RONALD GORSIC Cropix
MODRI NE SMIJU KALKULIRATI

Legenda jasna uoči derbija: ‘Dinamo mora od prve minute pokazati Hajduku tko je gazda u Maksimiru!‘

Bivši desni branič plavog kluba smatra da Zagrepčani ne smiju u derbiju kalkulirati
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. veljača 2023. 21:25

Pred nama je utakmica velikog uloga, nedjeljni derbi Dinama i Hajduka (Maksimir, 15 sati) mogao bi donijeti odgovore na brojne upite. Pobjedom bi, naime, Dinamo lagano “pomazio” pokal namijenjen hrvatskom prvaku, imao bi golemih 11 bodova više ispred Splićana (i utakmicu manje, dvoboj s Istrom u Puli) i samo bi matematika u ponedjeljak bila na Hajdukovoj strani.

Ni remi ne bi u Maksimiru uzrokovao nezadovoljstvo, barem u bodovnom smislu, budući da bi ostala identična bodovna udaljenost u odnosu na Hajduk. No, poraz bi umnogome poremetio ozračje, Hajduk bi se vratio u borbu za naslov i sve bi se opet zakompliciralo.

Kao nekad

Kako bi, dakle, Dinamo trebao igrati u nedjeljnom sučeljavanju s Hajdukom? Bivši dinamovac Milivoj Bračun ne dvoji:

- Sve je zapravo vrlo jednostavno - ništa ne bih mijenjao! Jer, ne mijenja se momčad koja pobjeđuje, osim u slučaju ozljeda nekih igrača ili suspendirajućih kartona! A Dinamo je u Varaždinu pobijedio i igrački je dobro izgledao, nema, dakle, nikakvog razloga za neke velike promjene. Jasno je da bih u sastav vratio kapetana Ademija, koji se oporavio od viroze - kaže Milivoj Bračun.

Neizvjesna je i situacija s ozlijeđenim Špikićem, a Bračun nimalo ne dvoji oko jedne stvari:

- Dinamo mora biti odlučan i agresivan, mora od prve minute pokazati Hajduku tko je gazda u Maksimiru. Vidim da Splićani imaju problema s ozljedama, sve to ide na Dinamovu stranu, koji bi pobjedom u ovoj utakmici definitivno riješio prvenstvo, uvjeren sam u to. Stoga očekujem da će Plavi jurnuti od prve minute i tražiti pobjedu, onako furiozno kako je i moja generacija 1982. godine početnim “blitzkriegom” odlučila baš utakmice sa Zvezdom u Zagrebu i Hajdukom u Splitu nakon kojih smo nezadrživo krenuli prema naslovu prvaka - prisjeća se nekad sjajni desni branič Dinamove šampionske momčadi.

Niste, dakle, pobornik kalkuliranja?

- Ne, ne volim to. Jer, čak i ako izgubi u nedjelju, Dinamo će i dalje imati veliku bodovnu prednost. A pobjeda bi, ponavljam, značila osvajanje naslova.

Možete li izdvojiti Hajdukovu “najslabiju kariku”?

- Očito su Splićani “najtanji” u zadnjem obrambenom redu, to se vidi iz utakmice u utakmicu, protiv Gorice su strahovito griješili. A Dinamo je, pak, najjači upravo u napadačkom dijelu, Petković i Drmić mogu probiti svaku obranu i to će presuditi i u nedjelju. Pritisak na Hajdukovu zadnju liniju Dinamova je formula uspjeha.

Uzlazna putanja

Biste li počeli utakmicu s Petkovićem ili Drmićem? Ili s obojicom?

- Teško je odgovoriti na to pitanje. Vidimo da je Petkovićeva forma u uzlaznoj putanji, Drmić zabija golove, stoga neće biti iznenađenje budu li obojica u startnoj postavi. Općenito je Dinamo iz utakmice u utakmicu sve bolji, polako sve dolazi na svoje mjesto. Imali su Plavi malo utakmica u pripremnom razdoblju i formu praktički hvataju u prvenstvenim okršajima.

Šampionski gard

Što bi moglo odlučiti pobjednika?

- Dinamova kvaliteta! Iako je derbi uvijek derbi i sa sobom nosi neizvjesnost, neovisno o položaju suparnika na ljestvici, Dinamo je opipljivo kvalitetniji, ima širi roster upotrebljivih igrača u svlačionici. I bude li pristup onakav kakav mora biti, ne vidim način da Splićani napuste Zagreb uzdignute glave. Hajduk je, k tome, pod velikim pritiskom, ovo mu je praktički posljednja prilika da se pokuša bodovno približiti Dinamu i taj bi pritisak mogao negativno djelovati na goste. Uostalom, posljednje su utakmice pokazale da su Splićani daleko od željene forme i ne vjerujem da bi baš u Maksimiru mogli pozitivno “eksplodirati”.

Očekujete li zatvoreniji Hajduk ili bi Splićani mogli napasti Dinamo u Maksimiru od prve minute?

- Sve će zapravo ovisiti o – Dinamu! Krenu li Plavi agresivno, onda će jednostavno primorati goste na defenzivu. Takvu utakmicu i očekujem, Dinamo je domaćin, igra pred svojom publikom, koja će ga gurati naprijed i tražiti pobjedu. A u konačnici je i kvalitetniji, pa je svaka kalkulacija apsolutno suvišna i nepotrebna. Dinamo mora pokazati pobjednički, šampionski gard i napadačkom igrom već u nedjelju odagnati sve upitnike oko naslova prvaka - smatra Bračun.

BRAČUNOV SASTAV

Livaković – Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić – Mišić, Ademi – Ivanušec, Baturina, Bočkaj – Petković.

TRI PREDUVJETA ZA USPJEH

1. GARD

Najvažnije je da Dinamo uđe u utakmicu kako treba, da agresivnim i ozbiljnim pristupom odmah pokaže suparniku da nema što tražiti u Maksimiru. Ne smije biti nikakvog taktiziranja, čekanja, ni kalkuliranja u igri Plavih jer to bi Hajduku dalo krila. Dinamo stoga mora pokazati odlučnost od prve minute.

2. IGRA

Uspoređujući i ocjenjujući igračku kvalitetu Dinama i Hajduka, na papiru je prednost Plavih opipljiva. Međutim, te papirnate procjene Dinamovi nogometaši moraju potvrditi na travnjaku, moraju svojom igrom u izravnom sučeljavanju pokazati da su kvalitetniji od Hajdukovih igrača i da zasluženo imaju veliku bodovnu prednost.

3. MUDROST

Uz očekivanu odlučnost, agresiju i napadačku igru, Dinamo mora biti i mudar. Ne smije juriti "glavom bez obzira", ne smije pasti pod navijački utjecaj s tribina, jer navijači će tražiti apsolutnu ofenzivu. Međutim, Plavi moraju dobro zatvoriti prilaze svojim vratima i ne smiju Splićanima ostavljati prostor za protunapade.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

Pred nama je najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom donosimo sve o toj utakmici. S kime u napadu trebaju krenuti Čačić i Leko? Je li ovo prava pozornica za debi 16-godišnjeg Vuškovića? Odgovaramo na ta pitanja, ali i na sva ostala oko uzbudljivog 23. kola SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 11:59