MARKO TODOROV/CROPIX
‘IMAMO KVALITETU ZA TITULU‘

‘Livaja je nakon Dinama rekao najveću istinu! Kalinić? Velik igrač, ali prvo treba vidjeti u kakvoj je formi‘

‘Bez kvalitete nema uspjeha, nemojmo se zavaravati, zato je svako pojačanje dobrodošlo‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. prosinac 2021. 20:45

Kako je Hajduk u prošlosti reagirao kada je zimski prijelazni rok dočekivao s velikim, šampionskim ambicijama? Na zanimljivo pitanje prožeto iskustvima prethodnika odgovor smo potražili kod ljudi koji su prošli ono što Jakobušića tek čeka ove zime. Ivan Kuret u jesen 2008. godine bio je predsjednik prvog Nadzornog odbora ŠDD Hajduk, nalazio se na čelu najodgovornijeg klupskog tijela svježe preoblikovanog kluba, koji je te zime pokušavao pojačati momčad u borbi s Dinamom za prvo mjesto.

- Najbolju izjavu je dao Livaja nakon zadnje pobjede protiv Dinama. Rekao je - nismo još ništa napravili. I to je najveća istina. Hajduk igra odličan nogomet, nakon dugo vremena užitak je gledati Bijele. Uvjeren sam, ako tako nastave uspjeh će doći - kazao je Kuret.

Igrači za sutra

Kako onda pristupiti zimskom mercatu? Prije 13 godina Hajduk je u zimskom prijelaznom roku za proljeće 2009. doveo Brkljaču iz Zagreba, te iskusne povratnike Vejića i Šerića.

- U našem slučaju pojačanja nisu donijela titulu. Dugo smo bili u uskoj borbi za naslov, ali, nažalost, nismo uspjeli vratiti titulu u Split. Hajduk i danas ima momčad koja puno vrijedi, ima momčad koja je kompetitivna u borbi za naslov. Jasno je da je konkurencija velika, prije svega brojnija nego li je bila u naše doba. Međutim, struka Hajduka sigurno najbolje zna što treba momčadi, ali po mom sudu najvažnije je zadržati dobru atmosferu.

image

Ivan Kuret i Ante Nosić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Kakav profil pojačanja dovesti?

- Mislim da najbolje što imamo već se nalazi u mladoj momčadi Hajduka. Tu su naša pojačanja za budućnost - poručio je Kuret.

Smiješi se trofej

Slavni vaterpolist Milivoj Bebić sudjelovao je kao član Upravnog odbora u radu šampionskog Hajduka s početka 21. stoljeća u doba predsjednika Grgića. Ima Bebić veliko iskustvo, stoga je i logično pitanje što treba napraviti Jakobušić na zimu da bi došao do naslova?

- Bila mi je čast i zadovoljstvo biti član Uprave Hajduka koja je osvajala titule. Sada se ponovno smiješi trofej, prvo Kup, a poslije toga i borba za prvenstvo jer jako je bitno da smo ostali u toj utrci. Iz mog skromnog iskustva koje sam stekao tadašnjim radom u Hajduku kada sam bio blizu struke i vodstva kluba, jasno je da netko od pojačanja ne bi bili naodmet. Ne samo zbog pojačanja kadra i veće konkurencije, već iz razloga što su ozljede uvijek moguće. Ako ovisite o jednom ili dvojici igrača, konkretno u ovom slučaju o Livaji koji je fantastičnoj formi, ipak morate imati rezervnu varijantu jer ne daj Bože ozljeda. Zato se vrijedi pojačati da bi se ostalo do kraja u utrci. Pritom je euforija dobra, dobar je entuzijazam, ali euforija ne smije prijeći granice.

image

Miroslav Buličić, Ivica Šurjak, Fredi Fiorentini, Petar Nadoveza, Tonči Kristić, Branko Grgić, Milivoj Bebić i Mate Peroš

DUJE KLARIC/CROPIX

Koje pozicije bi trebalo pojačati?

- Ne mogu reći kao gledatelj što je potrebno... Svatko će uvijek prvo spomenuti napadače jer su u prvom planu, budući su najatraktivniji. Kalinić? Veliki igrač, ali bez obzira na ime treba vidjeti u kakvoj je formi, za svakog treba znati je li se uklapa u trenerovu koncepciju. Zato bi to pitanje prepustio struci.

Struka pogodila

U zimu 2001. najveće pojačanje Bijelih bio je lijevi bek Vlatko Đolonga, a ovog puta se traži desni bek.

- Bitno je naglasiti kako je struka pogodila s pojačanjima ovog ljeta. To je već dobar znak za zimski mercato. Uz to, drago mi je da su Biuk i Ljubičić dobili veću minutažu jer imaju perspektivu. Mladi trebaju stasati uz iskusne i kvalitetne poput Krovinovića i Livaje. Bez kvalitete nema uspjeha, nemojmo se zavaravati, zato je svako pojačanje dobrodošlo - zaključio je Bebić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:41