VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
NOVO RUHO BIJELIH

Leko je promijenio obranu i stvorio drugačiji Hajduk. U njegovim rošadama profitirala su petorica igrača

Trener splitskoga kluba standardizirao je jedanaestoricu koja je sposobna dobivati utakmice u seriji
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. svibanj 2023. 10:45

Već smo konstatirali, Leko ima startnu postavu za finale Kupa. Ne bude li nepredviđenih okolnosti, neke više sile s ozljedama, Hajduk je standardizirao postavu koja može pobjeđivati u nizu i pritom ne primiti pogodak. Nakon siromašne serije u travnju, osvojenih tek šest bodova u pet utakmica, Bijeli su u svibnju okrenuli “ploču”. Dvije pobjede zaredom pridodale su se nizu od pet susreta u kojima nisu primili pogodak. Pritom je obrana došla u prvi plan, a uz zadnju liniju na površinu je “iskočio” Marokanac Benrahou. Fantazist, prava “desetka” koja ima prekid, ima loptu “s očima”, a zna i zabiti.

Momčad drukčije diše

Pritom nije inertan u defenzivnim zadacima, nije mu strano uklizati, napraviti prekršaj, vratiti se na svoju polovicu. Sve smo to vidjeli od omalenog, ali hitrog i vižljastog Marokanca, koji je oplemenio igru Hajduka.

image
DUJE KLARIC Cropix

Ipak, nije on jedini, kompletna momčad drukčije diše, drukčije razmišlja tri mjeseca nakon Lekine premijere. Od Šibenika, one olujne nedjelje sredinom siječnja, do danas se jedino vrijeme malo promijenilo. Kiši i dalje nad Splitom, ali Lekina nogometna ideja, prezentacija momčadi na terenu i sam izbor postave, bitno su drukčiji u odnosu na start. Nekoliko je rezultata odredilo smjer stvaranja momčadi, a ključni trenuci za standardizaciju ekipe događali su se u porazima.

Nakon debakla u Puli (0:3), Leko je za sljedeći dvoboj pokušao s Melnjakom na stoperu. Defenziva se u svim linijama odmah pokazala kritičnom točkom, a krenule su i ozljede (Borevković, Kalik), koje su se kasnije pojavljivale u velikom broju i seriji. Poslije Pule je “protresao” obranu, nakon poraza od Rijeke modificirao sustav, s tim da je Capan zaigrao uslijed ozljede Grgića na zagrijavanju. Inače bi Leko ostao vjeran kadru kojeg je do tada imao podcrtanog za početnu postavu. Još dva susreta je igrao u 3-4-2-1, a onda je novi poraz, deklasiranje u derbiju, donijelo i novu, ključnu promjenu. Prvog dana ožujka Leko je za Kup u Osijeku vratio sustav na 4-2-3-1, a uz to je promijenio vratara i stopera. Sentić i Ferro su preselili na klupu, šansu je uz Vuškovića ponovno dobio još uvijek neoporavljeni Awaziem.

- U sljedećim utakmicama ćemo igrati s četiri u zadnjoj liniji, ali ne odustajem od svoje ideje - govorio je Leko početkom ožujka.

Sigur iskoristio šansu

Nije pritom precizirao kada će se vratiti na igru s tri stopera i dva visoko postavljena bočna, ali vrijeme prolazi, a Hajduku dobro ide s 4-2-3-1, sustavom kojeg su koristili i Lekini prethodnici. Od Kupa u Osijeku nastavio je Leko raditi na promjenama u kadru, pa je Benrahou deset dana kasnije upravo u Gradskom vrtu promoviran u startera. Danas je Marokanac već dva mjeseca u prvoj postavi, a njegovo uvrštenje podrazumijevalo je i povratak Krovinovića na poziciju korektora vezne linije. Odlično se iskusni veznjak snašao na toj poziciji, zato ne čudi da je Leko uz Livaju najviše ovog proljeća u kontinuitetu vjerovao Krovinoviću.

U ožujku je Leko stvarao podlogu, a najveća iznenađenja slijedila su u travnju, mjesecu koji je Hajduk kao klub “razapeo” na dvije strane. Na HNL i Final Four Lige prvaka mladih. Prigode beru jagode, stara je poslovica u kojoj je uličnim rječnikom sažet i život sportaša. Prilika se u travnju pomalo nenadano ponudila Siguru, 19-godišnjaku koji s juniorima nije otišao u Ženevu, a ozljedama Lovrencsicsa i Mikanovića ostao je Leko bez alternacije za desni bok.

- Sigur nije bek nego vezni, ali može igrati i beka - objasnio je Leko.

Tako je Sigur postao prvotimac, igrač s najvećim probojem iz drugog plana ove sezone. Nije prošao pripreme kod Leke, računalo se na Đolongu kao alternaciju za desnog beka, ali krajem travnja nije bilo ni juniora, ni iskusnih. Ostao je Sigur. Kao što je na stoperskoj poziciji Vušković prepušten juniorima, Ferro pretrpio ozljedu, na Simića nije Leko računao, a Prpić je dugo izvan pogona. Borevković i Awaziem su dobili, a potom i zgrabili priliku. Na desnom krilu se vratio Sahiti, na zadnjem veznom je dirigentsku palicu dobio Krovinović. Četvorica igrača su dobila Lekine travanjske ponude i svi su spremno odgovorili izazovu.

