Trener Hajduka Ivan Leko dobio crveni karton, sudac Dario Bel, 15. srpnja 2023.

 GORAN MEHKEK Cropix
PET OTVORENIH PITANJA

Leko ne smije dozvoliti novo prosipanje, već sada može Dinamu prirediti pakao: ‘On nam strašno nedostaje...‘

Novo prosipanje bodova kompromitiralo bi šampionski start splitskoga kluba
Piše: Toni RoićObjavljeno: 17. rujan 2023. 10:08

Poslije 15 dana pauze petoplasirana Gorica i vodeći Hajduk ponovno izlaze na prvenstvenu scenu u okviru 8. kola, iako je za oba kluba ovo sedma ligaška utakmica u sezoni jer imaju odgođenu s Rijekom domaći, a s Osijekom gosti iz Splita. Stadion u prijestolnici ravnice južno od Zagreba je rasprodan još sredinom tjedna, a da je bilo i dvostruko više od 4.000 ulaznica na raspolaganju, vjerojatno bi bilo isto. Hajdukovi navijači su u euforiji jer napokon očekuju borbu za naslov prvaka do posljednjeg kola, dok je Gorica nakon dvije lošije sezone opet u rezultatskom uzletu i ne kani ustuknuti ni pred kim.

- Za nas je ovo bila najlakša utakmica za pripremiti, a iz nje puno možemo izvući i dobiti. Uz ogroman respekt prema Hajduku nećemo je unaprijed otpisati, želimo imati ozbiljnu ulogu u njoj i očekujemo pozitivan rezultat. Momčad je kroz treninge reagirala čak motiviranije od mene i uvjeren sam da ćemo odigrati dobru utakmicu ove nedjelje - odlučan je trener domaćih Dinko Jeličić, koji nakon povratka iz Saudijske Arabije, gdje je tri mjeseca vodio Al Nassr i Cristiana Ronalda, želi konačnu afirmaciju u Hrvatskoj.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Gorica mu je poslije odlaska Željka Sopića u Rijeku dala tu priliku da nakon 25 godina trenerskog rada dobije trajni angažman u ozbiljnom prvoligaškom klubu (prije je imao samo četiri utakmice s klupe Rudeša), a Jeličić je zadatak shvatio kao misiju u kojoj nema pravo na pogrešku. Krenuo je sigurnom pobjedom 2:0 u prošlom kolu s Rudešom, dok je u pauzi odigrao 1:1 u test-dvoboju s Dinamom, što su uz ukupno devet osvojenih bodova odlične naznake da se stvar otpočetka razvija u željenom smjeru.

Prirodno mjesto

Mala je nesreća za njega i domaće što će im zbog tri žuta kartona izostati ove sezone izvrsni Merveil Ndockyt, koji je davao ton napadačkoj igri i zaista bio igrač prevage, ali imaju Turopoljci dosta aduta iz sjene, koji mogu iskočiti dobitnim potezima. Naglasak u njihovoj igri bit će na kolektivu, kompaktnosti i borbenosti, s ključnom željom da se onemogući Hajduka u dominaciji. Bunker i povlačenje u obranu za Jeličića nisu opcija i zato mnogi očekuju otvorenu utakmicu visokog ritma, s prilikama na obje strane.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

- Očekujem Hajduka kao i dosad, naglašeno ofenzivnog u visokom ritmu trke i s vrlo intenzivnim opterećenjem, naročito po krilnih pozicijama, te Livajom koji u svakom momentu jednim potezom može riješiti utakmicu. Nakon dugog niza godina Hajduk je u stabilnosti da je realno očekivati da bude do kraja u fajtu za titulu, ali mi smo se pripremali sukladno našoj percepciji kako ih doživljavamo. To nekad može ispasti super, a nekad na terenu stvari mogu otići u drugom smjeru. Hajduk je doveo još nekoliko kvalitetnih igrača, mislim da će startati barem jedan od dvojca Uremović - Žaper, ali s kolektivnim pristupom mi možemo iskompenzirati njihovu kvalitetu i gledati kako doći do situacija da nešto zabijemo i dođemo do bodova, koji su i nama cilj - zaključio je strateg Velikogoričana.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Nakon odrađenih pet utakmica suspenzije zbog incidenta u Superkupu protiv Dinama, u srcu Turopolja konačno se na klupu Hajduka vraća Ivan Leko. Iako je izjavio da se “s tribina bolje vide stvari”, ipak je njegovo prirodno mjesto na klupi uz teren, odakle ga igrači mnogo bolje čuju i razumiju.

Zapeo na zadnjoj prepreci

Njegov asistent Adnan Čustović odradio je privremenu ulogu vođenja momčadi vrlo dobro, ali zapeo je na posljednjoj prepreci da ostane stopostotan. Istra 1961 slavila je na Poljudu 1:0 i ostavila sve hajdukovce u šoku i nevjerici. Očekivan je bio oporavak laganom pobjedom 6:0 u kup-dvoboju s niželigašem Omladincem iz Gornje Vrbe, ali tek će gostovanje u Velikoj Gorici otkriti je li Hajduk sposoban vratiti se na onih pet od pet prije Puljana, čime je zaradio 15 bodova i vodeće mjesto na ljestvici.

