TOM DUBRAVEC Cropix
DAN ISTINE

Legenda zvijezdi Hajduka: ‘Uzmi palicu i pobijedi ih ako si igrač! Demonstriraj nam jesi li ti taj...‘

‘Rekao bih da su bez Livaje slabiji za više od 50 posto, ali vrijeme je da jedan igrač pokaže kvalitetu‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. listopad 2022. 13:07

Hajduk u nedjelju na Lokomotivu mora bez Marka Livaje i to će za Bijele biti golemo iskušenje jer domaćin će u Kranjčevićevoj ulici htjeti dokazati da vrijedi više nego što sugerira ljestvica, a Splićanima trebaju tri boda za održanje koraka s Dinamom.

Livaja je u tekućoj sezoni HNL-a odigrao svih 14 utakmica, te u njima zabio deset golova i proslijedio šest asistencija, a statika govori da je još k tome kreirao šest velikih prigoda i ima promašenih šansi.

Kad nema Livaje, Stipe Biuk, Emir Sahiti i Jan Mlakar glavni su i odgovorni ofenzivci, a Filip Krovinović nadležan je za vođenje igre. Međutim, njihove brojke nisu niti slične Livajinima. Biuk je 13 puta bio starter, dao je jedan gol i dodao dvije asistencije. Sahiti je u devet navrata igrao od prve minute, ukupno imao 13 nastupa, također je tek jednom zatresao mrežu, a iako je namjestio neke šanse, u statistici mu nije upisana niti jedna asistencija. Mlakar je klasičniji napadač od njih. Sedam je puta igrao od početka, sve zajedno dobio je prigodu na 13 utakmica, autor je dva pogotka i jednog dodavanja za gol. Krovinović, koji je nositelj igre u veznom redu, ima dvije asistencije, ali još u HNL-u ove sezone nije bio strijelac.

image

Marko Livaja

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Hajduk je pred velikim izazovom, a ovi spomenuti igrači moraju preuzeti odgovornost. Livaja nerijetko djeluje kao one man show, no nije to njegova želja, nego slabost pratećeg ansambla, koji napokon mora nešto odsvirati misli li se radovati. Jesu li to sposobni bez Livaje, koji ima tri žuta kartona, a nema ni ozlijeđenog Nikole Kalinića, osvojiti tri boda? To pitanje postavili smo Nikici Cukrovu, legendi Bijelih s prve polovice osamdesetih godina, danas skautu Šibenika...

- Na svakoj sam utakmici Hajduka na Poljudu, jedino nisam bio sad s Goricom zbog berbe maslina. Itekako ga pozorno pratim... - kazao nam je Cukrov u startu.

Referirao se potom na Bijele bez nazočnosti Livaje...

- Kad njega nema Hajduk je jako oslabljen. Vidi se to po zabijenim i namještenim golovima. To je druga priča, nešto će se morati mijenjati. Rekao bih da je Hajduk slabiji za više od 50 posto. Toliko je Livajin udio u dosadašnjim rezultatima. Za pobjedu netko treba preuzeti njegovu ulogu.

Mogu li to Biuk, Mlakar ili Sahiti?

- Niti jedan od njih nema kvalitetu kakvu ima Livaja, to je ona skrivena lopta. Razmišljanje, on vidi dva poteza unaprijed, jak je individualac. Sahiti je trkački snažan, fizički može izdržati, ali nije mu tehnika kao Livajina. Nema takvu suradnju, pakerske lopte s očima. Biuk može proći jedan na jedan, iako bi morao biti konkretniji u završnici. Više misliti na gol i biti opasniji. Ne zadaje dovoljno problema suparničkim vratarima. Mlakar bi prvi mogao zabiti, on je “killer”, igrač koji odlično reagira na 7-8 metara od vrata, no treba imati igrače koji će mu servirati loptu. Međutim, puno više prije svih mora napraviti Krovinović.

image

Filip Krovinović

ANTE CIZMIC Cropix

Izvoli, uzmi loptu...

On je ključni čovjek?

- Vrijeme je da pokaže, što govore svi, da ima tu kvalitetu. Sad je utakmica za to. Izvoli, uzmi loptu, preuzmi dirigentsku palicu i pobijedi Lokomotivu ako si igrač! Ti moraš karakterom i igrom uzeti upravljanje u svoje ruke. Demonstriraj nam jesi li taj paker, jesi li taj koji može rješavati stvari jedan na jedan. Sve drugo su priče.

Tko vam prvi padne na um iz Hajdukova povijesti da je to tako radio?

- Slušajte me, znate što je Hajdukova povijest... Ivan Gudelj uzeo bi loptu, rekao “dat ću gol”, krenuo je sam i zabio ga. Išao je kao tenk, nisi ga mogao zaustaviti. Imao si Ivicu Šurjaka, koji bi gurnuo loptu i pretrčao kraj tebe kao da te nema, Slavišu Žungula koji bi kazao “dobar dan” i zakucao u mrežu, Zlatka Vujovića, Baku Sliškovića koji bi pronašao loptu za koju niti ne znaš da je ima, a da ne govorim o Jurici Jerkoviću, jednom od najboljih igrača Hajduka svih vremena.

Potom je naglasio:

- Svaka ekipa ima dijelove, mora se znati tko što igra. Ako jedan mora raditi sve, ajde kući! Teško je to...

image

Nikica Cukrov

NIKSA STIPANICEV Cropix

Prečesto ispada da stvari spašava Livaja.

- Biuk bi morao imati više drskosti i povjerenja u sebe. Kao i mirnoće. Mlakar je opasan ako dobije loptu u kaznenom prostoru, on može zabiti. Može i Sahiti, ali trebaju se nametnuti karakterno, kazati “mi smo ti, došli smo u Zagreb, pobijedit ćemo Lokomotivu”. I izaći muški. Moraju ih nadtrčati, nadskakati i nadigrati.

Kakav ishod očekujete?

- To je varljivo. Lokomotiva igra bolje nego što je osvojila bodova, posebno su opasni na duge lopte i u skoku. Mislim da će ići na polukontre i kontre. Hajduk ima Awaziema koji je dao bitne golove, ali je previše sklon činiti prekršaje. Morao bi biti koncentriraniji u obrani. Kao što obrambeni igrači trebaju više komunicirati između sebe. To će biti veliki ispit za Hajduk, ne smije kiksati ako želi zadržati korak za Dinamom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:24