VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
POVRATAK KRALJA

Livaja je svoj trofej već osigurao, ali njegova sezona rekorda zaslužuju i prvu ‘kantu‘ s Hajdukom!

Marko je na impresivan način prekinuo golgeterski post, i praktično uzeo naslov najboljeg strijelca
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. svibanj 2022. 06:16

Nije ga bilo devet utakmica, ali Marko Livaja vratio se u golgetersku formu u najboljem trenutku za Bijele. Opet je Livaja “in”, opet je vruć, zagrijan. Nema pitanja “koliko dugo nije zabio”, više se ne broje utakmice od poljudskog ogleda s Rijekom kada je počeo post. Jer, Livaju kao s početka proljeća gledali smo prethodne nedjelje u Rijeci. Razigranog i efikasnog, baš kakav je bio i tijekom veljače. Marko Livaja, golgeter koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ni pogocima, ni izjavama...

- Da sam znao da ću ovoliko pogodaka postizati, davno bih se oženio - poručio je sa širokim osmijehom nakon Rujevice.

image

36 pogodaka zabio je Livaja od dolaska u Hajduk, i upisao 19 asistencija

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Livajin potpis

Početkom prošlog tjedna i službeno je ušao u brak s dugogodišnjom partnericom Iris Rajčić, pa je vjenčanje proslavio zgodicima u riječkom jadranskom derbiju. U pravi trenutak za Hajduk jer finiš je sezone i, slično kao u školi, dijele se konačne ocjene. Livaja je u iznimno važnoj utakmici još jednom potvrdio klasu, pokazao smirenost i naposljetku odveo Bijele do pobjede. Četvrte zaredom na Rujevici. Ako je Dambrauskas taktički porazio Rijeku izašavši pobjednikom u posljednjem trenerskom ogledu, onda je Livaja s pet zgoditaka ove sezone kontra Rijeke u kontinuitetu pokazao tko je najjači na travnjaku. Uz to je još jednom svima poslao odgovor na pitanje tko je najvažnija karika Bijelih na putu prema osvajanju trofeja. Kupa ili prvenstva? Teoretski još živi nada za oba naslova, ali nakon riječke pobjede fokusirat ćemo se na Livajin utjecaj u relaciji Bijelih i rivala s Kvarnera.

Livaja je stavio potpis na sve tri posljednje pobjede Bijelih na Rujevici. U prvoj je asistirao Umutu za pobjednički pogodak, u preostale dvije zabio “doppel-pack”. Može i “doppieta” na talijanski. Kako god izrekli, četiri je zgoditka ukupno zabio u dva zadnja riječka dvoboja. Penicilin za Riječane? Moguće. Kao što je Drmić do prošle nedjelje bio strijelac u četiri uzastopna susreta Hajduka i Rijeke, tako je i Livaja obilježio tri posljednja jadranska derbi. Možda bi i više da je igrao, ali službeni debi u HNL-u za Bijele upisao je upravo na Rujevici u veljači prošle godine.

Što je od tada napravio? Malo je reći velike stvari. U tih 14 i pol mjeseci Livaja je zabio 31 zgoditak u 47 prvenstvenih utakmica za Hajduk, pri čemu je dodao još pet pogodaka kroz Kup. Nakon tri godine ponovno je igrač Hajduka prvi strijelac HNL-a. S 25 zgoditaka Livaja je pobjegao na “plus četiri” Josipu Drmiću, kojeg do kraja sezone očekuje disciplinska mjera nakon direktnog crvenog kartona iz jadranskog derbija. Realno je kazati, nema Drmića više na HNL travnjacima ove sezone, Livaja će stoga samo sačekati službeni kraj prvenstva da bi i formalno postao novi “kralj strijelaca”.

Dominacija na Rujevici

- Odigrali smo možda najbolje poluvrijeme, stvarno smo izdominirali Rijeku. Zabili smo tri gola, možda je to moglo biti i uvjerljivije. Pokazali smo da smo jaki pod pritiskom, na dobrom smo putu, nadam se da ćemo ovako i nastaviti - rekao je Livaja, nesporni idol navijača, koji je u nešto više od godinu dana dobio status ikone čiji lik krasi murale diljem Splita i okolice. Kao da je u Hajduku godinama, a ne samo prvenstvo i pol...

Neobično, Marko Livaja dva je mjeseca “šutio”. Nakon poraza od Rijeke krajem veljače nije se upisao u strijelce sve do susreta s Hrvatskim dragovoljcem na Poljudu. U međuvremenu je asistirao, otvarao prostor drugima, ali nije zabio pogodak dva mjeseca.

- Livaja je fantastičan i kada ne postiže pogotke - hvalio je svog prvog strijelca Valdas Dambrauskas.

