TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
VELIKI INTERVJU

‘Livaja je jednostavno kompletan igrač, a nakon euforije u Splitu - da mi dođe ponuda iz Liga petice...‘

Trener Bijelih za litavski je portal otkrio zašto je Marko Livaja najbolji igrač s kojim je radio
Piše: SNObjavljeno: 25. prosinac 2021. 20:22

Trener Hajduka Valdas Dambrauskas u podugačkom je specijalnom intervjuu za litavski portal 15min iznio svoje prve dojmove o Splitu, o poljudskoj atmosferi te o Marku Livaji kojemu je komplimentirao kao najboljem igraču s kojim je imao priliku raditi.

Za vas smo izdvojili najzanimljivije dijelove intervjua:

Kakva su bila vaša očekivanja kada ste odlučili voditi Hajduk?

"Kao trener, ne planira se biti bilo gdje za tjedan ili dva. Jedan poraz, ma i jedan remi, i evo - već se traži novi angažman. Ista je stvar bila s Hajdukom. Nisu oni planirali startati tako loše u sezonu. Ja sam se u to vrijeme već vratio u Litvu te sam trebao biti slobodan barem tri tjedna. Mislio sam kako bi bilo zgodno iskoristiti vrijeme do Božića te se malo opustiti, a onda je stigao poziv. Kada te takav klub zove, jasno je da je izazov primamljiv. Trebalo mi je svega nekoliko sati za odluku koja uistinu nije bila teška."

Jeste li bili u kontaktu s Nikoličiusem za vrijeme boravka u Bugarskoj?

"Da, vrlo često. Zvali smo se međusobno i komunicirali. Mislim da se možemo smatrati prijateljima. Ne znam je li to prednost ili nedostatak, no kada se radi o nogometu, zajednička je vizija veoma važna. Što je viša razina, to je važnije okružiti se ljudima od povjerenja i istog načina razmišljanja."

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Hrvatski su mediji pisali da ste nakon raskida s Ludogorecom neko vrijeme pričekali da vidite hoće li stići Nikoličiusov poziv. Je li to istina?

- Ne, nije. Kada nešto odlučim, toga se i držim. Nikoličiusova je situacija bila donekle nedorečena. Nisam znao u tom trenutku u kakvom je odnosu sa Splitom jer je i tad imao kojekakve ponude. Moja je situacija s Ludogorecom bila mnogo konkretnija. Samo smo si poželjeli sreću i poručili međusobno da bismo voljeli opet raditi zajedno.

Ugovor s Hajdukom potpisali ste do 2024. Koje su vaše želje?

"Ne obazirem se previše na to. I u Ludogorecu sam imao ugovor do 2023. pa se nakon tri uzastopna poraza preko noći sve promijenilo."

Je li vam financijska konstrukcija bila prihvatljiva?

"Novci mi u ovome dijelu moje karijere i nisu više toliko važni. U Bugarskoj mi je plaća bila slična. Kada se radi o klubovima koji igraju na ovoj razini, financije su otprilike iste. Za mene je važnije kako i zašto klub igra. Najvažnija je stvar boriti se za trofeje. Imam titule iz triju različitih država. Iz Hrvatske ih još nemam. Želio bih to ostvariti s Hajdukom. Reći ću iskreno - uvijek kada idem u novi klub, pazim da to bude sredina koja će stremiti vrlo visoko. Nakon života u Splitu ovih šest tjedana, nakon ovakvih pobjeda i euforije koja vlada u gradu, osjećam kako bih ovdje mogao ostati mnogo dulje nego što sam očekivao. To mi se dogodilo prvi put u karijeri. Sada je jedino što želim - pobjeđivati s Hajdukom. Ako uspijemo, osjećam da ću ovdje ostati veoma dugo. Reći ću i ovo... Da mi sada stigne ponuda iz Liga 'petice', ne bih se zaletio i dobro bih odvagnuo. Zašto otići iz sredine u kojoj je moguće ostvariti nešto zaista posebno. Ne mogu niti zamisliti što bi značilo za jedan Split kada bi opet zaigrao u Ligi prvaka."

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Hoćete li se složiti da je lakše za trenera kada ima vrhunske nogometaše kakve imate sada u Splitu ili kakve ste imali u Ludogorecu, nego raditi s onima kakve ste imali u početku karijere?

"Trener sazrijeva dok radi. Bio sam potpuno drugačiji trener u početku i sada. U Bugarskoj i sada u Hrvatskoj ja sam zapravo trener-menadžer. U Splitu, na primjer, imam jednog Marka Livaju. Prema tehničkim mogućnostima, fizičkim karakteristikama, čitanju igre i sportskoj inteligenciji - on ima sve. Individualno, on je 'kompletan' nogometaš."

Kada ste davali izjavu za hrvatske medije, rekli ste da je Livaja najbolji nogometaš s kojim ste ikada radili. Što ga čini toliko posebnim?

"To je igrač koji potpuno sam može promijeniti tijek utakmice, utjecati na rezultat i postići željenu razliku. On čini ostale suigrače boljima. Odluke, akcije - sve je na najvišoj razini. Svega je nekoliko igrača kojima možete pripisati takve atribute. U kritičnoj situaciji jednostavno možete loptu dati njemu i gledati što s njome radi. On ima sve - mentalnu i psihološku uravnoteženost, zna kako zabiti, dodati, vidi sve i zna unaprijed što će se dogoditi. On je naš najbolji nogometaš, najbolji u cijeloj ligi. Jedan je od rijetkih iz nacionalne lige koji je pozvan u reprezentaciju. Prepoznat je kao najbolji igrač prvenstva i to tako što su ga odabrali kapetani svih ostalih momčadi."

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

34 000 navijača u posljednjoj je utakmici bilo na Poljudu. Kakva je bila atmosfera?

"To je vjerojatno bila najveća pozornica na kojoj su neki od nogometaša igrali. Bilo je recimo napetih utakmica u Malmöu, u Astani, ali ondje je broj gledatelja bio manji. Također, ovdje su svih 34 tisuće navijača na našoj strani, svi su nas podržavali. Svaki takav meč je prilika koju želim iskoristiti. Želim baš to usaditi svojim igračima."

Hajduk je trenutno četvrti. Tko je to ispred vas?

"Nitko. (smije se) S pravom ambicijom, mi možemo biti prvaci."

image
VOJKO BASIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. svibanj 2024 08:12