TOM DUBRAVEC Cropix
NOVI IZAZOV

Livaja pred velikim raskrižjem karijere: Povijest se ponavlja, u Hajduku nikad nije bio u ovakvoj situaciji

Zvijezda i klub su pred velikim iskušenjem, a sezona na izmaku veliko je upozorenje svima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. svibanj 2024. 15:22

Marko Livaja ne igra osmu utakmicu zaredom. Tko je mogao zamisliti da se od Poljuda oprostio još u zimskom računanju vremena. Osam utakmica na tribinama je Livaja, poravnao je time vlastiti rekord izbivanja s travnjaka.

Povijest se ponavlja, može kazati Livaja, budući da nakon osam godina ima slične probleme. Tada je početkom travnja krenuo sa serijom izostanaka uslijed problema sa slijepim crijevom. Nanizao je osam utakmica koje je propustio u dresu Empolija, ali kao posuđeni igrač Rubina. Mjesec dana nakon povratka u Rusiju ostvario je transfer u Las Palmas kroz status slobodnog igrača.

Ove godine ozlijedio se krajem ožujka u dvoboju s Dinamom i dosad ima osam propuštenih susreta, a deveti protiv Lokomotive je pred vratima. Ne vidimo razloga da riskira na teškom terenu u Kranjčevićevoj u zadnjem kolu, ali pustimo da vrijeme kaže svoje. Jer, bit će jako zanimljivo vidjeti kakav će se Livaja vratiti, u kakvom zdravstvenom stanju, kakav će biti njegov voljni moment nakon dva mjeseca neigranja.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Nismo ga u Hajduku vidjeli u takvoj situaciji, bit će to novi izazov za sve. Za Hajduk i za Livaju. Jer, u tri i pol godine koliko je na Poljudu, nije bilo takvih dugih serija izostanaka. Do ove sezone najviše jedna utakmica, nikad dvije u nizu. Ali, ove godine je bio ozlijeđen već na jesen, zatim je protiv Rijeke na startu proljeća dobio udarac u gležanj zbog kojeg je propustio dvije utakmice, a potom nastavio igrati pod injekcijama.

- Rijetki bi istrpjeli te bolove kao Livaja - naglasio je uvijek direktni Jure Ivanković.

Istina, ali Livaja je već prošao mjesec i pol izvan terena, Hajduk je bez svog najboljeg igrača odigrao više od pola proljeća. Dapače, i najvažniju utakmicu za “utješni” trofej. Livaja je pred velikim raskrižjem karijere, svima je to jasno. Nakon dvije neugodne ozljede ovog proljeća mora se vratiti bolji i jači, a pred njim je uskoro 31. rođendan. Trebao bi promijeniti navike, više se posvetiti treningu, sve s ciljem da se ne ponove problemi koji su ga pogađali ovog proljeća. Već smo više puta konstatirali da su stigle godine, s njima i ozljede s duljim vremenom za oporavak.

Zbog svega Livaja i Hajduk su pred velikim iskušenjem. Kako novi predsjednik ima otvorena pitanja Perišića i Brekala, tako mora sjesti za stol sa Livajom da bi dobio potvrdu kakva su razmišljanja i prije svega spremnost golgetera Bijelih. Sezona na izmaku veliko je upozorenje svima. Nužne su promjene razmišljanja i načina rada, Livaja je toga sigurno svjestan. Previše propuštenih utakmica, učinak više nego dvostruko slabiji od prošle sezone, a onu pod Dambrauskasom da i ne spominjemo. Veliki je izazov pred Hajdukom i Livajom bez obzira hoće li igrati zadnju utakmicu u Kranjčevićevoj...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 15:22