Krunoslav Rendulić

 ANTONIO BALIC Cropix
KRUNOSLAV RENDULIĆ:

‘Livaja je bio u krizi, a on ga je probudio. Dinamo? Kriza na Maksimiru završava u zimi‘

"Uopće ne sumnjam da će Gorica doći u Split nadigravati se, ali moraju računati da ih čeka uragan"
Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. studeni 2023. 20:21

S Krunoslavom Rendulićem, bivšim trenerom Gorice, razgovarali smo prošli put pred sudbonosnu utakmicu u travnju u Šibeniku, a koju je Gorica riješila u svoju korist s uvjerljivih 4:0 i nezadrživo krenula u pohod na deveto mjesto i ostanak. Samo sedam mjeseci kasnije Velikogoričani u subotu stižu na Poljud kao četvrta momčad lige i ne bez izgleda da ozbiljno namuče, pa i prikoče vodeći Hajduk, kojeg su ove sezone doma već i pobijedili preokretom i golom Ante Mateja Jurića u sudačkoj nadoknadi za 2:1.

Gdje je tajna preporoda unatoč iznenadnoj promjeni trenera krajem kolovoza (otišao Sopić, došao Jeličić), pita se cijela nogometna javnost, dok navijači Gorice likuju i priželjkuju da ljestvica i na kraju prvenstva izgleda kao sada (istu želju imaju i hajdukovci)?

Maloča pun pogodak

- Često se dogodi da plasman i rezultati ne odgovaraju realnom stanju kvalitete neke momčadi, što mislim da je slučaj i s Goricom. Još dok sam ja prije dvije godine bio trener, ušli smo u krizu i negativnu seriju, a kada ne ide, onda i sreća okrene leđa, umjesto gola, pogodi se stativa, rade se neobjašnjive greške, izgubi se samopouzdanje - pojašnjava Rendulić i nastavlja:

- Ključni preokret dogodio se u zimskom prijelaznom roku 2023. kada su dovedeni dobri i karakterni igrači, koji su s trenerom Sopićem napravili veliki pothvat, a onda je na ljeto napravljena dodatna selekcija. Uprava, a pogotovo sportski sektor na čelu s Marijom Brkljačom, napravili su sjajan posao, vratili Goricu na pozitivni put, a bitno je da su neki igrači koji su bili tu i za mog mandata pronašli sebe. Ponajprije mislim na Juricu Pršira, vratara Ivana Banića, koji je u vrhunskoj formi, te Merveila Ndockyta, koji je igrao odlično do ove nesretne ozljede.

Kad smo već kod usporedbi, koliko je ova Gorica drugačija ili bolja u odnosu na onu s početka ožujka 2022. kad je igrala polufinale Kupa u Splitu i izgubila 1:2? Bila je to vaša zadnja utakmica na klupi, iako ste u prvenstvu bili peti...

- Izdvojio bih dva detalja. Smatram da smo imali slični problem jer ni tada, ni sada nije bilo napadača, koji može zabiti petnaestak pogodaka po sezoni. Kad se sjetim promašaja Matara Dieyea i sad me uhvati muka jer da nismo promašivali, mogli smo komotno biti treći te polusezone. Ono što sadašnja momčad ima bolje je svakako obrana, ne samo jer je najbolja u ligi sa samo devet primljenih golova, već zato što cijela momčad u njoj sudjeluje, igrajući izuzetno odgovorno i disciplinirano. Vratara Banića sam već spomenuo, ali dolazak veterana Marija Maloče bio je pun pogodak jer uz njega je opet na vrhunski nivo došao Krešimir Krizmanić. Baš zbog Krizmanića mi je drago, on ima kapacitet za velike stvari...

Gorica je uz Rijeku ponudila i najstabilniju igru otpočetka sezone, gotovo bez oscilacija i sa samo tri minimalna poraza 0:1 od Osijeka, Varaždina i Rijeke, a ne treba zaboraviti da je krajem kolovoza iznenada ostala bez trenera Sopića?

- To samo potvrđuje čvrste temelje iz prošle sezone, te ciljano dovođenje igrača koje promjena trenera nije poremetila, ostali su na istom tragu, a rad i pristup Dinka Jeličića izuzetno mi se sviđaju. Studiozan je, teži igri, drži balans i čvrsto je s nogama na zemlji. Mirnoću i staloženost prenosi na cijelu momčad, što i donosi tako stabilnu igru, preokrete protiv Dinama i Hajduka.

Može li onda ova momčad i ostati četvrta do kraja, što ovisno o osvajaču Kupa, može biti i europska pozicija?

