BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
OKRUGLI STOL SN

‘Livaja opet glavni? Pa bio je i Baka tu, pa se nije tako gledalo. Samo, Hajduk je već zakasnio...‘

Pogled na stvaranje novog Hajduka iz četiri nogometna centra
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. svibanj 2024. 09:49

Što napraviti s momčadi Hajduka za sljedeću sezonu, je li Marko Livaja igrač oko kojeg će se graditi momčad i četvrtu godinu zaredom? Pitanja je puno, teško je uopće reći od čega krenuti kada Hajduk nema potvrđenog trenera ni sportskog direktora za sljedeću sezonu. Ali, uvijek ima dovoljno sugovornika za interesantne teme. Ivan Pudar (62), bivši vratar, a kasnije i trener Hajduka, otvorio je naš Okrugli stol na razini Hrvatske sa sugovornicima iz četiri najveća nogometna centra.

- Kažete Livaja, ali ja nikada nisam bio pobornik da se momčad gradi oko jednog igrača. Bio je i Slišković s nama u momčadi pa se nije tako gledalo. Kvalitetu pojedinca treba koristiti u duhu momčadi. Ne može Livaja sam predriblati i zabiti gol. Nije se ni do sada adekvatno postavljala igra da bi momčad profitirala od Livajine klase. A da ne govorim o tome kako se jedan Sahiti nije iskoristio - počeo je Pudar i nastavio:

- Previše je pitanja da bi se mogla lagano odgovoriti, jer ne zna se tko će uopće ostati. Vidi se da je Perišić nezadovoljan, jer očito trenutno postoji neki problem u svlačionici. Hajduk nema igru, ali evidentno nema ni disciplinu na terenu, niti u svlačionici - poručio je Pudar.

Kako se odrediti prema ciljevima, kako izbjeći euforiju kada dobro krene, odnosno drugu depresivnu krajnost kada izostane rezultat?

- Hajduk treba hvatati euforija samo kada igra s Realom i Liverpoolom, a takvih utakmica dugo nema. Znači, nema mjesta euforiji. Klub se primarno treba odlučiti oko trenera i realnih ciljeva. Je li sljedeća sezona napad na titulu ili opet ide priča sakrivanja "stvaramo za dvije ili tri godine". Ali, kako uopće komentirati situaciju kada momčad vodi trener bez licence, pomoćnik nema ni upisanu Akademiju. Puno je posla, vrijeme prolazi. Ako Hajduk sljedeće sezone misli ići na titulu, Bijeli su već u zakašnjenju.

Nekadašnji trener Dinama, iskusni Mario Cvitanović (49), teško je pronalazio riječi u potrazi za odgovorom na glavno pitanje "može li Livaja četvrtu sezonu zaredom nositi Hajduk?".

- U ovom trenutku najbalansiraniju ekipu za sljedeću sezonu ima Rijeka. Svi su drugi u redizajnu. To nisu kozmetički popravci, već ozbiljne promjene u tri najveće hrvatske momčadi. Da, pored Hajduka i Osijeka tu uključujem i Dinamo. Livaja? Ne znam kakva je atmosfera u Splitu, kako dišu navijači prema Livaji, ali i kompletnom resetu momčadi. Kada je loš rezultat, svi su krivi. Livaja je poseban, pružao je najviše kada je bila najveća euforija oko njega. Za mene je najmanji problem Livaja, jer on voli nogomet, uživa u nogometu. Međutim, ključno je pitanje tko će biti trener, koja će biti ideja. Moraš krenuti od neke ideje. Primjerice, što da sutra dođe neki trener i kaže "hoću igrati s mladima" - kaže Cvitanović uz emotivni dodatak:

- Iznerviram se kada počnem pričati o Hajduku, o budućnosti momčadi, jer toliko je toga izvan normalnog okvira. Čitao sam intervju od Miškovića, jedino kod njega vidim rezone. Kod Miškovića i Božidara Šikića. Jasni su u svojoj ideji da žele mlade, potentne igrače, da žele gledljivu momčad. Uz to, imaju kontinuitet i stabilnost. S druge strane, što će biti u Osijeku, Hajduku, Dinamu veliko je pitanje.

Vratimo se ipak na Hajduk, fokusirajmo temu na Bijele.

- Ovo nije situacija da razmišljaš hoće li Hajduk biti konkurentan za prvo mjesto sljedeće sezone. Prvo i osnovno treba doći s jasnom vizijom. Novi predsjednik kaže "cilj je dupla kruna i Europa". To je cilj kod svih, ali kako doći do cilja. Pitate me za Livaju, ali što će biti s Nikolom i Lovrom Kalinićem, Krovinovićem, Pukštasom, Sigurom, što će biti s igračima koji su iznijeli sezonu. Ne mogu ulaziti u razloge smjene Lukše Jakobušića, nejasno mi je ostalo zašto je smijenjen, ali sigurno nije jedini krivac. Po mom sudu, previše je vjerovao ljudima koji su stvarali momčad. Međutim, na kraju se dogodi da sportski direktor ostane, a predsjednik i trener odu. Ne mogu shvatiti taj proces.

Cvitanović ima pozitivno vjerovanje, ali s dozom opreza za kratkoročno razdoblje.

- Nadam se da će biti sve u redu, ali mi se čini da ponovno dolaze dvije-tri godine patnje, zato se iluzornim postavlja pitanje oko koga graditi momčad. Predsjednik kaže "hoću mlade i rezultat". Ali, ne ide pet mladih i napad na titulu. Istina, lijepo je željeti promociju mladih, rezultat i Europu. Tko to ne bi htio. Još uz to za male novce. Ali, teško ide tim putem, zato predviđam određeno vrijeme restrukturiranja.

