ZELJKO HAJDINJAK Cropix
MILIJUNI VEĆ ODBIJENI

Lome se koplja oko Hajdukovog aduta za prodaju: ‘Treba ga pustiti za prave novce‘; ‘Boljeg je teško pronaći‘

Jak adut Hajduka za ljetni mercato: Ovog će ljeta mnogi klubovi baciti oko na hit-igrača iz sjene
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. lipanj 2023. 21:30

Uz Darija Melnjaka, Hajdukovog junaka iz sjene, najveći napredak u kategoriji afirmiranih igrača ove sezone napravio je Jan Mlakar. Ne govorimo o mladima poput Pukštasa i Vuškovića, već o igračima “plus 20” koji su već iza sebe upisali i međunarodnu karijeru. Jan Mlakar zabio je 11 zgoditaka, drugi je strijelac Hajduka iza neprikosnovenog golgeterskog kralja HNL-a Marka Livaje. Uz to, već je dobio i status kapetana, kao jedan od rijetkih stranaca kojem je pripala ta čast u Hajduku. Nema spora, Mlakar je zaslužio i tu počast. Pristupom, učinkom, žrtvovanjem za momčad.

Tražili četiri milijuna eura

U Hajduk je stigao kao igrač Brightona, ali među Galebovima nikada nije zaigrao. Posuđivao je Brighton slovenskog napadača u Championship kroz Wigan i QPR, zatim u Maribor gdje se potvrdio kao napadač vrijedan pozornosti. Vrijedan jačeg, većeg izazova. Prve sezone u Hajduku zabio je kroz HNL sedam zgoditaka, etablirao se kao igrač na kojeg se može računati u rotaciji, ali ne i kao standardni napadač prve postave. Livaja i Kalinić su očekivano imali prednost, međutim na Poljudu se nisu htjeli odreći Mlakara. Čak ni kada su milijuni pokucali na vrata splitskog kluba.

image

Jan Mlakar

TOM DUBRAVEC Cropix

- Hajduk je tražio četiri milijuna, a imao je ponudu od dva milijuna eura - otkrio je u siječnju prošle godine Amir Ružnić, Mlakarov menadžer u razgovoru za SportKlub.

Talijanski drugoligaš Pisa ponudila je ozbiljne novce, ali i predsjednik Jakobušić je objasnio klupski stav.

- Nismo htjeli oslabiti momčad u borbi za naslov. Kada smo tri mjeseca kasnije otišli u Koprivnicu bez Livaje i Kalinića, svi bi pitali zašto smo u zimskom mercatu prodali Mlakara - kazao je Jakobušić.

Godinu dana poslije može se jasno konstatirati da je Jakobušić bio u pravu. Mlakar je kroz proteklu sezonu potvrdio da je Hajduku bio potrebniji od dva milijuna eura. Napadač s golgeterskim učinkom, “špic” s povratnom trkom zadovoljio je i kriterij trenera Leke. Postao je neizostavni član prve postave, igrač kojem trener vjeruje, a navijači uzvikuju njegovo ime.

Kroz karijeru je prošao obećavajuća razdoblja. Debitirao je s 18 i pol godina za Fiorentinu u Serie A. Nije slučajno došao do Serie A i premijere na Renzo Barberi gdje su Viole izgubile od Palerma (0:2) u travnju 2017. godine. Nismo zaboravili niti ćemo zanemariti činjenicu da je iskustvo skupljao igrajući u jakoj Fiorentini s Nikolom Kalinićem, Federicom Chiesom i Bernardeschijem. U Brightonu potom nije prošao, ali dokazao se u Mariboru i što je još važnije u ovom trenutku, potvrdio se u Hajduku.

Pitanje izdašnosti

Jan Mlakar “eksplodirao” je ove sezone, a ugovor s Hajdukom ima na još dvije sezone. Njegov je nogometni put ušao u fazu koja nudi novu, nadasve veliku perspektivu. Ali, svaki napredak osim perspektive nudi i izazove. Pred jednim od takvih naći će se ovog ljeta i Hajduk. Nema sumnje da će Mlakar imati ponude, koliko izdašne da bi se zadovoljile njegove i ambicije Hajduka, pitanja su na koja će jedino vrijeme ponuditi precizan odgovor. Ali, nema nikakvog spora, Hajduk u Mlakaru ima jakog aduta za mercato. Slovenac se ovog proljeća prometnuo u igrača na kojeg će mnogi “baciti oko”. Znaju i zašto.


