ANTE ČIZMIĆ/Cropix
KOMBINACIJE U HAJDUKU

Leku muči kritična pozicija, je li rješenje Marko Livaja? ‘Može biti, ako imaš posjed...‘

Ima Ivan Leko otvorenih pitanja zbog kojih ga može ‘zaboljeti glava‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. listopad 2023. 13:07

Stanka u prvenstvu dobro dođe onome tko je u problemu sa stvaranjem igre i pronalaskom idealnog izbora igrača, a upravo je Hajduk u takvom trenutku. Ima Ivan Leko otvorenih pitanja zbog kojih ga može “zaboljeti glava”, jedno od takvih zasigurno je i tema “desetke”.

Traži Leko rješenje na toj poziciji, prošle subote na Rujevici ponudio je šansu i Anthonyju Kaliku koji je jedno poluvrijeme namjenski odradio, a potom mjesto prepustio Aleksu Trajkovskom. Prethodno je šansu pružao Odjidji, zatim je i Benrahou imao svoje minute, a uz sve navedene nije isključeno da se i Krovinović vrati na poziciju “polušpica”. Puno je rješenja na stolu, ali za sada nijedno nije u kontinuitetu prihvaćeno. Preciznije rečeno, nije se Leko odlučio za jednog od ponuđenih u seriji utakmica. Strateg Bijelih u fazi je traženja rješenja.

Možda mu novinske teme neće biti od pomoći, možda mu ih nitko ne predoči, ali zanimljivo je čuti mišljenja struke, koja je uz to nekoć dijelila svlačionicu s aktualnim trenerom Bijelih. Mario Carević igrao je zajedno s Lekom u šampionskom Hajduku iz 2001. godine. Carević je tada bio polivalentni igrač lijeve strane. Mogao je uzeti mjesto na krilu, na beku, bočnome... Sve pozicije je pokrivao te sezone, ali kasnije je Carević dobivao i ulogu “polušpica”, jer, uz nogometnu ideju, imao je i dovoljno trke u nogama.

Zato je Carević sugovornik s kredibilitetom, čovjek koji je prošao kroz ulogu koju Leko danas traži u Hajduku.

- Uvijek sve ovisi od profila igre, jer prema ideji se traže igrači - objasnit će Carević generalnu postavku.

Krenimo od Kalika, igrača koji je bio iznenađenje u početnoj postavi jadranskog derbija odigranog prošle subote na Rujevici.

- U jednom drukčijem modelu igre može i Kalik biti “desetka”. Znam da ga ljudi primarno vide kao zadnjeg veznog, ali dobro se sjećamo da je u Gorici odlično igrao na poziciji “polušpica”. U Hajduku je drukčiji model igre, tražilo se više presinga na suparničku zadnju liniju, pa je očito Leko procijenio da je Kalik odradio dovoljno za 45 minuta. Kalik mi nije iznenađenje po onome što sam ga do sada gledao u karijeri, ali za Hajdukov model igre sigurno nije prva opcija na toj poziciji.

Prva opcija

Tko je prva opcija, to je pitanje na koje ni Leko za sada nema konkretni odgovor. Marokanac Benrahou je prošlog proljeća bio neprikosnoveni vladar u toj ulozi. Carević će bez okolišanja kazati “najklasičnija desetka”.

- Prava vezna “desetka”. Igrač s najboljim rješenjima, najkreativniji među svim igračima koji pretendiraju na poziciju “polušpica”. Trenutno je prešao na krilo, jer je razvidno da Leko traži neka nova rješenja s novim zahtjevima.

Marokanac je izgubio mjesto u startnoj postavi dolaskom Odjidja-Ofoea. Iskusni Belgijac dobro je poznat Careviću još iz doba kada je Makaranin igrao za Lokeren.

- Pet-šest sezona smo igrali jedan protiv drugog, znam kakve su bile mogućnosti Odjidje. Više je preferirao uzeti “osmicu”, nije bio “desetka” u svom igračkom zenitu, ali, jasno, može igrati i “polušpica”.

image

Mario Carević

NIKŠA STIPANIČEV/Cropix

Međutim, pokazao je Odjidja da je igrač skromnih tjelesnih kapaciteta.

- Istina je da njegova mobilnost više nije na nekadašnjoj razini, ali u susretima gdje Hajduk dominira, gdje se traže lopte u malom prostoru, Odjidja je dobro rješenje. Uz to, ima mirnoću, ne gubi lopte pod pritiskom. Ali, kada se traži presing, kada “desetka” treba odigrati nešto više u obrambenoj fazi, jasno je da nastaje problem.

Apsolvirali smo Odjidju, Benrahoua i Kalika, a što je s Krovinovićem? U mandatu Dambrauskasa igrao je Krovinović na “desetki”, bio puno bliže suparničkim vratima. Danas je “šestica”, playmaker iz dubine. Poput Pirla.

