GORAN MEHKEK/Cropix
IŠČEKUJE SE ODLUKA

Leko saznao kad mu stiže kazna. Jedan bi ga čin mogao spasiti da ne završi kao Bjelica

S obzirom na žestoki ispad prema sucu, i to ne samo uz teren, prijete mu i teže sankcije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. srpanj 2023. 19:59

Disciplinska komisija HNS-a će o kazni Ivanu Leki, treneru Hajduka, odlučivati u ponedjeljak 24. srpnja. Za taj dan sazvana je njezina sjednica i ne bude li trebalo bilo kakvo dodatno očitovanje, a u pravilu ne treba, taj dan će Leko saznati kaznu.

Komisija je zatražila službena očitovanja od Leke, suca Darija Bela i klubova koje očekuje da će dobiti do petka. Pitanje je hoće li se Leko pokajati i ispričati, možda mu pomogne da kazna bude manja. Mnogi nagađaju što će ga snaći, sigurno novčana sankcija te najvjerojatnije suspenzija.

Nenad Bjelica je kao trener Dinama u veljači 2020. godine dobio mjesec dana zabrane vođenje ekipe, jednako su svojedobno prošli Samir Toplak i Sergej Jakirović zbog isključenja, hoće li to biti obrazac i za Leku? S obzirom na ispad koji je prema sucu imao i nakon završetka prvog poluvremena mogla bi kazna biti u tim gabaritima, a ne samo jedna utakmica ili tek novčana, što bi ga vjerojatno snašlo da se radilo o običnom prigovoru.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Pomoćni trener Hajduka Mario Carević je također dobio mjesec dana kazne 2018. godine. U veljači 2022. godine također u Hajduku pomoćni trener Marius Skinderis dobio je tri utakmice. Puno je raznih primjera...

U svakom slučaju Leko smije voditi Bijele u petak u derbiju s Dinamom, a kaznu će odraditi kad bude pravomoćna jer imat će pravo i na žalbu koja odgađa izvršenje.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Hajduku je sad u interesu da što više otegne taj proces i Leko što kasnije mora "na led" jer na startu prvenstva Bijeli imaju tri derbija. Istina da trener ne igra nego igrači, ali njegova nazočnost ipak nipošto nije nebitna. Kad bi se dogodilo, što je po primjerima koje smo vidjeli moguće, da se radi o vremenskoj kazni, tada bi za Bijele i Leku bilo optimalno da je protegnu i na dio kad će biti reprezentativna stanka. Ako je ikako moguće. Ona, doduše, nastupa tek nakon sedmog kola, nakon što se utakmice HNL-a odigraju početkom rujna.

Sigurno je da Leko ima rok za žalbu osam dana, dakle jasno je da će voditi momčad i drugom kolu s Rijekom na Poljudu, a potom je jedino pitanje kad će se ta Komisija za žalbe sastati jer nekad joj zna trebati dosta vremena, a nekad je znatno brža.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 17:14