SN POROTA



ZA OSTANAK MLAKARA:

Nikica Jelavić: Boljeg je teško pronaći

Nikica Jelavić nekoć je nosio bijeli dres. I nikada nije zaboravio kakav je osjećaj biti dio hajdučke obitelji. Prati Splićane u stopu, često u društvu, ali i javno razgovara o Bijelima.

- Puno puta sam s prijateljima pričao o Mlakaru, njegovoj igri, učinku i ulozi u Hajduku. Dopada mi se njegov stil igre, cijenim sve što je napravio na Poljudu i zato držim da treba ostati u bijelom dresu - bez oklijevanja će kazati Jelavić.

Nije li Mlakar ipak nedovoljno iskorišten na poziciji lijevog krila s obzirom da je riječ o "čistokrvnom" napadaču?

- Blago je reći da je nedovoljno neiskorišten. Mlakar je gotovo u potpunosti neiskorišten s obzirom na potencijal klasičnog "špica" koji posjeduje. Međutim, treba pritom dodatno vrednovati i činjenicu da se Mlakar odlično prilagodio novoj poziciji koju je dobio. S istim žarom, s istom energijom igra na mjestu krilnog napadača. Treba cijeniti takav pristup i kvalitetu prilagodbe.

Po vašem sudu, prodaja ovog ljeta ne dolazi u obzir?

- Nikako! Previše se puta tražilo bolje rješenje, a onda zapelo u pokušaju. Ne mogu znati kakva se cijena traži, odnosno očekuje za Mlakara. Kakva je financijska situacija, odnosno, ima li Hajduk uopće potrebu prodavati jednog od najboljih, pitanja su na koja još manje imam odgovor. Ali, držim da je Mlakar puno bolje i kvalitetnije rješenje od nekog novog igrača koji treba prilagodbu. A znate kakvi su zahtjevi u Hajduku, vremena je uvijek premalo.



ZA ODLAZAK MLAKARA

Zlatko Vujović: Treba prihvatiti pravu ponudu

Na pitanje treba li Hajduk, ako se pojavi ponuda, realizirati transfer Jana Mlakara, nekoć iskusni napadač, a danas još iskusniji pratitelj zbivanja na Poljudu, Zlatko Vujović, ne dvoji oko odgovora.

- Smatram da bi realizacija prave ponude pomogla i Hajduku i Mlakaru. Ne mogu reći koji je iznos ponude, to je pitanje isključivo za ljude u klubu, ali po mom mišljenju Hajduk bi za "opipljive" novce dobio prigodu kupiti kvalitetno krilo, a Mlakar je napadač. Time bi se i Mlakaru vjerojatno otvorila šansa za još veći napredak u karijeri na poziciji "devetke". Slovenac zabija pogotke iz šesnaesterca, spretan je realizator, ali sve njegove najbolje karakteristike ne mogu doći do izražaja kada je premješten na krilo - poručio je Zlatko Vujović.

Kao i većina analitičara, i Vujović iznimno cijeni Mlakarov golgeterski učinak, ali i igru u oba smjera.

- Za Hajduk je dobro da ima igrača koji može postići dvoznamenkasti broj pogodaka, ali igra je posložena tako da je Livaja bio i ostat će prvi "špic". Zato bi uz, sav respekt prema Mlakarovom učinku, za klub i igrača prava prodaja bila odličan potez. Jasno je da će Hajduk odlučiti, da moj ni ničiji drugi stav nije presudan, ali tema je zanimljiva za navijače i stručnjake. U konačnici, slatka tema, jer o kvalitetnim igračima uvijek je ugodno raspravljati - zaključio je Vujović.

Mlakar u sezoni 2022./23.

HNL: 33 utakmice (24 starter), 11 zgoditaka, 2084 minute

Kup: 5 utakmica (5 starter), 3 zgoditka, 415 minuta

Europa: 2 utakmice (0 starter), 50 minuta

Superkup: 20 minuta

Ukupno: 41 utakmica (29 starter), 14 zgoditaka, 2569 minuta

2,3 milijuna eura vrijednost na Transfermarktu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 14:14