ANTE CIZMIC Cropix
PREMIJERA U SUPERKUPU

Leko ima samo jednu dvojbu u sastavu za Dinamo, a na Maksimiru Hajduk istrčava u - zelenom dresu

Splitski klub odlučan je kontra Dinama ostaviti mnogo bolji dojam nego u zadnjem dolasku u Maksimir
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. srpanj 2023. 17:06

Vraća se Ivan Leko na Maksimir, nakon četiri i pol mjeseca ponovno dovodi Bijele na travnjak, koji je prošle sezone bio prekretnica u njegovim razmišljanjima.

- Najteže mi je pao poraz od Dinama - toliko je puta naglasio Leko u rezimeu sezone.

Nakon teškog poraza u prvenstvenom dvoboju okrenuo je Leko sustav igre, tri dana kasnije u četvrtfinalu Kupa u Osijeku na teren izveo formaciju 4-2-3-1, koju će i u subotu prezentirati na Maksimiru. Promijenio je vratara, umjesto Sentića u postavu gurnuo Lučića, što je bila i jedina velika promjena u odnosu na momčad koja je započela proljeće. Kako je tada krenuo, tako je i nastavio sljedeća četiri i pol mjeseca. U dvoboju s Dinamom na Poljudu, u splitskom derbiju, zaključao je obranu, odigrao remi, koji se šahovskim rječnikom naziva “velemajstorski”. Ne zbog prekrasne igre, već zbog činjenice da je protivnika onemogućio u napadu držeći pritom remi kao primarni cilj. Što od Lekinog Hajduka možemo očekivati u subotu?

Glavna intencija

Sve što smo gledali od početka ožujka vidjet ćemo sad u Superkupu - Hajduk koji s prepoznatljivim i uigranim sustavom igra strpljivi nogomet u kojem nema previše rizika. Sama činjenica da Bijeli nisu primili pogodak u zadnjih osam dvoboja prošle sezone jasno sugerira gdje je fokus igre Splićana. Na čvrstoj defenzivi, koja kreće od napadača do zadnje linije, glavna je to intencija Lekina nogometa.

image
JOSKO PONOS Cropix

Prošle subote u zadnjoj pripremnoj utakmici Hajduk je svladao Trabzonspor u susretu koji je još jednom ponudio jasnu sliku svega onog na čemu inzistira strateg Splićana. Momčad je za Superkup pripremao bez Livaje, u takvoj igri napadački teret ide prema krilima, a na tim pozicijama u Maksimiru će po svemu sudeći biti Dolček i Sahiti. Krilni igrači su ti koji stvaraju višak, otvaraju prostor i za ulazak bekova Sigura i Melnjaka. Na taj način su Bijeli stvarali prigode protiv Bjeličina Trabzonspora. Bjegovima krilnih igrača, ubačajima bekova. Ali, s druge strane, i Trabzon je imao svojih opasnih situacija. Primarno iz udaraca sa distance jer dvije vratnice i greda došle su upravo iz takvih prigoda.

- Trabzon je tek počeo pripreme, nedostajalo im je deset igrača, a mi smo igrali zadnju utakmicu na pripremama. Zato nećemo od pobjede raditi nikakvu veliku priču - poručio je Leko nakon Trabzona.

S pravom je strateg Bijelih pozvao na oprez jer Dinamo nije daleko od klase Trabzona. Hajduk će u subotu na Maksimiru s druge strane imati kvalitetnog protivnika kojem nikako ne smije ostaviti puno prostora za udarce prema vratima Lučića. Leko je momčad stabilizirao, mjesecima je gradio sustav i automatizme igre.

- Imamo 12-13 startera - rečenica je splitskog stratega kojom objašnjava najuži kadar na koji računa u bliskoj budućnosti.

