DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
HAJDUKOVA POJAČANJA

Livaja uvjerljivo najbolji, zaslužio je devetku, od ostalih jedan je podbacio, a šestorica jedva zadovoljili

Od 16 igrača koje je na Poljud doveo Jakobušić većina je zaslužila prolaznu ocjenu
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 16. ožujak 2022. 21:32

Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić zaista se potrudio i uz pomoć sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa (ipak djelomično) priveo na Poljud u prošlih 15 mjeseci točno 15 prvotimaca, od kojih su neki, kao Lovre Kalinić i Marko Livaja, bili vjesnici brojnih prinova za koje se vjerovalo da su pojačanja.

Uoči finiša prvenstva, u vrijeme kada je do kraja preostalo još devet kola, a prvi Dinamo i četvrti Hajduk moraju odigrati međusobnu utakmicu više, znači jedanaest, vrijeme je da se pokuša ustanoviti učinak došljaka. Među njima je sedam povratnika, dakle igrača koji su već nastupali u HNL-u u bijelom dresu, pa se može dodati i osmog Livaju, koji je odigrao nekoliko prijateljskih utakmica prije nego što je otišao u milanski Inter.

Kvalitativni iskorak

Ovom prilikom potrebno je radi usporedbe nanizati čak 19 igrača, koji su stigli na Poljud u ono nesretno rasipničko vrijeme, kada je na kormilo splitskog kluba instaliran za predsjednika Ivan Kos (on je angažirao za sportskog direktora Portugalca Marija Branca, spretnog trgovca). Kako i zašto je ta prevelika grupa nosila bijeli dres lako je zaključiti, posrijedi su bili interesi zbog kojih je Hajduk pao u potpuno rasulo, što je lako dokazati. Naime, niti jedan od dovedenih igrača nije se dokazao, poneki su ostvarili simbolične transfere, većina su otpušteni…

Navijače "bijelih", ali posebno one koji su sjedili u Nadzornom odboru, usput i rukovodstvo udruge Naš Hajduk, treba podsjetiti na tu falangu prinova, po abecednom redu: Hugo Almeida, Hamza Barry, Gustavo Carbonieri, Marko Ćosić, Ante Erceg, Andre Fomitschow, Adam Gyurcso, Marko Futacs, Savvas Gentsoglou, Franko Kovačević, Zvonimir Kožulj, Josip Kvesić, Borja Lopez, Ignacio Maganto, Hysen Memolla, Ahmed Said, Steliano Filip, Edin Šehić i Georgi Terziev. U redu, neki su stigli na posudbu, ali svi su oni debelo preplaćeni za ono što su dali za Hajduk. A to su dva plasmana na treće mjesto u dva prvenstva, jedna eliminacija iz Kupa u četvrtfinalu (protiv Splita) i finale (izgubljeno od Dinama), te dva proboja do play-offa (eliminirani od Maccabija i Evertona).

Od 16 legionara koje je doveo predsjednik Jakobušić uglavnom su svi manje-više zaslužili prolazne ocjene, dok su zasad tek poneki u potpunosti opravdali očekivanja. Mnogo vrednije ocjene većina je zasluživala prije nego što su se dogodili debakli u posljednja tri prvenstvena kola, kada je Hajduk osvojio svega dva boda od devet mogućih, te se uspio plasirati u finale Kupa. No, moguće je, ostaje otvorena šansa da se do kraja prvenstva i finala Kupa pokažu kao vrijedne investicije…

Katiću jedva 5,5

Marko Livaja za dosadašnji je učinak zaslužio najvišu ocjenu, čistu devetku, i to ne ekskluzivno na račun svoje igre i golova, već i zbog bitnog utjecaja na kvalitetu momčadi, još više na rasplamsalo raspoloženje navijača Hajduka. Tek treba vidjeti koji su dometi Nikole Kalinića, koji je nastupio četiri puta, svega jednom odigrao svih 90 minuta, ali on je nesumnjivo klasni igrač.

Od prinova koje su još stigle u eri vladavine tandema Jakobušić & Nikoličius potpuno je podbacio Aleksander Kačaniklić (ocjena 5), uz Šveđanina neprolaznu ocjenu od 5,5 zaslužili su i Danijel Subašić, kao i Nikola Katić, a dovoljne "šestice" zasad njih šest: Gergö Lovrencsics, Dario Melnjak, Josip Elez, Ferro, Josip Vuković i Jan Mlakar.

Preostali su bili bolji, odigrali su prosječno za 6,5: Lovre Kalinić, Filip Krovinović, Lukas Grgić, Emir Sahiti i kao ugodno iznenađenje Dino Mikanović. On je došao u Hajduk u ljeto 2012. iz Osijeka, 2015. prodan je u danski Aarhus za 400.000 eura, poslije četiri godine u kazahstanski Kairat, pa se vratio na Poljud kao alternacija Mađaru Lovrencsicsu, kojeg je, eto, nadmašio, istisnuo iz prvog sastava.

Finiš prvenstva pokazat će od kakvog su materijala igrači Hajduka, to jest hoće li ih trener Dambrauskas uskladiti i povesti u seriju pobjeda. "Bijeli" imaju šest utakmica kod kuće, četiri puta gostuju (Osijek, Slaven Belupo, Rijeka, Dinamo), dok su preostala tri vodeća kluba domaćini na četiri utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 10:52