ZELJKO PUHOVSKI Cropix
TRI POROTNIKA

Legende Hajduka složne: Najbolji igrač derbija na Maksimiru bio je - dinamovac

Mužinić, Krstičević i Pudar analiziraju Hajduk i Dinamo te šalju jasnu poruku
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 19. prosinac 2023. 13:48

Tri porotnika, apsolutno naklonjena Hajduku, ali i sa snagom objektivnosti: Dražen Mužinić, Mišo Krstičević i Ivan Pudar, sva trojica značajni veterani "bijelih" u svojim komentarima digli su palac u vis, u odnosu na rezultat derbija. Logično, ipak "rezultat nije trend nego ključna svrha dvoboja". Osvajanje boda na maksimirskom stadionu "prgava familija" proslavila je u trijumfalnom raspoloženju.

A što se tiče kvalitete derbija, to jest prikazane igre, Pudar i Krstičević su učinak aktera ocijenili s jedva prolaznom "šesticom", dok je Mužinić bio popustljiviji, po njemu je to bilo za "sedmicu".

- Gušta‘ sam jedino u borbenosti aktera, u potrošenoj energiji, žestini u svakom duelu – rekao je Frfa Mužinić.

U danima uoči derbija u taboru Hajduka mnogi su se nadali, ali i vjerovali kako će "bijeli" u izravnom dvoboju pokazati svoju snagu, odigrati na pobjedu, što se nije dogodilo. Prevladala je pragmatičnost trenera Hajduka Karoglana, a to je igra na pozitivan rezultat, u stvari na jedan bod, što splitsku momčad dovodi u nadmoćniji položaj u odnosu na rivala na temelju osvojenih bodova u međusobnim susretima. "Ali to je utješna prednost, naslov prvaka, onaj konačni, na dugom je štapu".

U najavnoj analizi super derbija Pudar je na temelju igre obrane proglasio Hajduka favoritom, da bi u završnoj misli kazao da će "glavni igrači biti vratari, pa se može dogoditi da utakmica završi 0-0". Međutim, Danijel Zagorac je praktično bio nezaposlen, dok se Ivan Lučić predstavio s dvije izvanredne obrane (šutevi Ristovskog i Ademija), te je svojom mirnoćom uvelike pridonio sigurnosti defenzivnog reda Hajduka.

Trio komentatora se složio, kazali su da im je to bilo lako ustanoviti: "Dinamo raspolaže bogatijim igračkim kadrom" pri čemu je "dovoljno baciti pogled na klupu za pričuve". Radi ilustracije kod "modrih", devetorica su prvotimci s obilatim nastupima Nevistić, Moharrami, Ljubičić, Kulenović, Marin, T. Halilović, Sučić, Bulat, Vidović, te povremeni Benhrauer, Rukavina i D. Jurić, a kod "bijelih" par igrača za uskakanje u prvi sastav: L. Kalinić, Mikanović, Elez, Odjidja Ofoe, Dajaku, eventualno Trajkovski, te dojučerašnji juniori: Buljan i Jurić Petrašilo bez nastupa, zatim s po pet nastupa Lauš (ukupno 117 minuta) i F. Čuić (105), dva nastupa Brajković (75) i Hrgović jedan nastup (14 minuta).

Otud je trener "bijelih" Mislav Karoglan imao skučene mogućnosti promjena, pa je na kraju krajeva logična igra na kartu osvajanja jednog boda.

Kad smo kod ocjene pojedinačnih učinaka svi su se odreda opredijelili za Takura Kaneka, kao igrača broj jedan, zbog igre u prvom poluvremenu, dok je u nastavku Ismail Diallo, uz obilatu pomoć Emira Sahitija, ipak nekako izlazio na kraj s vižljastima Japancem. Po mišljenju Pudara ključni igrač Hajduka bio je Zvonimir Šarlija, dok je znatno više očekivao od "Martina Baturine, dečka koji je postao preopterećen, te pogotovo od Marka Livaje, kojega je "pojeo" Theophile -Catherine". I Krstičević i Mužinić se slažu, s jedne strane je "Bruno Petković nadmašio Livaju, bio je znatno aktivniji i to najviše zato jer uz sebe ima Mišića, dok je Livaja bio osamljen".

image
GORAN MEHKEK Cropix

U fokusu je bio doprinos dvaju stalno istaknutih talentiranih igrača - Baturine i Rokasa Pukštasa. Ta dva mladića "nisu blistali, ostali su dužni", ali je svejedno Mužinić uvjeren kako "Pukštas stalno napreduje, razvija se fenomenalno", pa uspoređujući kapacitete te dvojice "Pukštas je kompletniji igrač, Baturina je pretjerano svilen".

Što očekivati od proljetnog nastavka?

Krstičević: "Hajduk mora pribaviti osjetna pojačanja u izgradnji i realizaciji, koliko puta će se ponavljati kako Livaja ne može ostajati tako sam".

Pudar: "Konkretni zadatak za sportskog direktora: ofenzivni vezni, još jedan špic, te lijevo krilo".

Mužinić: "Vodstvo kluba polaže ispit, dovedite pojačanja, a ne prinove".

Izravna poruka trojice vrlo zaslužnih igrača Hajduka protkana njihovom čežnjom, kao i svih koji pripadaju obitelji splitskog kluba, izazvana je velikom šansom da "bijeli" napokon prekinu najduži post u povijesti kluba: devetnaest sezona bez naslova prvaka države. A to je doslovno: sada ili tko zna kada, što je sigurno jasno i predsjedniku Lukši Jakobušiću. Jer, kako je rekao Ivan Pudar "na proljeće se neće moći računati na slabosti rivala Rijeke i pogotovo Dinama..."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 01:29