Jedina dvojba

Za subotu je dvojba Dolček - Dajaku praktički i jedina jer vratar, zadnja linija, dva korektora sredine, playmaker, centarfor i krilni napadač, pozicije su na kojima nema upitnika. Mogu se dogoditi kasnije, ali za početak sezone gotovo sve je jasno. Momčad koja je završila sezonu izgubila je nekoliko igrača iz rotacije (Fossati, Awaziem, Borevković, Lovrencsics, Simić, Anello, Kalinić), ozlijeđen je Mikanović, ali jedino je novi stoperski tandem prava velika promjena. I ulazak jednog krila (Dolček/Dajaku), ali i ta se promjena događa jer nema Livaje. Najveći dio ekipe je odavno posložen, službene utakmice tek trebaju pokazati kako će funkcionirati stoperski par Ferro - Šarlija, koji je zamijenio Awaziema i Borevkovića, tandem središnjih braniča koji je završio prošlu sezonu. Ali, imali su pripreme, uigravali su se i pritom nisu pružili povoda za sumnju. Od utorka je igrač Hajduka i bek Fahd Moufi, ali ostaje pitanje hoće li ga i koliko Leko koristiti u Superkupu s obzirom na to da će s momčadi dotad odraditi samo nekoliko treninga.

Lekin je Hajduk spreman za Maksimir, a trener Bijelih željan u svom drugom dolasku na zagrebački travnjak pokazati da njegova momčad vrijedi puno više od onoga što je odigrala u veljači. Pritom je strateg Bijelih motiviran dokazati i svoju trenersku vrijednost jer ona “četvorka” još uvijek peče. Međutim, svim promjenama koje su uslijedila nakon tog bolnog poraza i Leko nam je pokazao da može bolje, da ima snage i znanja iz momčadi izvući ono najbolje što posjeduje svlačionica Hajduka.

Veliko nestrpljenje

Zato s nestrpljenjem svi očekuju subotnji ogled, utakmicu koja bi trebala potvrditi zrelost momčadi koja se izgradila na “ruševinama” zimskog maksimirskog poraza. Motiva je mnoštvo za kompletnu momčad, ali možda najviše za Leku koji traži svoju satisfakciju u borbi za drugi trofej. Prvi je podigao protiv Šibenika, ali ovaj kontra Dinama nosi veću težinu ma koliko uvijek pričali “svaki je trofej isti”. Nijedan nije isti, a objasnili smo zašto je subotnji poseban. Važniju i težu utakmicu na klupi Hajduka Leko još nije imao. Do finala Kupa je prolazio kroz teške dvoboje, ali Superkup s Dinamom na Maksimiru je taktička i psihološka zadaća. Ogromna.

U konačnici treba dodati još jednu biti činjenicu - Hajduk koji ćemo gledati u subotu na Maksimiru bit će formacijski identičan momčadi koja će se formirati do kraja ljeta. Međutim, igrački će biti potpuno drukčiji. Kad se vrati Livaja nakon suspenzije, zatim kapetan Lovre Kalinić i prvi stoper Elez, već je druga priča na terenu. Pored njih trojice očekuju se i pojačanja, a jedno je već i stiglo. Zato, kakav god bio “bijeli ansambl” u subotu, ljepšu i ugodniju “muziku” svirat će u sljedećih mjesec dana. Barem tako najave govore...

6

mjeseci odradio je Leko na klupi Hajduka i osvojio Kup

Na Maksimiru prvi put u zelenom dresu!

Na premijeru nećemo dugo čekati, već u subotu Hajduk će na Maksimiru istrčati u zelenom dresu kojeg su Splićani nedavno promovirali kao treću opciju za novu sezonu. U crveno-plavom ne mogu zbog domaćina u modrom, u bijelom također ne mogu jer nemaju komplet s donjim dijelom opreme, a pored svega, razvidno je da bi novi dres htjeli promovirati u važnoj utakmici vrijednoj trofeja.

Zeleni dres u prodaji ide bolje nego u prošloj sezoni onaj zlatni, koji je tada imao status treće opcije. U manje od mjesec dana prodano je više od dvije tisuće zelenih dresova koji su se dopali navijačima. Hoće li biti i hajdukovcima sretni u subotu, da u zelenom dresu osvoje i prvi trofej, tek ćemo vidjeti...

Inaće, navijačima Hajduka za predstojeći je Superkup osigurano tri tisuće ulaznica po cijeni od 10 eura za južnu tribinu maksimirskog stadiona. Prodaja ulaznica počela je u Odjelu za članstvo u ponedjeljak poslijepodne, a prodavat će se do četvrtka u 20 sati. Prilikom kupnje nužno je imati osobne dokumente s obzirom na to da su ulaznice personalizirane.

LEKO PROTIV DINAMA

26. veljače 2023.

Dinamo - Hajduk 4:0

30. travnja 2023.

Hajduk - Dinamo 0:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 20:09