Ivan Leko

 Tom Dubravec/Cropix
UOČI JADRANSKOG DERBIJA

Leko: Nije istina da nam nedostaje igrača. To je ružan i kukavički alibi. Protiv Rijeke ćemo napraviti pomak

"Momci treniraju kao psi i taj pristup će nam dobiti puno lijepih stvari", kaže trener Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. veljača 2023. 11:02

Dolazi Rijeka, ali prva su pitanja očekivano bila usmjerena prema pulskom porazu. Tih 0:3 sa Drosine još uvijek su glavna tema svih pitanja vezanih uz Hajduk.

- Nastojati naučiti i ne zaboraviti taj osjećaj boli koji je nastao - poruka je Ivana Leke nakon poraza u Puli.

Što je strategu Bijelih otkrila utakmica na Drosini? Nedostatak pojačanja?

- Utakmica nije ništa previše otkrila. Nismo previše pametniji sada ili prije tjedan dana. Imali smo i prošlu nedjelju dovoljno kvalitete da se pobjedi utakmica. Bilo bi ružno, lažno ili polukukavički tražiti alibi da nam fali igrača. To nije istina.

Kakav je bio osobni osjećaj u Puli? Je li loša izvedba bila iznenađenje, šok...

- Kada gubiš 3:0 tužan si i razočaran. Bilo mi je posebno tužno gledati kako darujemo situacije i golove. Na naših sedam u boxu, a njihovih tri-četiri mi primamo pogodak. Ne mislim da nas je Istra razbila, nego smo mi darovali. Ali, kada izgubiš 0:3, zasuči rukave, šuti i radi.

Nikolu Kalinića ste uveli u 86.minuti, u iznimno kasnoj fazi utakmice.

- U nogometu smo vidjeli da je gotovo tek kada sudac svira kraj ili kad se ti sam predaš. Na 0:3 nemaš velike šanse na 10 minuta prije kraja, zajedno sa nadoknadom, ali sve je moguće. Zato je ušao Nikola, zato je ušao Yassine. Uvijek se treba pokušati isprovocirati situacija.

Planirate li nešto promijeniti u momčadi nakon poraza u Puli? Imate li plan B?

- Planiramo biti bolji tako da je naš plan B ili plan C napraviti sve da naš plan A bude bolji. Nakon tri-četiri tjedna treniranja daleko je to od idealnog Hajduka u našim glavama. Isto kada je bilo lijepo na početku, kada se govorilo o "turbo Hajduku" isto je bilo daleko od nečega konkretnog. Međutim, koliko god rezultat bio očajan i loš, apsolutno nećemo gubiti glavu i nećemo ići u alibi rješenja. Bit ćemo mirni, nastojat ćemo biti bolji i kritični na ono što se vidi na terenu.

Je li Vas poraz naveo na razmišljanje o postupnim promjenama? Sigurno nećete odustati od ideje, ali imate li način kako te ideje postupno uvoditi?

- Svi smo došli ovdje da bi bili bolji. Kada izgubiš utakmicu odmah se pitaš, što je pametno, a što nije. Ja sam uvjerenja da će dobar nogomet donijeti rezultat. Imam ja prijatelja i poznanika koji kažu "vrati se natrag, čekaj grešku protivnika, jer imaš Livaju i dobit ćeš". Međutim, ja idem dobiti jer smo bolji, a ne čekati protvnika. Pokušavamo uvjeriti igrače da smo mi ekipa koja će diktirati tempo i onda prisiljavati protivnika na greške s kvalitetom našeg nogometa. Imate proaktivni nogomet, gdje ti odlučuješ, ali imaš i top rezultat sa reaktivnim nogometom i kažnjavaš pogreške protivnika. Mi vjerujemo u naš put.

U kojem segmentu će Hajduk najprije napredovati?

- U mentalnim i karakternim segmentima, jer mi želimo rasti u svemu. I Momci treniraju kao psi i taj pristup će nam dobiti puno lijepih stvari. Uloge igrača? Nastojimo uklopiti kvalitetu svakog igrača i cilj je imati dobrih 11 na terenu. Danas smo pametniji nego prije pet dana.

Šta je potrebno za funkcioniranje momčadi?

- Tražiti vrijeme, slična je priča kao i ona sa pojačanjima. To su alibiji, isprike, kupovanje nečega. Meni je jasno gdje sam došao, jasni su mi moji motivi. Sve što netko nešto napravi dođe iz poniznosti, velikog rada i momčadskog duha. Iz toga sve dolazi. Kako to postićI? Šuti, radi, i Bog ćete pogledati.

Jeste li radili na prekidima, s obzirom da ste drugi pogodak u Puli primili iz postavljene obrane?

- Ne znam koji gol više boli, prvi, drugi ili treći. Sve situacije su ponovljene milijun puta. Bila su to tri velika poklona. Ne, ne znam je li me prvi pogodak boli više nego drugi.

Sigurno ste gledali Rijeku na Šubićevcu.

- Gledali smo uživo, analiziral sve. I ne jednu, nego četiri-pet utakmica. Ne zato što smo izgubili, nego zato što je to put kako treba raditi. Zato i jest bilo bolno u Puli. Vidim svaki dan koliko svi ljudi koji rade ovdje, od igrača do osoblja, svi daju energije i truda da bi se utakmice pobjeđivale. Rijeka? Činjenica je da su imali dva gostovanja, uzeli četiri boda, novi trener, novi igrači vrlo je jasno što se igra. Gledali smo i prijateljske utakmice, trebala bi biti dobra utakmica u nedjelju. Mi znamo protiv koga ćemo igrati, imamo respekt prema protivniku, ali i mi smo dobri. Međutim, kada si bolji onda trebaš zabiti gol, da iskoristiš taj killer instinkt.

Je li Matija Frigan najopasniji sa riječke strane ili je ipak dominantni kolektiv najveća snaga gostiju?

- Dobri su kao ekipa. Lagani su, mladi, igraju bez respekt. Meni je to lijepo vidjeti, a ofenzivni igrači se uvijek više primjete. Napravili su dobar rezultat, zaslužuju respekt, ali mi smo koncentrirani na nas. Nadam se da ćemo protiv Rijeke vidjeti bitan pomak u odnosu na prošlu nedjelju.

Kako igra Rijeka, koliko je različito od Vaše ideje?

- Rijeka sa novim trenerom igra jedno, a mi igramo drugi nogomet. Vidjet ćemo čiji je nogomet bolji. Imam veliku vjeru u našu pobjedu.



POGLEDAJTE ‘VAR SOBU‘

Jadranski derbi, utakmica od 6 bodova, problem Alena Halilovića, buran Hajdukov tjedan, šokovi u kancelarijama na Maksimiru... Sve su to bile teme u drugoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojoj je gostovao proslavljeni hrvatski trener Ilija Lončarević.

Linker
21. travanj 2024 00:52