U međuvremenu naradio se i sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Filip Uremović, Mihael Žaper i Aleksandar Trajkovski, novi su članovi Hajduka, svi će i kandidirati za nastup protiv Gorice, a bez obzira koliko igrali ili ne, za svakog Leko vjeruje da će biti pojačanje. Nasušno bi bilo potrebno da to bude iskusni krilni napadač Trajkovski jer kako kaže Leko “ne možemo očekivati da Livaja sam postigne 60 golova”.

Najviše strateg Splićana žali za ozlijeđenim Rokasom Pukštasom, njegova pauza produljit će se na još najmanje 20 dana, a neće protiv Gorice biti ni Dialloa, Kalinića i Vuškovića.

- Strašno nam nedostaje Rokas, koji je odličan u suparničkom šesnaestercu - potvrđuje Leko, ali kada se lovi titula prvaka mjesta za alibije nema, treba popraviti sve što se može i iz svakog pojedinca izvući maksimum za momčad kao cjelinu.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Jasna vizija

Popust se ne može očekivati nigdje, kao što nikoga ne čudi golemi motiv i nabrijanost koje emitiraju domaćini, još i znatno psihološki rasterećeniji od Lekine družine, koja u Turopolju traži ekspresno ispravljanje kiksa protiv Puljana. Novo prosipanje bodova kompromitiralo bi šampionski start i zato je golemi značaj ovog dvoboja za Hajduk, koji poslije njega na Poljudu dočekuje Lokomotivu i Dinamo. S tri boda iz Turopolja, zagrebačke rivale čekalo bi na Poljudu devet krugova pakla.

- Očekujem tešku utakmicu u Velikoj Gorici jer domaći su dobro organizirani i stigao im je novi trener, koji ima jasnu viziju. Moramo prije svega pokazati momčadski duh jer individualna kvaliteta je bitna, ali snaga momčadi još bitnija - naglašava Leko, koji se raduje punim tribinama gdje će opet dominirati Hajdukove boje.

- Naši navijači su nam obveza da budemo pravi od prve minute, jako motivirani i fokusirani - zaključio je Leko.

image

Trener Hajduka Ivan Leko dobio crveni karton, sudac Dario Bel, 15. srpnja 2023.

GORAN MEHKEK Cropix

Pet otvorenih pitanja

1. Može li Bel dokazati da je najbolji?
Delegiranje suca Darija Bela izazvalo je javne polemike, trener Hajduka Leko je poručio “ništa nije slučajno i svašta bih mogao reći”, u Gorici su također negodovali, ali ne javno, ali Osječanin zbog kojeg je Leko odrađivao kaznu, ima veliku priliku pokazati da je možda najbolji hrvatski sudac. Možda će mu biti teško, možda noćima nije spavao, ali neka bude pošteno i bit će heroj u vremenima kada se u sve sumnja.

2. Hoće li Lekin povratak vratiti pobjede?
Preživio je Hajduk četiri ligaške i jednu kup utakmicu bez kažnjenog Ivana Leke, a da Istra 1961 nije odnijela bodove s Poljuda, ne bi se nitko te epizode više ni sjećao. No, Puljani su izazvali neočekivane potrese i nemire na Poljudu, bilo je i kriznih sastanaka s predsjednikom i sportskim direktorom, a sada je na Ivanu Leki da sve vrati u normalu, što se može na samo jedan način, a to je pobjedom protiv Gorice.

3. Koliko mogu Hajdukova pojačanja?
Ivanu Leki ostaje dvojba na stoperu, Šarlija je siguran, ali tko uz njega kad nema Dialla? Elez, Ferro ili ipak debitant Uremović. Iz splitske perspektive najzanimljivije bi bilo pojavljivanje Uremovića u udarnoj postavi jer i Leko i navijači s velikim nestrpljenjem očekuju koliko vrijede tri nova igrača. Mihael Žaper dugo nije igrao i treba mu vremena za uloviti ritam, a Trajkovski je stigao samo tri dana prije Gorice.

4. Kako će Gorica nadomjestiti Ndockyta?
Ono što je Marko Livaja za Hajduk, to je u uvodnih šest utakmica za Goricu bio Merveil Ndockyt. Kongoanac se prebacio s krila u sredinu, bio je latentna opasnost za suparnike, dodavač, pokretač kontri, realizator. I trener Jeličić nije dvojio kada je kazao “Ndockytov izostanak za nas je hendikep”, a na njemu je i da nađe rješenje kako ga nadomjestiti. Većina će prstom uprijeti u Juricu Pršira, negdašnjeg člana Hajduka.

5. Hoće li Maloča zaustaviti svoje?
Obranu Gorice predvodit će dugogodišnji kapetan Hajduka Mario Maloča, koji se nakon osam godina vratio u HNL. “Nisam vjerovao da ću ikada zaigrati protiv Hajduka”, kazao je Maloča, koji će tako biti glavna prepreka planovima kluba čiji je dres nosio i za koji navija. No, neće biti samo on, tu su i vratari Ivan Banić i Božidar Radošević, te Pršir i Kapulica, sve bivši članovi splitskog kluba, dok je s druge strane Kalik bio igrač Gorice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 02:44