VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
ONE MAN SHOW

Livaja je golom ili asistencijom sudjelovao kod osvajanja 30 od ukupno 38 bodova Hajduka!?

Najbolji nogometaš HNL-a među svoje ‘mušterije‘ pridodao je i nogometaše sa Šubićevca
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. siječanj 2023. 07:12

U nedjeljnom dalmatinskom derbiju sa Šibenikom, na poljudskom otvaranju prvenstva u 2023. godini, zasjao je nadareni lijevi stoper splitskoga kluba Dominik Prpić, ali Hajduk je ponovno pobijedio na pogon neponovljivog Marka Livaje.

Jedna prava šansa, jedan pogodak za tri boda potpisao je Livaja. Već dvanaesti ove sezone za najboljeg prošlogodišnjeg strijelca Hrvatske nogometne lige, kojemu se i ove sezone prorjeđivanjem konkurencije smiješi isti laskavi naslov.

Ponovio se tako i protiv Šibenika sličan scenarij kojeg smo gledali i prošle jeseni u izdanjima Splićana.

Momčad igra, ali Livaja zabija i rješava. Ukupno je ove sezone u 17 HNL nastupa zabio 12 zgoditaka, čemu je pridodao i sedam asistencija suigračima.

Rijetki dvoboji

Rijetki su uopće dvoboji u kojima najbolji nogometaš prvenstva nije imao statistički učinak pogotka ili asistencije, a ukupno je sudjelovao kod osvajanja 30 od ukupno 38 bodova koje je dosad prikupio Hajduk.

Krenuo je Livaja od prve utakmice, u Puli prošlog ljeta zabio je pogodak za konačnih 2:0 protiv Istre 196. Nastavio u sljedećoj utakmici, ali s dva pogotka u identičnoj pobjedi u Varaždinu.

Na startu dvaput po 2:0 s tri pogotka Livaje za šest bodova Hajduka. Potom je asistirao u porazu na Maksimiru, a zabio je Osijeku u Gradskom vrtu (1:2), u dvobojima gdje Hajduk nije uzimao bodove.

Nova serija

Ali, potom je krenula nova serija u rujnu, ovog puta s asistencijama. Dodavanje u šibenskom remiju, zatim protiv Slavena Belupa i Rijeke na Poljudu, te dva pogotka u remiju s Istrom rujanski je učinak Livaje.

U listopadu je asistirao za oba pogotka u pobjedi protiv Varaždina (2:1), da bi potom u dva susreta zabio tri pogotka Gorici direktno odlučivši oba dvoboja za dodatnih šest bodova na Hajdukovom prvenstvenom kontu.

Istog mjeseca listopada postigao je i zgoditak u neriješenom rezultatu s Dinamom na Poljudu (1:1). Na kraju, u studenome je zabio i asistirao u pobjedi protiv Osijeka na splitskom nogometnom stadionu.

Kada sve zbrojimo, Livaja nije imao statistički učinak u prvenstveniom pobjedama protiv Rijeke na Rujevici (1:0) i Lokomotive u Splitu (2:1), te u koprivničkom remiju, s obzirom na to da u Kranjčevićevoj ulici protiv domaće Lokomotive (2:2) nije niti igrao.

Strašan udio

Nema spora, Hajduk i dalje ide na pogon Livaje. Direktno ili indirektno, ali kada jedan igrač sudjeluje zgodicima ili asistencijama u osvajanju 30 od 38 bodova, onda je sve jasno. Ako, možda nekome i nije sve dovoljno rečeno, dodat ćemo podatak da je Livaja s 12 pogodaka i 7 asistencija imao učešće u više od pola postignutih zgoditaka Bijelih (19 od 35).

LIVAJINA SEZONA U DRESU HAJDUKA

12 POGODAKA

Istra 1961 - Hajduk 0:2 (1 pogodak)

Varaždin - Hajduk 0:2 (2 pogotka)

Osijek - Hajduk 2:1 (1 pogodak)

Hajduk - Istra 1961 2:2 (2 pogotka)

Gorica - Hajduk 0:1 (1 pogodak)

Hajduk - Dinamo 1:1 (1 pogodak)

Hajduk - Gorica 3:1 (2 pogotka)

Hajduk - Osijek 3:1 (1 pogodak)

Hajduk - Šibenik 2:1 (1 pogodak)

7 ASISTENCIJA

Dinamo - Hajduk 4:1 (1 asistencija)

Hajduk - Slaven Belupo 5:1 (1 asistencija)

Šibenik - Hajduk 1:1 (1 asistencija)

Hajduk - Rijeka 2:0 (1 asistencija)

Hajduk - Varaždin 2:1 (2 asistencije)

Hajduk - Osijek 3:1 (1 asistencija)

Nikola Kalinić u klubu 100

Nikola Kalinić nije zabio pogodak u dvoboju sa Šibenikom, ali utakmicu će pamtiti kao posebnu, jer zabilježio je 100. službeni nastup u dresu Hajduka. Tom prigodom iz ruku kapetana Lovre Kalinića dobio je Nikola i uokvireni dres sa svojim prezimenom brojem 100, a sve je proslavio i fotografijom sa suigračima i stručnim stožerom u poljudskoj svlačionici.

Nikola Kalinić je produkt Hajdukove akademije u kojoj je stasao i izrastao u jednog od najboljih hrvatskih napadača u posljednja dva desetljeća. Debi za seniorsku momčad Bijelih upisao je 19.11. 2005. godine, na Poljudu, u utakmici protiv Pule SČ. Nakon nekoliko posudbi vratio se u Hajduk, te je svoj prvijenac zabio 28. srpnja 2007. u pobjedi protiv Intera iz Zaprešića. Otisnuo se u inozemstvo i ostvario sjajnu nogometnu karijeru prije nego što se prošle godine vratio na Poljud. Za Hajduk je u 100 službenih nastupa upisao 51 pogodak uz 19 asistencija. Pored Nikole Kalinića, troznamenkasti broj nastupa za Bijele u aktualnoj momčadi imaju Lovre Kalinić (205) i Danijel Subašić (132).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 02:53