Stanko Bubalo, Igor Musa, Almir Turković

 JAKOV PRKIC Cropix
LJUBIMAC NAVIJAČA

Legendarni Ronaldo iz Turčinovića uoči derbija ostao u totalnom čudu: ‘Ne znam kome je to palo napamet‘

‘S obzirom da nikome ne odgovara remi, vjerujem da će se igrati bez kalkulacija. Mora i Dinamo napasti‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. ožujak 2024. 12:41

Pred nama je Velika subota, večer uoči Uskrsa, ali i veliki dan hrvatskog nogometa. Nije prvi put da Hajduk i Dinamo igraju u terminu duhovnog praznika, prije 23 godine Bijeli su pobjedom napravili ključni korak prema naslovu prvaka. Dva zgoditka u pobjedi 3:1 potpisao je Stanko Bubalo.

- Slavili smo do 2 ujutro u Albatrosu. Sutradan sam došao na Uskrs u moje Turčinoviće, otišao u crkvu, a dinamovci su mi govorili "pa kako nam to možeš raditi". Istina, odigrao sam najbolju utakmicu u dresu Hajduka - u jednom dahu nam je ispričao Bubalo.

Ronaldo iz Turčinovića odigrao je samo jednu sezonu za Bijele, ali ostavio je duboki trag i pritom promijenio navijačku sliku svog sela pored Širokog Brijega. Hajduku je donio nove pristaše, premda je Hercegovina i danas podijeljena u dva velika navijačka tabora.

- Puno je dinamovaca, ali sve više i hajdukovaca. Pomogao je i Jure Ivanković, Karoglanov pomoćnik. Bit će vatreno kod nas u subotu navečer, napeto će se gledati utakmica.

Bubalo se još nije odlučio hoće li u subotu krenuti prema Splitu.

- Velika je gužva, puno policije, kontrola. Prošlog ljeta sam bio na Čiovu, pa sam brodom došao do Splita i onda pješke od Rive prema stadionu za utakmicu s PAOK-om. Neponovljiv doživljaj, pravi navijački. Ali, gužve me sve manje privlače, zato nije isključeno da derbi pogledam iz fotelje u kućnom ambijentu. Nezgodan je i termin, kasno navečer, a sutradan Uskrs.

Priča Bubalo bez okolišanja, kaže što mu je na umu. Osim gužve ne sviđa mu se ni ideja stranih sudaca.

- Ne znam kome je to palo napamet, ali meni se čini kao trošenje novca. Mogli su i naši suci odsuditi. Nisu tako loši da ne mogu izaći u derbi.

Što se tiče sam utakmice, raduje ga atmosfera i nikad neće pomisliti da je pun Poljud pritisak za igrače.

- Meni je najveći gušt bio izaći na ispunjeni stadion. Svaki put bih se naježio kada bih vidio kakvu podršku imamo. Navijači su me dizali u derbijima, ali i manjim utakmicama. Kada ti ne ide protiv Belupa, napraviš jednu šansu i odmah čuješ pjesmu sa Sjevera. Tko ne bi dobro igrao u takvom ozračju.

Pažljivo je pratio cijelu sezonu, a pogotovo proljeće. Nadao se boljem rezultatu, ali još uvijek vjeruje da se pogreške mogu popraviti.

- Rijeka je bila važna utakmica, izgubili smo bodove, ali mogli smo nadoknaditi u sljedećim utakmicama. Moja je generacija ušla u proljeće s minus sedam bodova u odnosu na prvi Osijek, koji je uz to imao i utakmicu manje s Dragovoljcem. Ali, sve smo stigli jer smo redom pobjeđivali. Može Hajduk do kraja izaći na prvo mjesto. Jasno, samo s pobjedom.

Bubalo drži da je subotnji derbi prava meč-lopta za Bijele.

- Nema se tu što reći osim da je pobjeda jedini izbor ako se želi postati prvakom. Nijedan drugi rezultat Hajduku ne pruža optimizam za nastavak sezone. S obzirom da nikome ne odgovara remi, vjerujem da će se igrati bez kalkulacija. Mora i Dinamo napasti, oba protivnika trebaju preuzeti rizik, jer drukčije neće do pobjede.

Tko će biti junak dvoboja? Tko će biti novi Bubalo na Veliku subotu?

- Livaja i Petković su najviše opterećeni, zato se nudi prilika igračima koji nisu toliko u fokusu. S Hajdukove strane prvi mi padaju napamet Brekalo i Sahiti. Vjerujem da će obojica odigrati najbolju utakmicu sezone. Sada im je trenutak. Tim više što nije ni Dinamo u velikoj formi, imaju Modri problema, posebno u zadnjoj liniji. Hajduk je i pomalo nesretno izgubio od Lokomotive, da je Livaja zabio penal sve bi bilo drukčije. Četiri boda su veliki zaostatak, znam da ne treba plakati za onim što je propušteno nego samo gledati kako ćeš u subotu pobijediti.

image

Stanko Bubalo

Snimio: Miljenko Karacic

Čvrsto Bubalo vjeruje, ili bolje reći, žestoko se nada pobjedi.

- Kada ćemo ako nećemo sada. Cijelu godinu sanjamo naslov prvaka, a ja znam kako se slavi titula u Splitu. Zato bih želio još jednom osjetiti i doživjeti veliku feštu, premda sam svjestan da je daleko do titule. U subotu nema mjesta za pogrešku, jer kasnije ostaje samo osam utakmica, nemaš gdje hvatati minus. Nakon poraza od Rijeke mislio sam "ima još utakmica", ali ta priča više ne igra. Nema više puno utakmica, svaka se mora pobijediti ako se želi prestići Riječane.

Kakva je taktika za subotu?

- Uff, to svi uvijek pitaju. Taktika je zabiti gol više. Treneri se bave taktikom, a suparnici znaju svaki detalj o svom rivalu. Što ćemo sa strane davati savjete trenerima kada su prostudirali sve o Dinamu? Detalji odlučuju derbije. Koncentracija, trenutak nepažnje ili nadahnuće pojedinog igrača. Ja sam primjerice bio silno motiviran za taj derbi iz 2001. godine. Mogao sam sve s loptom, osjećao sam se sjajno. Šutirao, driblao, zabijao. Ma sve... Takvi trebaju Hajduku u subotu.

Za kraj je poželio poslati i poruku pred utakmicu, izreći poneku rečenicu u skladu s trenutkom u kojem se živi.

- Ono što bih najviše htio jest pobjeda Hajduka, ali bih također htio da se nakon derbija isključivo priča o nogometu. Vrijeme je mira, vrijeme je za obitelj i nadam se da će svi akteri derbija, od igrača do navijača, pružiti svoj doprinos.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 19:17