- U mom pogledu Krovinović bi trebao i ostati u toj ulozi. Povukao se u dubinu veznog reda, jer njegove brojke nisu bile takve da bi opravdale ulogu “polušpica”. Na “šestici” se pokazao boljim, korisnijim za ekipu i trebao bi ostati u toj ulozi.

Nastao problem

Četiri igrača smo analizirali na poziciji “desetke”, a poslasticu smo ostavili za kraj. Marko Livaja! Može li Livaja igrati “polušpica”?

- Jasno je da može. Ako imaš posjed, onda preko njega tražiš dubinu i pritom moraš imati dva brza krila. Jasno i napadača koji će koristiti tu istu dubinu - kazao je Carević uz naglasak:

- Mogao bi Livaja igrati “polušpica”, ali ja bih ga koristio na klasičnoj “devetki”. Za povučenog “špica” Hajduku treba drukčiji profil igrača. Odnosno, Hajduk igra tako da ne može istrpjeti “desetku” bez obrambene faze.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Zato je u konačnici i nastao problem s tandemom Livaja - Kalinić, jer prva je ideja bila da solinski centarfor ima Kaštelanina iza leđa, međutim ni Dambrauskas, a pogotovo Leko nisu bili skloni toj ideji. Štoviše, Leko je Kalinića ostavio u kontinuitetu na klupi, dok je Dambrauskas ipak koristio 35-godišnjeg napadača. U današnjem Hajduku čeka se adaptacija tandema Trajkovski-Livaja. Carević jako dobro poznaje Makedonca.

- Družio sam se s Trajkovskim dok je igrao u Waregemu, a moj je klub bio Kortrijk. Trajkovski nije samo krilo, igrao je i klasičnog centarfora. Po konstituciji više izgleda kao prvi “špic”, a jasno je da bi se mogao sjajno složiti s Livajom. Jer, razvidno je da se sve momčadi koje igraju 4-2-3-1 pretvaraju u 4-4-2 u obrambenoj fazi.

Međutim, jasno je, Leko voli intenzitet, želi igrati presing, zbog toga za takvu igru teško može postaviti Livaju i Trajkovskog s tim da bi aktualni kapetan bio povučeni “špic”. Ne! Leko traži “desetku” koja je profilom najbliža Kaliku. Jednom tjelesno moćnijem Kaliku s ofenzivnim osobinama koje je hrvatski Australac pokazivao u Gorici. Igrača koji može doći iz drugog plana i pritom istrčati svoju dionicu u defenzivnom segmentu. To je idealni profil koji za sada evidentno nije pronašao u Odjidji, Krovinoviću, Benrahouu. Može li u Livaji? Može u manje zahtjevnim susretima, gdje je protivnik pritisnut svom “vrataru u prsi”. Ali, ima dosta takvih dvoboja, poglavito na Poljudu, stoga nije isključeno da vidimo tandem Livaja - Trajkovski u napadu s Makedoncem na “devetki”.

Marko Livaja povučeni napadač u AEK-u

Nije Livaji strano igrati na polušpicu, ideja koju i Leko sigurno ima na svojoj tabli već je korištena u prošlosti. Prelistali smo Livajin “karton” u zadnjih pet sezona prije povratka na Poljud.

Livaja je u Hajduku klasični špic, ali godinama je u AEK-u igrao u ulozi povučenog napadača. Prve sezone kod trenera Manola Jimeneza čuvao je leđa Arauju, a godinu poslije kod Marinosa Ouzanidisa bio je “desetka” iza Argentinca Ezequiela Poncea. Oba trenera igrali su sustav 4-2-3-1 gdje je Livaja znao ponekad odigrati i “špica”. Ali samo ponekad, jer najčešće je bio središnji igrač trojke iza usamljenog napadača. Kod Talijana Massima Carrere dobivao je mjesto na krilu u sustavu 4-3-3 u posljednjoj polusezoni, u jesen 2020. u atenskom klubu.

Ali, u Španjolskoj, igrajući za Las Palmas, imao je isključivo ulogu špica. Setien je Livaju držao na “devetki”, iza njega je igrao Jonathan Viera, a na krilo se sklonio Kevin Prince Boateng. Te sezone 2016./17. postigao je pet pogodaka uz četiri asistencije u La Ligi. Godinu ranije, u Empoliju kod trenera Giampaolija, Livaja je jedini pogodak u 17 nastupa zabio igrajući centralnog napadača u dvoboju kontra Fiorentine. U ostalim dvobojima najčešće je igrao na poziciji razigravača.

Učinak startnih ‘desetki‘ u prvih deset ligaških dvoboja

Odjidja-Ofoe 5 startova 311 minuta, 0 golova, 0 asistencija

Benrahou 4 starta, 303 minuta, 0 golova, 0 asistencija

Kalik 1 start, 45 minuta, 0 golova, 0 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 00:20