Marin Ljubičić, Filip Krovinović i Jan Mlakar.
 

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
POVRATNIK U SASTAV

Livaja je najbolji u Hajduku, ali bez jednog drugog igrača ‘Bijelima‘ ne ide! A protiv Dinama se vraća

Glavni kreativni igrač splitskoga kluba najavljen je za udarnu postavu u najvećem hrvataskom derbiju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. ožujak 2022. 12:53

Filip Krovinović najavljen je za subotnji derbi Hajduka i Dinama na poljudskom travnjaku. Povratak najbitnijeg veznjaka Bijelih događa se nakon mjesec dana i propuštene četiri prvenstvene utakmice i polufinale Hrvatskog nogometnog kupa. Krovinović je u Puli protiv Istre 1961 sjedio na klupi, premda je njegov povratak bio najavljen i tri dana ranije za kup-dvoboj s Goricom. Ali, potrajalo je duga četiri tjedna, toliko je prošlo od trenutka kada je pomalo iznenađujuće Krovinović u zadnji tren izostao s rođendanske utakmice protiv Slavena Belupa. Kasnije se ispostavilo da je riječ o ozljedi mišića koju je zaradio na treningu...

U međuvremenu je Hajduk u četiri susreta, koja Krovinović nije odigrao, upisao dvije pobjede, remi i poraz, što je Bijele ponovno spustilo na četvrtu poziciju hrvatskog redoslijeda. Najviše se izostanak Krovinovića osjetio u nedavnom jadranskom derbiju. Hajduk je bez 26-godišnjeg veznjaka ostao lišen kreativne dimenzije u sredini terena. Ali, nije samo u pitanju kreacija, budući da je Krovinović igrač koji donosi i mirnoću igre u veznom redu.

image

Anthony Kalik i Filip Krovinović

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Međutim, izostanak Krovinovića nije osjetio samo Dambrauskas, još više je za njime žalio Jens Gustafsson. Izostao je Krovinović s tri susreta u kojima se lomila sudbina švedskog trenera na klupi Hajduka. Od Šibenika do Koprivnice, u tom nizu dvoboja gdje se bodovi imperativno nisu smjeli gubiti, Hajduk je osvojio tek jedan od mogućih devet. Krovinović je u Šibeniku izašao zbog ozljede već nakon petnaestak minuta, a potom je propustio Goricu i Belupo. Vratio se tek mjesec dana nakon ozljede u Šibeniku, a tada ga je već na klupi dočekao drugi trener, Valdas Dambrauskas.

U osjetljivom dijelu jeseni, u trenutku kada je momčad upala u mini-krizu, Gustafsson nije na dispoziciji imao ključnog igrača. Kao što nije Krovinovića imao niti na prvenstvenoj premijeri, gdje su Bijeli odigrali 2:2 s Lokomotivom. Momčadi se priključio nakon tog dvoboja, ali nije prošao pripreme, što se osjetilo u daljnjem tijeku prvenstva. U drugi dio sezone je ušao s odrađenim zimskim pripremama, ali njegov kontinuitet nastupa prekinula je nova ozljeda. U finišu jeseni Krovinović je bio protagonist najboljih izdanja Hajduka ove sezone s naglaskom da mu je Litavac pronašao novu poziciju, premjestivši ga iz dubine vezne linije na ulogu polušpica. Livaja na "devetku", a Krovinović na "desetku".

Ali, kao što se jesenas vratio u momčad kada je došao novi trener, tako je ovog puta njegov povratak zanimljiv i zbog činjenice da je momčad dobila novog centarfora - Nikolu Kalinića. Time se mijenja i koncepcija ili, bolje rečeno, izvjesna je promjena. Povratak na travnjak mogao bi tako obilježiti i povratak u ulogu klasičnog veznog, no ipak pričekajmo što će smisliti Dambrauskas. Ali, nedvojbeno je, Hajduk bez Krovinovića puno teže dolazi do pobjeda i bodova. Zato je njegov povratak za subotnji derbi od velike važnosti za ambicije Bijelih. Jer, iako je Livaja nedvojbeno najbolji igrač Hajduka, bez Krovinovića se prečesto gube bodovi.

Hajduk s Krovinovićem - 73%

Filip Krovinović odigrao je 16 prvenstvenih dvoboja za Hajduk u aktualnoj sezoni, među kojima smo iz statistike izdvojili susret iz Šibenika, gdje je izašao u ranoj fazi dvoboja. U preostalih 15 Bijeli su osvojili 33 boda (73 %), što je bitno drukčiji učinak od utakmica u kojima nije bilo Krovinovića. Debitirao je u porazu od Osijeka (1:2) na Poljudu prošlog ljeta, a potom je igrao i protiv Rijeke kada su Bijeli također poraženi. Bili su to i jedini porazi s Krovinovićem na travnjaku (izuzev spomenutog Šibenika). Od 12 izgubljenih bodova s Krovinovićem u sastavu, preostalih šest je otišlo na remije s Osijekom (dvaput) i Lokomotivom u Zagrebu. Dakle, osim susreta s Rijekom i Osijekom, dvoboj u Kranjčevićevoj ulici jedini je gdje su Bijeli gubili bodove, a da su pritom imali Krovinovića u svome sastavu.

Hajduk bez Krovinovića - 50%

Deset prvenstvenih utakmica izostao je Krovinović. Od tih deset susreta pet su Bijeli odigrali s Dambrauskasom ostvarivši tri pobjede (dvaput Hrvatski dragovoljac, Slaven Belupo), te remi (Istra 1961) i poraz (Rijeka). Dambrauskas je bez Krovinovića uzeo 10 od 15 bodova. Ali, Gustafsson nije bio te sreće jer od pet susreta koje je igrao bez Krovinovića samo jednom je pobijedio - protiv Lokomotive na Poljudu krajem rujna (1:0) kada je vezni odrađivao suspenziju tri žuta kartona. U ostale četiri utakmice osvojio je tek dva boda. Neriješeno kontra Lokomotive (2:2) i Gorice (0:0), te poraze od Šibenika (0:2) i Slaven Belupa (2:3). Ukupno, Bijeli su u 10 susreta bez Krovinovića osvojili 15 bodova od mogućih 30, uz gol-razliku 15:12, što je slabašnih 50 %. Još teže pada činjenica da je od 15 izgubljenih bodova čak 12 otišlo u vjetar kontra Šibenika, Belupa, Gorice, Istre i Lokomotive.

BEZ KROVINOVIĆA

10 4 3 3 15:12 15 (50 %)

S KROVINOVIĆEM

15 10 3 2 32:13 33 (73 %)

4 pogotka dao je Krovinović igrajući za Hajduk

4 asistencije upisao je Krovinović u bijelom dresu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. srpanj 2024 01:13