JOSKO PONOS Cropix
VRHUNSKA ALTERNATIVA

Leko će na Šubićevcu izvaditi Hajdukovog Ferrarija iz garaže? Da, ali samo ako Livaja neće moći...

Ove sezone još niti jednom nije odigrao 90 minuta u komadu. Smiješi mu se velika prilika
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. ožujak 2023. 22:55

Emir Sahiti sigurno, a vrlo vjerojatno i Anthony Kalik, trebali bi biti spremni za utakmicu sa Šibenikom na Šubićevcu. Kad je u pitanju Marko Livaja, još se ništa ne zna.

Ozljeda najboljeg strijelca Hajduka i HNL-a, te njegovo eventualno neigranje, otvara vrata “garaže” za još jedno veliko ime Majstora s mora. O Nikoli Kaliniću se, naravno, radi. Izlazi li, dakle, protiv Šibenika “Ferrari iz garaže”?

Kad je došao u “bile dvore” na zimu prošle godine, Kalinić je najavljen kao veliko pojačanje, dolaskom bivšeg reprezentativca zaokružen je veliki prijelazni rok Hajduka u kojem su za splitski klub uz Kalinića potpisali još i Francisco Ferro, Lukas Grgić, te još jedan povratnik na Poljud, Dino Mikanović. Međutim, nije krenulo prema očekivanjima...

Iako je ove sezone u rujnu dva puta zabio Slavenu Belupu i Rijeci, dogodila se nesreća. Kalinić se ozlijedio protiv Istre 1961 17. rujna prošle godine, radilo se o rupturi mišića. Stanka je bila duga, na teren se vratio tek 22. siječnja ove godine, na poljudskoj utakmici sa Šibenikom zaigrao je desetak minuta. U sljedeća dva ogleda Splićana, koja su za njih bila pogubna i porazna jer su doživljeni porazi od Istre 1961 (0:3) i Rijeke (1:2), igrao je tek nešto više od 20 minuta, ali je bio asistent na Poljudu protiv Riječana.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Niti jednom 90 minuta

U proljetnom dijelu sezone najviše je minuta skupio protiv Gorice, igrao je pola sata, a postigao je i pobjedonosni pogodak za Hajdukov trijumf od 2:1. Međutim, tim pogotkom nije kod Ivana Leke zaradio status igrača koji će u sljedećem kolu igrati u velikom derbiju protiv Dinama u Maksimiru, u onom teškom maksimirskom porazu od 0:4 ostao je na klupi. Opet je dobio skromnu minutažu (23 minute) u idućem okršaju i poljudskom porazu Hajduka od Lokomotive (3:4), dok je nakon toga u sudaru s Osijekom u Gradskom vrtu ostao na klupi. U posljednjem kolu prije okupljanja reprezentacije sa Slavenom Belupom na Poljudu (pobjeda Majstora s mora 1:0) igrao je dvadesetak minuta.

Ove sezone Nikola Kalinić nikad na travnjaku nije proveo svih devedeset minuta. Trener Ivan Leko imao je Marka Livaju, čovjeka koji zabija kao na tekućoj traci, jasno je bilo da kraj njega Kalinić ne može dobiti mjesto u špici, a glavni čovjek Hajdukove struke ne odlučuje se igrati s dva klasična napadača, Livajom i Kalinićem. Uz Livaju je Leko stavljao i Mlakara, Kalinić je u proljetnom dijelu sezone stalno bio pričuva. Je li sad konačno došlo vrijeme da Nikola Kalinić u Šibeniku starta od prve minute? Naravno, ukoliko neće moći Livaja...

Pa, nekako se nameće da bi to upravo trebalo biti tako, nekako je logično za pretpostaviti da bi Kalinić trebao biti taj koji može najbolje nadoknaditi neigranje Livaje. I da bi upravo on mogao zabijati kad ne zabija hrvatski reprezentativac, koji se ozlijedio na utakmici s Walesom.

Mnogo puta smo mogli pročitati onu rečenicu koja je gotovo postala nematerijalna baština kad je Hajduk u pitanju:

”No Livaja, no party!”

Hajduku je stvarno uvijek bilo teško bez Livaje. Hoće li se nakon sudara na Šubićevcu pojaviti nova:

”No Livaja, Kalinić party!”

Na Leki je odluka hoće li “poljudski Ferrari” pustiti iz garaže...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 19:16