ANTE CIZMIC Cropix
ČEKA SE ODLUKA

Livaja će se izvući? Ne može ga se kazniti za recidivizam! Evo tko mu određuje kaznu za eksces na Rujevici

Raniji ‘zločin‘ otišao je u zastaru, a to znači da će se primijeniti onaj isti članak 41.
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. svibanj 2023. 14:10

Bilo je to jedno od izvjesnijih finala Hrvatskog nogometnog kupa. Hajduk je protiv Šibenika (2-0) opravdao status favorita i osmi puta Rabuzinovo će "Sunce" godinu dana obasjavati poljudsku trofejnu dvoranu. No, razuzdano slavlje Splićana, poslije trijumfa na Rujevici, "otelo se kontroli"...

Marko Livaja dočepao se megafona i započeo navijanje:"Freze, traktori i seoski putevi...". Potom je ostrašćeno domentuo:"pi**e šibenske, dobit ćete batine"! Navijači Hajduka ferentično su podržali svog idola, no mnogima se Livajina pjesma nije dopala. Primjerice, Šibenčanima...

U međuvremenu, Livajina je interpretacija dosegla razmjere međunarodnog skandala. Iz samo njima znanih razloga Livaju su za sramotno ponašanje optužili i srpski mediji. Njih je valjda zasmetalo spominjanje traktora...

I što sad? Prema Disciplinskom pravilniku HNS-a, Marka Livaju za opisani verbalni delikt može prijaviti bilo koji član nogometne organizacije. Bilo je za očekivati da će to učiniti netko iz HNS-ovog Povjerenstva za natjecanje Hrvatskoga kupa (Davor Ivić, Dario Bel i Josip Brezni). Međutim, nitko od spomenutih ekscesu Hajdukovog napadača nije nazočio, a materijalnih dokaza (video-snimke) nije bilo. Svejedno, na osnovu medijskih napisa, HNS je pokrenuo stegovni postupak protiv Marka Livaje "zbog pjevanja pjesme neprimjerenog sadržaja".

Valja podsjetiti da je Livaja (zajedno s Danijelom Subašićem) već bio podvrgnut disciplinskom postupku zbog sličnog prekršaja, kada je pjesmom omalovažavao osjećaje Dinamovih navijača ("mrzim Dinamo srpsko ime to"). Zbilo se to 5. prosinca 2021. poslije Hajdukove pobjede u Maksimiru (2-0).

Tada je disciplinskim organima Livaju prijavio povjerenik natjecanja Prve HNL Josip Brezni na temelju snimke objavljene na Dalmatinskom portalu. Tom prigodom disciplinski je sudac Alan Klakočer kaznio Livaju s 35.000 kuna. Pri izricanju kazne disciplinski je sudac primijenio članak 84. Disciplinskog pravilnika, koji definira Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika, odnosno igrača. Klakočer je imao na dispoziciji raspon kazne – od novčane sankcije do zabrane igranja šest utakmica.

U medijima se pojavila konstrukcija prema kojoj bi Livaja mogao biti kažnjen kao recidivist. Prema spomenutom članku 84. Disciplinskog pravilnika zapriječena kazna za opetovano ponašanje inkriminiranog djela je tri do dvanaest utakmica neigranja! Međutim, u konkretnom slučaju primjenjiv je članak 41. istog pravilnika, koji sugerira da se ne radi o recidivu, jer je Livajina kazna "otišla" – u zastaru. Budući da je igrač Hajduka sankcioniran novčano, a isteklo je šest mjeseci od počinjenja prekršaja, evidentno je da se ovdje ne radi o recidivu.

Dakle, za Livajin prekršaj, vjerojatno će ponovno biti aktiviran navedeni članak 84. Disciplinskog pravilnika.

No, valja naglasiti kako ovom prigodom postupak neće voditi disciplinski sudac Alan Klakočer budući da se ne radi o utakmici Prve HNL. U ovom slučaju proces protiv Livaje pokreće Disciplinska komisija HNS-a (u čijoj je ingerenciji natjecanje Kupa).

A tko čini Disciplinsku komisiju HNS-a? Predsjednik je Marko Smolek iz Zagreba, a članovi Filip Glavaš iz Osijeka, Krešimir Ćurković iz Zagreba, Josip Mađarić iz Koprivnice i Darko Banić iz Gospića. Neka od spomenutih prezimena znana su u miljeu hrvatskog nogometa. Marko Smolek sin je preminule legende NK Zagreb, Željka Smoleka. Filip Glavaš je pak sin nekadašnjeg predsjednika NK Osijek, Branimira Glavaša, kojega i zastupa u obnovljenom procesu za ratne zločine.

Linker
24. travanj 2024 09:21