Dva mjeseca golgeterskog posta nije uznemirilo Livaju. Dapače, vratio se u velikom stilu. Jedanaesterce i dalje nepogrešivo izvodi, s omjerom 10/10 rijetki se mogu pohvaliti u karijeri tijekom igranja za jedan klub. Ponovno u velikom izdanju, igrač uz kojeg i drugi rastu u formi, a rastu i s cijenom.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Ali, najbolje tek dolazi. Odlučujuće utakmice su na programu u sljedeća dva tjedna. Stiže kruna ovog dijela karijere za Livaju. Nema spora da će uzeti pojedinačni naslov kroz utrku za golgetera HNL-a, ali sigurno bi i Livaja sve dao za barem jedan trofej s Hajdukom.

Pritom se Rijeka pokazala kao idealan suparnik za Livaju, Rujevica očito motivira splitskog velemajstora, ali nešto od svoje čarolije morat će sačuvati za Poljud. Samo jednom je dosad u tri susreta slavio protiv Rijeke na splitskom stadionu, a pored toga, nema ni osvojen Kup u karijeri. Prvenstvo s AEK-om jedini je njegov trofej, stoga motiva ima napretek. Pred njim je razdoblje kada može okrenuti sezonu u kojoj je skidao osobne i klupske rekorde, postavio neke nove standarde. Ali, iznad svega stoji trofej s pečatom “desetke” koju navijači obožavaju. Ako se jedan LM polako gasi u Parizu, onda drugi igrač s istim inicijalima u Splitu prolazi kroz najbolje razdoblje karijere. A prva finala tek kucaju na vrata...

Livajinih 25

Od 25 zgoditaka u HNL-u ove sezone, Marko Livaja najviše je zabio Rijeci. Pet je lopti smjestio u riječku mrežu, a četiri je zabio Istri, s kojom se Hajduk sastaje u subotu na Poljudu.

Osim Puljanima, četiri komada je postigao i Hrvatskom dragovoljcu, a po tri Gorici i Slavenu Belupu. Po dva je zabio Lokomotivi i Šibeniku i Belupu, te po jedan Dinamu i Osijeku. Evo svoj 25 pogodaka Marka Livaje...

5 - Rijeka

4 - Istra, Hrv. dragovoljac

3 - Slaven Belupo, Gorica

2 - Lokomotiva, Šibenik

1 - Dinamo, Osijek

Skupštiona dioničara

U utorak od 19.00 sati kreće sastanak Skupštine dioničara Hajduka. Dvaput godišnje Uprava podnosi dioničarima izvješće o stanju kluba, a večeras je na rasporedu prva Skupština. Na dnevnom redu je podnošenje financijskog izvješća o poslovanju za 2021. godinu koje je već javno objavljeno prošlog mjeseca. S obzirom da je poslovni subjekt ŠDD Hajduk objavio minus od 28,8 milijuna kuna, na Skupštini će biti podnesen prijedlog o pokrivanju tog gubitka iz 2021. godine. (jr)

Četvrti hajdukovac sa Zlatnom kopačkom HNL-a

Hajduk je dosad imao tek tri golgetera lige, ali uvijek će ostati zapisano da je Ardian Kozniku ujedno bio i najbolji strijelac premijernog izdanja HNL-a. Nakon Koznikua čekali su Bijeli dugih 25 godina da bi jedan od njegovih igrača dobio Zlatnu kopačku HNL-a, a ta laskava, osobna titula, pripala je Marku Futacsu u svibnju 2017. godine. I to na kakav dramatičan način, sa šest pogodaka u dva zadnja kola sezone preskočio je Soudanija zaključivši prvenstvo na 18 pogodaka. Dvije godine kasnije prvi golgeter HNL postao je Mijo Caktaš s 19 zgoditaka.

Gdje je u cijeloj priči s golgeterima bio Hajduk? Kozniku je Bijele doveo do prvog mjesta u sezoni 1992./93., s Futacsom je u sezoni 2016./17. Hajduk završio treći, a s Caktašem četvrti u prvenstvu 2018./19.

S Livajom Bijeli očito neće ispod drugog mjesta, a pritom je jasno da je Livaja klupski rekorder po brojku pogodaka u jednoj sezoni HNL-a. Dapače, poravnao je s 25 zgoditaka i učinak Zlatka Vujovića iz sezone 1984./85. Sve rekord do rekorda na osobnoj razini, ali do kraja ostaje vidjeti kakav će biti klupski učinak.

- Otkad sam došao ovdje, najvažnije mi je bilo nešto s Hajdukom osvojiti. Ali, svakako jedna lijepa stvar da sam se izjednačio sa Zlatkom Vujovićem. Nadam se da ću do kraja nastaviti u istom ritmu. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 09:23