Osječanin Robert Špehar, nekoć golgeter HNL-a i Cluba Bruggea, hrvatski reprezentativac, puno je toga prošao u igračkoj karijeri da ne bi mogao procijeniti u kojem smjeru izgradnje momčadi treba ići Hajduk.

- Ako je Livaja zdrav, ako je u glavi spreman nastaviti s ulogom vođe, on je taj i za sljedeću sezonu. Najvažnije je da je čist u glavi i oko njega se treba praviti momčad. Jasno, tu je i Perišić, ali veliki je upitnik glede njegova ostanka. Osobno, čisto sumnjam da će ostati. Perišić je došao s najboljim namjerama da pomogne i sebi i Hajduku. Rekonvalescent je, trebalo mu je vrijeme za vraćanje, kompletna priča je ljepše zamišljena negoli je realizirana. Perišić je u igračkoj snazi i formi da može igrati u velikim europskim klubovima još nekoliko sezona, zato mi pomalo nevjerojatno zvuči da će ostati u Hajduku. Ali, vidjet ćemo.

Druga priča oko stvaranja momčadi za sljedeću sezonu odnosi se na mlade iz poljudskog inkubatora. Tko, koliko i kada?

- Treba Hajduk jednom raskrstiti s tom fascinacijom. Prevelik je Hajduk klub da bi igrali samo mladi ili stari. Dva ili tri mlada u prvoj postavi, to je u redu i logično, međutim ako se Hajduk želi boriti za velike rezultatske ciljeve, preko tog broja teško će ići. Gotovo nemoguće. Ne može Hajduk sebi priuštiti floskulu "neka igraju naša dica" i skrivati se iza trećeg-četvrtog mjesta. Veći je problem te dopunske selekcije iz inozemstva. Evidentno je da se ove sezone nije pogodilo u tom dovođenju. Uvjeren sam da se u Europi još uvijek mogu pronaći igrači za ostvarenje kratkoročnih ciljeva, ali igrači koji će biti veliko pojačanje za momčad. Ove sezone su bili tako blizu, tek sljedeće će shvatiti što su propustili. Imali su hajdukovci toliko situacija da se odlijepe od Dinama i Rijeke, ali sve su uspjeli upropastiti i napraviti sezonu za zaborav.

Da bi se sljedeća ipak duže pamtila, treba dovesti trenera. To je zadaća u kojoj novi ljudi Hajduka nemaju pravo na pogrešku, smatra Špehar.

- Ne smiju pogriješiti u izboru trenera. I moraju ga izabrati što prije. Ne ulazim čak niti u dvojbu je li stranac ili domaći, samo da što prije odredi roster od 25 igrača. Moraju biti pametni, dovesti četiri-pet pojačanja za novu sezonu. Doživjeli su veliki fijasko. Ukupni, ne samo rezultatski. Igračima se sada najviše zamjera, ali igrači su ogledalo stanja u klubu. Nadam se da će napraviti nešto konkretno, jer Hajduku je uvijek mjesto u šampionskoj utrci - zaključio je Špehar.

Elvis Brajković danas je pomoćni trener u stožeru Orijenta, a dres Hajduka nosio je godinu i pol dana krajem 90-ih. Po pitanju Livaje kao stožernog igrača nema Brajković nikakvih dvojbi.

- Može i treba biti stožerni igrač sljedeće sezone. Uvjeren sam da će i dalje biti nositelj kvalitete. Predobar je igrač da bi naglo stao. Situacija je bila takva, više je bio ozlijeđen. Zbog čega ne znam, jer nisam unutra. Kompletni Hajduk je igrao promjenjivo, ali vidjeli smo koliko je momčad slabija bez Livaje. Ako bude zdrav, što je temeljni preduvjet, onda je Livaja broj jedan. Često se kod nas osporavaju igrači poput Livaje i Petkovića, jer nisu trkački brzi, međutim kvaliteta koju posjeduju "debelo" je iznad HNL-a.

Kako u momčad uključiti mlade igrače sljedeće sezone?

- Uh, to je priča još iz mog doba. Ponavljaju se identične situacije. Na kraju jeseni 1998. potpuno se klub okrenuo prema mladima i ja sam otišao u Meksiko. Hajduk se usmjerio prema generaciji 1979./80., i premda je iz te momčadi izašlo igrača, ništa se tada nije osvojilo. Želim reći, sve što se danas događa, gledali smo i prije više od 20 godina. Opet je smak svijeta, opet ide rekonstrukcija. Idealan spoj su mladi uz iskusne starije. Hajduk je i ove sezone afirmirao Pukštasa i Sigura, ali ne može odjednom desetoricu promovirati iz svoje škole. Nije Hajduk pogriješio u tom dijelu, premda se uvijek može prigovoriti na odabiru igrača iz inozemstva. Mladi u većem broju traže vrijeme, a Hajduk nije strpljiv.

Kako gledate prema angažmanu povratnika koji su nekoć igrali na Poljudu?

- Zagovornik sam te ideje, treba vraćati naše igrače koji su se afirmirali u inozemstvu. Nakon dugo vremena sam ove sezone uživao gledati Pjacu, Perišića, Kalinića, Roga. Bolja je naša nogometna priča s njima, nego sa strancima.

U izboru novog trenera, Brajković ne dvoji tko bi trebao imati prioritet.

- Uvijek sam za domaću opciju, iako je Hajduk visoko postavio letvicu. Međutim ne vidim da je netko od naših posljednjih sezona lošije vodio nego stranci prije njih. Nisam vidio razliku u odnosu na ostale.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. srpanj 2024 20:26