Torcida u Velikoj Gorici 2019.

 Ronald Goršić/Cropix
VELIKA NEDJELJA

Ludnica na 20 km od Zagreba, svi žele na Hajduk. Ovakva navala još nikad nije zabilježena

Oni koji bolje poznaju trenera Jeličića uvjeravaju nas da mu bunker nije ni na kraj pameti
Piše: Toni RoićObjavljeno: 16. rujan 2023. 08:31

Velika nogometna nedjelja sprema se u Turopolju, deseci plakata širom Velike Gorice i okolnih mjesta pozivaju na dvoboj domaćina i Hajduka, a ulaznica je najtraženiji papirić kojeg još od srijede više nema u prodaji, iako ga traže navijači Gorice, ali i Dinama, te ponajviše Hajduka, koji ove sezone ima dosad nezabilježenu podršku i na gostovanjima.

Dovoljno se sjetiti punog stadiona u Kranjčevićevoj protiv Rudeša ili istočne tribine u Varaždinu da bi se znalo što se sprema i dvadesetak kilometara južno od Zagreba.

Fizički podigli igrače

Navala je i na novinarsku ložu, nikad toliko zahtjeva za mjesta u njoj, a dok kibiciramo gradom s lokalnom novinarskom legendom Davidom Jolićem, glavno je pitanje što sprema trener Gorice Dinko Jeličić?

Hoće li mu putokaz biti Istrin bunker iz prošlog kola, s kojim su Puljani da ni sami ne znaju kako prekinuli Hajdukovu pobjedničku seriju ili povratnik u hrvatski nogomet u svojoj najvećoj utakmici dosad, sprema Ivanu Leki drugačije zamke?

image
MARKO TODOROV/Cropix

Oni koji bolje poznaju Jeličića uvjeravaju nas da mu bunker nije ni na kraj pameti, a kako je Gorica u arhivu ružnih sjećanja pospremila i prošlosezonsku borbu za ostanak, te u šest utakmica novog prvenstva osvojila devet bodova, optimizma u njezinim redovima ne manjka. Čak ga više emitiraju igrači, nego Jeličić, koji potvrđuje:

- Nikad moja filozofija nije bila samo se braniti, baš suprotno, taktička ideja je kako napadati i dominirati.

Jasno da ne može biti jasnije od stratega Gorice, koji je baš iznenada naslijedio u Rijeku otišlog Željka Sopića i debitirao pobjedom nad Rudešom 2:0 u prošlom kolu. Dobro mu je sjela i dvotjedna stanka u kojoj je njegova momčad odigrala 1:1 s Dinamom u prijateljskoj utakmici.

- Baš su mi dobro došla ova dva tjedna da do kraja osjetim momčad, a sve smo odradili prema mojim očekivanjima, čak i bolje od toga. Podigli smo fizički neke igrače, koji nisu prošli pripreme ili su se kasnije priključili, a igra protiv Dinama pokazala je da idemo u pravom smjeru - naglašava Jeličić, kojem će ovo biti šesta utakmica u najvišem razredu hrvatskog nogometa, a četiri ranije imao je s Rudešom u sezoni 2017./18.

Vujnović je prva špica

Svi igrači su zdravi i spremni za Hajduk, ali izostat će Merveil Ndockyt zbog tri žuta kartona. Kongoanac je bio među najboljim igračima u svih šest nastupa, razigravao je suigrače, pucao, prijetio, postigao i dva gola protiv Slavena, baš odlična forma. Kako ga nadomjestiti najveći je upitnik za Jeličića.

- Bez dvojbe je izostanak Ndockyta za nas hendikep, ali imamo dovoljno igrača, koji imaju kvalitetu i jedva čekaju priliku za igru. Ostavio bih za sebe koga ću postaviti gdje u nedjelju, ali nekih većih preinaka u odnosu na dvoboj s Rudešom neće biti. Ono što očekujem je da ćemo iz utakmice u utakmicu biti sve bolji - kaže Jeličić.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Ako ćemo se poigrati mogućnostima koje ima kao opcije, onda je lako moguće da će Jurica Pršir otići u ulogu “desetke” koju je najčešće igrao Ndockyt ove sezone, Filip Mrzljak i mladi reprezentativac Marko Soldo, koji je debitirao za Hrvatsku ovoga tjedna na Farskim Otocima, ostali bi kao dva zadnja vezna, jedno krilo je sigurno Josip Mitrović, a za drugo je najvjerojatnija opcija Valentino Majstorović, koji ove sezone također igra jako dobro.

Nikola Vujnović prva je špica jer sportski direktor Brkljača ipak nije doveo novog napadača o kojem se toliko govorilo pri kraju prijelaznog roka.

Povratnik Martin Šroler je najveća enigma

Spomenuti treba i tri igrača koja se bore za mjesto u prvih 11, a to su Sven Blummel, Martin Šroler i Lenny Ilečić. Prva dvojica idu u onu kategoriju kasnije pridošlih koje je trener spominjao i od kojih se očekuje značajan iskorak i doprinos u nastavku sezone, dok najmlađi među njima Ilečić polako lovi zahtjeve seniorske konkurencije, a protiv Dinama dao je gol, što će mu mnogo značiti za samopouzdanje.

Povratnik Šroler možda je i najveća enigma, on može igrati više pozicija u sustavu 4-2-3-1, a Jeličić i kondicijski trener Krešimir Šoš najbolje će znati za koliko minuta u najjačem ritmu je spreman. Protiv Dinama je startao i igrao 65 minuta, a osobno je Šroler podijelio nadanja cijele svlačionice Velikogoričana za dvoboj s liderom.

- Atmosfera je odlična i želimo protiv Hajduka pokazati sve dobro što smo radili na treninzima. Bit ćemo kompaktni i dati sve od sebe da uzmemo doma sva tri boda - odlučan je Martin Šroler, što najavljuje da Hajduka u Turopolju čekaju teška iskušenja... (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 03:57