakmica za Bijele. Imaju suparnika koji se voli nadigravati. Sigurno je da se Lokomotiva neće zatvoriti u svoj obrambeni blok, ići će u nadigravanje, a to Hajduku odgovara. Zato ne vidim sutrašnji dvoboj kao izuzetno tešku utakmicu. Liga je izjednačena, svaka je utakmica zahtjevna, ali Bijelima bi sigurno bilo teže da moraju igrati protiv ekipa koje više polažu na defenzivu."

Vulić pritom ne polaže puno na tradiciju, ali ipak mora se reći da Bijeli već sezonama imaju golemih poteškoća krajem listopada. Svjedočili smo zadnjih godina porazima, smjenama trenera.

"Možda je prošlih godina listopad bio kritičan, ali trenutačno su Bijeli u dobrom rezultatskom nizu. Treba se priznati da igra nije bajna, međutim, nogomet se primarno igra za rezultat."

Tim makijavelističkim pristupom stigli su Bijeli do pet pobjeda uz dva remija u zadnjih sedam utakmica pod vodstvom Karoglana kroz HNL.

"Brojke sve kažu, Karoglan je potvrdio da ima “trenersku žicu” i, što je najvažnije, nema pritisak do kraja polusezone. Do Svjetskog prvenstva Karoglan ima siguran mandat i u tom razdoblju treba razmišljati kako će doći do tri pobjede. Ništa drugo! Ne treba se opterećivati statusom, budućnosti, samo misliti na prvu sljedeću utakmicu. Lokomotiva je u svakom slučaju odlična prigoda za Bijele da se posljednji rezultati potvrde protiv ekipe koja se ne može pohvaliti posebnom formom. Dapače, dosta se muče ove sezone i ne vidim zašto bi Hajduk trebao strahovati od tog dvoboja više nego od drugih utakmica."

Argumenti za optimizam

Čak i bez Livaje?

"Da, i bez Livaje, jer vrijeme je da prorade i njegovi suigrači. Od Mlakara preko sredine terena do obrambenih, ima Hajduk kadar za pobjedu. Imat će i pozitivnu atmosferu, kao i uvijek prevagu na tribinama u dvoboju s Lokomotivom. Toliko je argumenata za optimizam koje, jasno, Bijeli moraju potvrditi na travnjaku."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 18:58