Tim putem smo dobili današnju startnu postavu. Dva desna beka ozlijeđena, Vušković u posebnom programu, Simića i Nikolu Kalinića trener ne vidi u značajnijoj minutaži, a juniori zabavljeni lovom na treći uzastopni naslov prvaka, shodno tome rijetki dobivaju prvoligaške prigode. I na kraju, samo se rezultat pamti, a trofeji bilježe...

Dobitnici i gubitnici u stvaranju aktualne poljudske momčadi

U siječnju je Leko debitirao na klupi Hajduka, u veljači modificirao nogometnu ideju, u ožujku se vratio provjerenom sustavu tražeći idealni stoperski par ukomponiravši pritom u momčad desetku Benrahoua. U travnju je dobio Sigura i oporavljenog Sahitija na desnoj strani, standardizirao stopere Awaziema i Borevkovića, te Krovinovića i Pukštasa kao tandem korektora vezne linije. Nakon tri i pol mjeseca, stigao je i rezultat. Tako se gradio Lekin Hajduk, koji dva susreta zaredom pobjeđuje u dominantnoj maniri. Rekli bismo u šampionskom stilu, ali nažalost po hajdukovce, prekasno su prebacili u “šestu brzinu”. Mjesecima su se tražili na više razina, danas napokon i najvećim dijelom pronašli, ali premalo je ostalo do kraja, samo finale Kupa od bitnijeg nogometnog sadržaja.

PLUS

Ivan Lučić - doveden je kao zamjena Sentiću, ali već dva i pol mjeseca bivši čuvar mreže Istre standardni je vratar Hajduka.

Niko Sigur - 19-godišnji desni bek iz Kanade iskoristio je ozljede Lovrencsicsa i Mikanovića, postavši član prve postave u posljednjih pet dvoboja.

Yassine Benrahou - mjesec i pol bio je pričuva, da bi od sredine ožujka dobio status prvotimca u ulozi “desetke”.

Toni Borevković - u tri navrata je dobivao prigode, dvaput se nije iskazao, ali od kraja travnja igra u obrani koja ne prima pogotke.

Luka Vušković - trenutno izvan treninga, ali veliki je dobitnik Lekina proljeća, sa 16 godina odigrao osam utakmica u nizu.

MINUS

Karlo Sentić - trebao je biti projekt ovog proljeća dok ozljedu liječi Lovre Kalinić. Međutim, 21-godišnji vratar branio je tek mjesec dana, do kraja veljače.

Stefan Simić - igrao je do sredine veljače, od tada ga tri mjeseca nema “na mapi”, uvijek u pričuvi.

Anthony Kalik - ozlijedio se krajem siječnja u Puli, od tada još nije zaliječio ozljedu.

Dominik Prpić - najveće osvježenje na startu proljeća, ali 19-godišnjak se ozlijedio pred tri mjeseca i nema najave kada će se vratiti u kadar. (jr)

Faze stvaranja momčadi kroz protekla tri mjeseca

FORMACIJA 3-5-2

(Šibenik, 22. siječnja)

Sentić - Borevković, Awaziem, Prpić - Mikanović, Kalik, Grgić, Krovinović, Melnjak - Livaja, Mlakar

FORMACIJA 3-5-2

(Rijeka, 5. veljače)

Sentić - Simić, Awaziem, Melnjak - Mikanović, Pukštas, Grgić, Krovinović, Sahiti - Livaja, Mlakar.

FORMACIJA 3-4-2-1

(Varaždin, 11. veljače)

Sentić - Simić, Awaziem, Prpić - Lovrencsics, Fossati, Capan, Melnjak - Pukštas, Krovinović - Livaja.

FORMACIJA 3-4-2-1

(Dinamo, 26. veljače)

Sentić - Vušković, Ferro, Melnjak - Lovrencsics, Fossati, Capan, Anello - Pukštas, Krovinović - Livaja.

FORMACIJA 4-2-3-1

(Osijek u Kupu, 1. ožujka)

Lučić - Mikanović, Awaziem, Vušković, Melnjak - Fossati, Grgić - Pukštas, Krovinović. Mlakar - Livaja.

FORMACIJA 4-2-3-1

(Osijek u HNL-u, 12. ožujka)

Lučić - Mikanović, Ferro, Vušković, Melnjak - Krovinović, Grgić - Pukštas, Benrahou, Mlakar - Livaja.

FORMACIJA 4-2-3-1

(Varaždin, 22.travnja)

Lučić - Sigur, Awaziem, Ferro, Melnjak - Grgić, Fossati - Sahiti, Benrahou, Mlakar - Livaja.

FORMACIJA 4-2-3-1

(Lokomotiva, 7. svibnja)

Lučić - Sigur, Awaziem, Borevković, Melnjak - Pukštas, Krovinović - Sahiti, Benrahou, Mlakar - Livaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:47