- S ovakvim igrama može, ali treba uzeti u obzir još neke stvari. Prva je prijelazni rok jer da, primjerice, ode Jurica Pršir, ne vidim tko ga iz aktualnog kadra može nadomjestiti. Druga je najveći konkurent za četvrto mjesto Osijek, koji trenutačno nije na gornjoj granici mogućnosti i sigurno će se na zimu pregrupirati i učiniti sve da prestigne Goricu. No, u Turopolju se ne trebaju brinuti, već i ovo dosad je sjajan učinak i posve mirno i rasterećeno trebaju ići dalje i skupljati bodove.

image

Marko Livaja

JAKOV PRKIĆ/Cropix

Kakvu bi taktiku Jeličić mogao odabrati za derbi na Poljudu?

- Uopće ne sumnjam da će Gorica doći u Split nadigravati se, ali moraju računati da ih čeka početni uragan Hajduka, koji će kao u Osijeku i Puli nastojati što prije povesti. Ako će gosti izdržati, doći će do svojih perioda igre, vjerojatno i šansi, tako da nisu bez izgleda na Poljudu. Uvjeren sam u odličnu utakmicu pred prepunim tribinama.

Kao bivši Hajdukov igrač Rendulić je 2001. osvojio naslov prvaka, ima li ovaj Hajduk šampionski gard?

- Još uvijek je rana faza prvenstva da bi se izvlačilo prognoze tko će biti prvak, pogotovo jer je liga izjednačenija nego ikada. Činjenica je da Hajduk odavno nije bio u boljoj poziciji, ali baš će tri utakmice do kraja godine, među kojima je i derbi u Maksimiru, uvelike determinirati konačni rasplet. Gorica, Lokomotiva i Dinamo teški su zadaci za Hajduk, ali ako odigra kao u Puli, onda se ima čemu nadati. Energija i visoki pritisak s kojim su slomili Istru i suvereno prošli kroz Pulu, najveći su zalog optimizmu.

Koliko je Mislav Karoglan promijenio Hajduk u odnosu na onaj Ivana Leke?

- Karoglan se pokazao fleksibilnijim i bližim igračima od Leke, što je u startu donijelo odlične rezultate, ali dugoročno može biti i dvosjekli mač. Svjestan je on toga, ali kad je uspio probuditi i pokrenuti Marka Livaju, koji je bio u velikoj krizi, onda je napravio golemi posao i samo treba nastaviti po svom - zaključio je Krunoslav Rendulić.

Kriza Dinama nije od jučer, derbi u Maksimiru važniji mu je no ikada

Euforija u Splitu, visoki let u Gorici, a u Dinamu kriza kao nikad od “lige za bedaka” iz 2005. Hoće li zaista Dinamo potonuti do kraja i ostati bez naslova prvaka?

- Kriza u Dinamu nije od jučer, počela je i prije ljeta, a onda je kulminirala borbama za vlast u klubu, što se odrazilo na sportsku politiku i rezultate prve momčadi. Ipak, ta kriza će stati, mislim već u zimskom prijelaznom roku kada će Dinamo težiti maksimalno se pojačati za nastavak sezone. Ono što je najbitnije treneru i mom bivšem suigraču Sergeju Jakiroviću, jest ne zaostati još više za Hajdukom do pauze, a onda poslije i slaviti u one dvije zaostale utakmice. Predbožićni derbi u Maksimiru bit će jedan od najvažnijih ikad - smatra Rendulić. (tr)

Poslije Zrinjskog opet u inozemstvo

Početkom studenog Krunoslav Rendulić (50) završio je epizodu na klupi mostarskog Zrinjskog s kojim je osvojio dvostruku krunu u Bosni i Hercegovini, te prvi put u povijesti s nekim klubom iz te države igrao u skupini europskog natjecanja, konkretno Konferencijske lige. Vrhunac dosadašnje karijere, ali i pogled prema dalje?

- Premlad sam još za ocjenu karijere, ali zasigurno je ovo bila lijepa i dosad najuspješnija trenerska epizoda koju nikad neću zaboraviti. Posebno bih izdvojio dvije utakmice u Konferencijskoj ligi, gdje su nas svi vidjeli kao potpune autsajdere, a bili smo svima konkurentni. AZ iz Alkmaara, koji ima jednu od najboljih nogometnih škola na svijetu, pobijedili smo preokretom od 0:3 do 4:3, a protiv Aston Ville smo u Birminghamu gol za 0:1 primili u četvrtoj minuti nadoknade. Nakon odlaska iz Mostara već sam dobio dosta načelnih ponuda, a cilj mi je inozemstvo - otkriva Rendulić. (tr)

Rijeci je kritičan zimski mercato

Rijeka naslov vreba iz prikrajka?

- Još jedan moj bivši klub iz igračkih dana, koji sada ima kombinaciju vrlo talentirane mladosti i iskustva, te igra jako dobar nogomet. Nikako ih ne treba eliminirati iz utrke za naslov, premda je njima kao i Gorici kritičan zimski prijelazni rok jer moraju prodavati da bi preživjeli, a onda opet iznova - naglašava Rendulić. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 12:03